Data en ai
Artikel

Drie op de vijf CIO’s vinden dat hun kennis van AI niet voldoende is

Beeld: Shutterstock

Drie op de vijf CIO’s van grote bedrijven denken dat er van hen wordt verwacht dat ze meer over AI weten dan ze daadwerkelijk doen. Bovendien zijn de CIO’s terughoudend met het implementeren van AI. Gemiddeld gaat een magere vijf procent van het IT-budget naar AI. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek, waaronder Nederland, van Salesforce onder 150 CIO’s van bedrijven met 1.000 of meer medewerkers.

Hoewel 84 procent van de deelnemende CIO’s gelooft dat Artificial Intelligence (AI) net zo’n impact op hun bedrijf zal hebben als het internet, zegt slechts 11 procent bezig te zijn met het volledig implementeren van de technologie. Ook zegt een groot deel, 67% van de respondenten, dat ze juist een meer berekende benadering kiezen bij de implementatie ervan in vergelijking met andere technologieën. Met name beveiliging, privacy en een gebrek aan betrouwbare data behoren tot de grootste AI-zorgen van de CIO’s.

Binnen organisaties is er verschil van mening over de mate waarin AI al dan niet volledig wordt ingezet in bedrijven. Met name managers van afdelingen zoals sales, marketing, service en e-commerce vinden dat ze AI “volledig hebben geïmplementeerd” in de processen van hun afdeling. Een groot deel van de implementaties is echter niet officieel goedgekeurd in het bedrijf, bleek uit eerder onderzoek. Dat brengt aanzienlijke beveiligingsrisico’s met zich mee, aangezien werknemers dan gevoelige gegevens via onbeveiligde LLM’s zouden kunnen versturen.

Onredelijke verwachtingen

Het gebruik van AI neemt snel toe op de werkplek omdat managers kansen zien voor het verhogen van de efficiëntie. Sterker nog, 77 procent van de CIO’s zegt dat ze een goede of uitstekende executive buy-in hebben voor de implementatie van AI. Maar, hoewel 66 procent van de CIO’s gelooft dat ze rendement op investering (ROI) zullen zien van AI-investeringen, vindt 68 procent dat managers binnen het bedrijf onredelijke verwachtingen hebben over wanneer de investering zich uitbetaalt.

“De adoptie door werknemers van allerlei generatieve AI-tools die nu massaal worden geïntroduceerd luidt een nieuw tijdperk van ‘schaduw-AI’ in, dat de urgentie van betrouwbare tools benadrukt,” zegt Juan Perez, CIO van Salesforce. “De huidige CIO’s hebben nog niet eerder een technologische verandering meegemaakt die zo’n grote impact heeft op hun carrière. Het is cruciaal dat we onze lessen met elkaar delen, zodat we niet alleen succesvolle AI-ondernemingen bouwen, maar ook een succesvolle AI-economie.”

AI-budget

Veel CIO’s zijn onzeker over hoeveel ze aan AI moeten besteden. Over het algemeen erkennen CIO’s dat ze hun data op orde moeten hebben voordat ze AI volledig kunnen omarmen. Momenteel verschuift elk bedrijf wel middelen naar data-initiatieven en wordt daaraan wel vier keer meer budget toegewezen dan aan AI. Slechts 47 procent is ervan overtuigd dat ze het juiste budget aan AI-initiatieven hebben toegewezen.

Sommige CIO’s vinden het effectiever om pilotprojecten op te zetten die de kracht van AI laten zien, om zo meer steun te krijgen voor bredere implementatie. Drie op de vier respondenten geven aan dat hun organisaties zich in de experimentele fase van AI-adoptie bevinden.


Over het onderzoek:
Salesforce gaf NewtonX opdracht om een ​​dubbel-anonieme enquête uit te voeren onder 150 CIO’s van bedrijven met ten minste 1.000 werknemers. De enquête werd uitgevoerd tussen 23 en 30 juli 2024 en leverde antwoorden op uit 18 landen en 17 branches. De deelnemende landen zijn Nederland, Australië, Brazilië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, India, Israël, Italië, Japan, Oostenrijk, Polen, Qatar, Singapore, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren