Data en ai
Artikel

De versnelling van AI-adoptie bij de overheid

Beeld: Shutterstock

Zullen AI-investeringen een revolutie in productiviteit teweegbrengen of vastlopen op gebrekkige data, slimme fraudeurs en onduidelijke regelgeving? Een blik op 2025 door de ogen van SAS-experts.

De adoptie van AI binnen de overheid zal naar verwachting in 2025 sterk versnellen. Volgens het wereldwijde onderzoek Your Journey to a GenAI Future: A Strategic Path to Success for Government geeft 84% van de overheidsbesluitvormers aan dat hun organisaties komend jaar willen investeren in generatieve AI (GenAI). Zullen deze investeringen een nieuw tijdperk van productiviteit en efficiëntie teweegbrengen, of zal de hype rond AI vastlopen door bureaucratie, slechte datakwaliteit en georganiseerde criminaliteit?

AI biedt kansen én uitdagingen voor overheden 

In 2025 zal de kloof groter worden tussen de verwachte voordelen van data en AI en het vermogen van overheden om deze daadwerkelijk te benutten. Hoewel er meer budget beschikbaar komt voor AI-initiatieven, blijven interne uitdagingen, zoals een gebrek aan digitalisering, heldere processen en de juiste datavaardigheden een rem zetten op de vooruitgang.

Tegelijkertijd groeit de druk om efficiënter te werken met steeds beperktere middelen. Dit maakt het ontsluiten van ongestructureerde databronnen met AI een prioriteit. Dit kan niet alleen processen versnellen, maar ook bijdragen aan beter onderbouwde beleids- en besluitvorming. De tijd waarin problemen simpelweg werden opgelost door meer mensen in te zetten is voorbij; slimme technologieën zullen de sleutel zijn tot een productieve en toekomstbestendige overheid.

Data management en governance: sleutel tot betrouwbare AI

Hoewel datakwaliteit vaak wordt gezien als een basaal onderdeel van de AI-levenscyclus, is het van cruciaal belang voor overheidsinstanties. Betrouwbare AI-modellen vragen om betrouwbare data, waardoor data management en governance essentiële pijlers worden in de discussie over ‘ethische en betrouwbare AI’.

GenAI maakt het voor fraudeurs gemakkelijker om misbruik te maken van systemen.

Ook zal de vraag naar open-source data en modellen blijven toenemen. Om de waarde van open-source AI-modellen te benutten, moeten overheden investeren in een organisatiebrede aanpak voor datagovernance en modelbeheer. Zo wordt gewaarborgd dat deze modellen op schaal functioneren, betrouwbaar zijn, ethisch worden toegepast en aansluiten bij de behoeften van de gebruikers.

AI-governance zal zich steeds meer ontwikkelen tot een strategisch instrument voor versnelde innovatie en verhoogde productiviteit. Een robuuste governance maakt het voor overheden mogelijk om betrouwbare AI-projecten uit te voeren, met minder risico op bias, niet-naleving van regelgeving en slechte datakwaliteit. Bovendien zal consistente governance en het toepassen van gestandaardiseerde processen tussen verschillende overheidsinstanties de samenwerking verbeteren, wat leidt tot meer geïntegreerde en efficiënte publieke diensten.

Ook internationaal wordt er gewerkt aan meer uniformiteit in AI-regelgeving. Zorgen over een gebrek aan coherentie in wetgeving worden aangepakt door AI-veiligheidsinstituten binnen de G7 en daarbuiten. Deze instituten spelen een sleutelrol in het bevorderen van interoperabiliteit, grensoverschrijdende samenwerking en innovatie.

Democratie bedreigd door informatie-overload

De opkomst van nieuwe GenAI-technologieën en quantum computing markeert een keerpunt in de geschiedenis, waarin zowel overheden als burgers worden overspoeld met informatie. Het wordt essentieel om de waarheid te achterhalen en tegelijkertijd onze ethische waarden te beschermen, zodat het voortbestaan van onze democratieën en het vertrouwen van burgers in publieke diensten gewaarborgd blijft.

Strijd tussen AI en fraudeurs intensiveert

GenAI maakt het voor fraudeurs gemakkelijker om misbruik te maken van systemen, wat leidt tot een enorme toename van frauduleuze activiteiten in sectoren zoals de gezondheidszorg, sociale voorzieningen en aanbestedingen. Om deze bedreigingen tegen te gaan, moeten overheden dezelfde technologieën inzetten. Belastingdiensten kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van geavanceerde fraudedetectie om het groeiende probleem van synthetische identiteiten aan te pakken. Deze valse ID’s, massaal gecreëerd door fraudeurs met behulp van GenAI, worden steeds vaker ingezet voor belasting- en financiële fraude.

AI als essentieel middel voor veiligheid en infrastructuur

Door de toename van natuurrampen en andere crisissituaties zullen overheden meer investeringen moeten doen in sensoren en realtime technologieën voor het beheer van infrastructuur, rampenbestrijding, energiemanagement en openbare veiligheid. Geavanceerde analytics en GenAI zullen een sleutelrol spelen bij het identificeren van veiligheidsrisico’s en het automatiseren van repetitieve, arbeidsintensieve taken. Dit leidt tot snellere inzichten en betere besluitvorming.

Meer weten?

Meer informatie over hoe SAS overheden ondersteunt met analytics en AI om deze uitdagingen aan te pakken, vind je hier.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren