Personalia
Personalia

Sandra Palmen nieuwe voorzitter van commissie Digitale Zaken

Sandra Palmen tijdens commissievergadering 25 oktober 2024
Sandra Palmen is de nieuwe voorzitter van de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken | Beeld: Screenshot tijdens vergadering van 25 september 2024

De Vaste Kamercommissie Digitale Zaken heeft vanmorgen een nieuwe voorzitter gekozen. De eer is gegeven aan Sandra Palmen, sinds acht maanden in de Tweede Kamer voor het NSC. Ze volgt Barbara Kathmann op die nog steeds actief lid is van de commissie.

Palmen staat pal voor een goed functionerende rechtsstaat. Deze is ‘cruciaal voor de rechtsbescherming van mensen tegen de overheid. Onze overheid heeft echter rechten van mensen geschonden en gaat uit van een niet realistisch mensbeeld. Er is beleid gevoerd dat uitwerkte in bestaansonzekerheid en uitsluiting’, schrijft ze in haar biografie op tweedekamer.nl.

Begin deze maand verscheen een uitgebreid interview met haar in Trouw waarin ze stelde dat Nederland de Grondwet zou verwaarlozen. Palmen: ‘De Grondwet is zo’n belangrijke, fundamentele wet, maar er wordt niet op getoetst.’

Ook maakt ze zich hard voor openbaarheid van bestuur. Ze stelde Kamervragen naar aanleiding van een onderzoek van Follow the money, waaruit zou blijken dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) andere ministeries onder druk zette om conceptdocumenten geheim te verklaren.

Sandra Palmen is voormalig rijksambtenaar en kent een lange loopbaan bij het ministerie van Financiën. In haar laatste functie was ze strategisch adviseur Rechtsstatelijk overheidshandelen bij dit ministerie. En in 2020-2021 werkte ze landelijk als Vaktechnisch Coördinator Toeslagen. Niet voor niets ging haar maidenspeech in de Tweede Kamer over het toeslagenschandaal, waarbij ze een diepe betrokkenheid toonde bij de slachtoffers. Het was Palmen die destijds het beruchte memo schreef waarin ze al in 2017 aangaf dat de Belastingdienst laakbaar handelde en adviseerde de slachtoffers te compenseren.

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren