Data en ai
Artikel

De publieke sector blijft achter in GenAI-implementatie en -gebruik

Beeld: Shutterstock

China is koploper als het gaat om het gebruik van generatieve AI (GenAI) op de werkvloer. Besluitvormers in China melden dat 83% van hun organisatie de technologie gebruikt. Dit blijkt uit een recent wereldwijd onderzoek dat SAS samen met Coleman Parkes Research Ltd. heeft uitgevoerd. Besluitvormers in China melden dat 83% van hun organisaties de technologie gebruikt. Dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk (70%), de Verenigde Staten (65%) en de Benelux (34%). Maar organisaties in de Verenigde Staten lopen met 24% voorop als het gaat om maturiteit en volledige implementatie van GenAI-technologieën, vergeleken met 19% in China, 11% in het Verenigd Koninkrijk, en slechts 6% in de Benelux.

Sectoren omarmen GenAI in verschillend tempo

De integratie van GenAI in bedrijfsprocessen – van het afhandelen van klachten tot het nauwkeurig behandelen van schadeclaims – biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor efficiëntie, personalisatie en strategische toekomstplanning. Het omarmen van deze technologie is essentieel om voorop te blijven lopen in de zeer onzekere en onvoorspelbare concurrerende markt.

Als we naar de verschillende sectoren kijken, zien we dat vooral de bank- (17%) en verzekeringssector (11%) en de telecomsector (15%) hoog scoren op integratie en het gebruik van GenAI op de werkvloer, terwijl de publieke sector (9%) zich onderaan de lijst bevindt.

Early adopters vinden tal van obstakels

De belangrijkste uitdaging voor organisaties bij het gebruik en de implementatie van GenAI is het ontbreken van een duidelijke strategie. Slechts 9% van de respondenten geeft aan dat ze zeer goed op de hoogte zijn van de invoeringsstrategie van GenAI binnen hun organisatie. In de Benelux is dat zelfs nog lager, slechts 4%. Van de organisaties die GenAI volledig hebben geïmplementeerd, zegt slechts 25% van de respondenten zeer goed op de hoogte te zijn van de GenAI-adoptiestrategie van hun organisatie.

Het SAS-onderzoek bracht nog een andere belangrijke tekortkoming aan het licht: het gebrek aan AI-governancenormen in de publieke sector. Slechts 52% van de respondenten in de publieke sector gaf aan een GenAI-beleid te hebben, het laagste van alle sectoren. Het lijkt erop dat de meeste overheden nog in de beginfase zitten van het opstellen van richtlijnen voor het gebruik van de nieuwe technologie. SAS benadrukt juist het belang van een dergelijk beleid, niet alleen voor het reguleren van AI-gebruik, maar ook voor het stimuleren van innovatie en praktische toepassingen.

Een andere uitdaging is de voorbereiding op de komende AI-regelgeving. Slechts een tiende van de organisaties wereldwijd geeft aan dat ze volledig voorbereid zijn op de komende AI-regelgeving en een nog magere 5% heeft een betrouwbaar systeem om bias- en privacyrisico’s in LLM’s te meten.

Kenniskloof

Ondanks het optimisme en de eerste use cases hebben de meeste werknemers echter geen idee wat GenAI precies inhoudt en wat het verschil is met kunstmatige intelligentie. Zo geeft slechts iets meer dan een derde (37%) van de werknemers in de publieke sector aan dat zij GenAI goed of volledig begrijpt. En slechts 13% van de organisaties in de publieke sector geeft aan de technologie dagelijks of op zekere hoogte te gebruiken. Nog eens 14% van de organisaties geeft aan helemaal geen GenAI te gebruiken, wat volgens SAS het hoogste niet-gebruikscijfer is van alle onderzochte sectoren.

Ook blijkt uit het onderzoek dat data privacy en beveiliging nog steeds de grootste zorgen baren bij werknemers in de publieke sector, iets dat de noodzaak weerspiegelt voor werknemers om getraind te worden in hoe ze de data die AI gebruikt het beste kunnen toepassen.

Achtergrond onderzoek

De wereldwijde economische impact van AI en GenAI is enorm. In een rapport uit 2023 schat McKinsey dat GenAI jaarlijks tussen de $2,6 biljoen en $4,4 biljoen aan de economie zou kunnen toevoegen, wat vergelijkbaar is met het hele BBP van het Verenigd Koninkrijk in 2021. Hierdoor zou de totale impact van AI met 15% tot 40% toenemen. Gezien deze economische implicaties benaderden SAS en Coleman Parkes 1.600 besluitvormers, waaronder uit de publieke sector, in belangrijke wereldwijde markten om te onderzoeken hoever zij staan met het gebruik en de implementatie van GenAI.

Lees meer in het volledige onderzoeksrapport en het interactieve datadashboard.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren