Data en ai
Nieuws

Nieuw: Nationaal innovatiecentrum voor privacy-enhancing technologies

Privacy-enhancing technologies (PET’s) zijn technologieën die het mogelijk maken om veilig en ethisch data uit te wisselen.

Tijdens de Stelseldag van het programma realisatie Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS) op 23 november jl. heeft staatssecretaris Van Huffelen het Nationaal innovatiecentrum voor privacy-enhancing technologies (nicpet) officieel gelanceerd. Nicpet moet de veilige en ethische data-uitwisseling gaan bevorderen.

Privacy-enhancing technologies (PET’s) zijn technologieën die het mogelijk maken om veilig en ethisch data uit te wisselen. De oprichting van Nicpet heeft tot doel om kennis en ervaring op dit gebied uit te wisselen in de publieke sector.

Website

Tegelijk met de organisatie werd ook de website gelanceerd. Daarop vinden geïnteresseerden onder meer een kennisbank, met onderzoek, richtlijnen en best practices op het gebied van PET’s. Ook is er een forum waar bezoekers kennis en ervaringen kunnen delen. De website biedt daarnaast een overzicht van de lopende en voltooide projecten waarbij nicpet betrokken is.

Ethische en juridische vraagstukken

De technieken achter PET’s zijn volop in ontwikkeling. Om PET’s binnen de overheid goed te gebruiken, moeten er vaak nog ethische en juridische vraagstukken worden beantwoord.

Op de site is bijvoorbeeld een advies te vinden van de Adviesfunctie verantwoord datagebruik, onderdeel van de IBDS. Dit loket geeft onafhankelijk advies over dataprojecten van overheden. In dit geval gaat het om de vraag hoe het ministerie van Justitie en Veiligheid de zogeheten Ma3tch-technologie kan inzetten bij verwijdering- of inzageverzoeken.

De site bevat verder:

  • Kennisbank: een bron van informatie met onderzoek, richtlijnen en best practices op het gebied van PET’s
  • Forum: een interactief platform waar gebruikers vragen kunnen stellen, discussies kunnen voeren en ervaringen kunnen delen over het gebruik van PET’s en
  • Use cases en proeven: een overzicht van de lopende en voltooide projecten waar nicpet bij betrokken is.

 

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren