Blog

Samen versnellen?

Alsof een construct van vijftien man en een gepensioneerde burgemeester, zonder macht en middelen, in twee jaar tijd de Haagse werkelijkheid op zijn kop kan zetten. Het is weer fraai.

Het is vandaag de dag van de arbeid en van je collega’s moet je het maar hebben. Iedereen die beroepshalve de Haagse vierkante kilometer in de gaten houdt, weet dat je juist in vakantieperiodes extra alert moet zijn.

Niet zelden vinden afrekeningen plaats als iedereen al met zijn gedachten elders is en verschijnen heikele rapporten wanneer media en volksvertegenwoordiging elders vertoeven. In de huidige aandachtluwe periode – pakweg tussen de herdenking van de kruisdood en de viering van de uitstorting van de Heilige Geest – verschijnt het rapport ‘De Digidelta, samen versnellen. Evaluatie van de Nationale Commissaris Digitale Overheid’.

Het ‘construct Digicommissaris’ (dixit minister Plasterk) kwam er na een vernietigend rapport begin 2014 van voormalig-DG Rob Kuipers over de GDI, dat sprak van ‘pupillenvoetbal in een zompige polder’. De Digicommissaris moest dat allemaal gaan rechtzetten. “Hij gaat in kaart brengen allereerst hoe we systemen beter aan elkaar kunnen koppelen en vervolgens hoe we de financiering daarvan dan in die nieuwe situatie goed gaan regelen,” in de woorden van minister Blok. Diezelfde Rob Kuipers gaf de Digicommissaris Bas Eenhoorn nog een welgemeend advies mee, zo vertelde Eenhoorn in een interview: “Zorg dat niet iedereen de aap bij jou op de mouw zet.”

En dat is nu net wat het rapport doet: het somt op waar het allemaal spaak loopt door onderling wantrouwen, verzuurde verhoudingen en concurrentie tussen met name de departementen – hoe zo samen versnellen? – en rekent dat vervolgens de Digicommissaris aan. Alsof een construct van vijftien man en een gepensioneerde burgemeester, zonder macht en middelen, in twee jaar tijd de Haagse werkelijkheid op zijn kop kan zetten. Het is weer fraai. Laten wij vrijdag vieren dat we in vrijheid leven.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren