Blog

Slimme vuilnisbakken

Niet alleen lantaarnpalen en vuilnisbakken, ook bermbommen maken deel uit van ‘the internet of things’, zo leerde uw reizende reporter deze week.

Amsterdam wil een smart city worden, waar vuilnisbakken, parkeerautomaten en andere objecten communiceren. Dat vertelde de kersverse Chief Technology Officer van Amsterdam, Ger Baron, tijdens de Cisco Connect bijeenkomst op 4 juni.

De bijeenkomst werd gehouden in het Rijksmuseum, want een leuke locatie is ook belangrijk voor een boeiende persconferentie. Overigens hield de ICT manager van het Rijksmuseum er ook een interessante inleiding, dus de locatie was niet alleen ‘voor de leuk’.

Data als DNA

De CTO van de gemeente vertelde dat Amsterdam van oudsher een ‘hub’ is van informatie, al zullen ze dat in de zeventiende eeuw anders hebben genoemd. Net als in de Gouden Eeuw wil de stad burgers en ondernemers in staat stellen om snel zaken te doen en prettig te leven. Tegenwoordig betekent dat onder meer snel een parkeerplek vinden en als bedrijf een razendsnel platform hebben om nieuwe diensten aan te bieden, aldus Baron. “Data delen is het DNA van onze stad, daarmee creëren we waarde”.

Samen

“Wij kunnen als stad nooit de snelheid bijhouden waarin de ontwikkelingen nu gaan. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat er een infrastructuur ligt die burgers en ondernemers ondersteunt,” zei Baron. Dat moet leiden tot slimme oplossingen op het gebied van onder meer vervoer, zorg en onderwijs. Zoals de aanpak van de overlast van zwerffietsen, volgens Baron “zo’n tweehonderdduizend”. Het ontwikkelen van de noodzakelijke onderdelen van een smart city doet Amsterdam samen met bedrijven en instellingen, in diverse samenwerkingsverbanden. Zo legt het met Reggefiber in een publiek private samenwerking een glasvezelnetwerk aan en werkt het met Liander aan een slim energienetwerk waar mensen die hun eigen energie opwekken op kunnen aansluiten.

Spotlights

Eind dit jaar wil Amsterdam “een eerste outline van het plan voor een smart city” presenteren, zei Baron. De stad zal niet meteen slim zijn, waarschuwde hij. Lantaarnpalen en afvalbakken hebben een afschrijvingstermijn, die worden niet ineens allemaal vervangen. Maar over zeven jaar zijn al die objecten voorzien van sensoren en zullen ze ‘slim’ communiceren, voorspelde hij. Overigens is nu op het Hoekenrodeplein, bij de Arena, al te ervaren hoe dat eruit komt te zien: daar meten cameraatjes in lantaarnpalen hoeveel mensen er zijn en de verlichting wordt daarop afgestemd. Binnenkort wil de gemeente dat uitbreiden en worden bijvoorbeeld bandjes die op het plein spelen extra in de spotlights gezet, de camera’s in de lantaarnpalen kunnen dan gebruikt worden om het optreden live op Youtube te zetten. “Met inachtneming van de privacyregels, natuurlijk,” haastte Baron zich te zeggen.

Bermbommen

Eerder tijdens de persbijeenkomst had Michel Schaalje, Technisch Directeur Cisco Nederland, verteld over het netwerk dat Cisco bouwde voor de NSS top in Den Haag. Een netwerk waar op zeker werd gespeeld, met een overdosis aan capaciteit en beveiliging. Schaalje kon melden dat het netwerk uitstekend had gewerkt, behalve in de buurt van Obama’s wagen. Daar rijdt namelijk beveiliging achter die met een jammer elk netwerkverkeer rond de wagens blokkeert – om bermbommen en dergelijke dwars te zitten. Want ook die hebben internetverbinding en maken deel uit van ‘the internet of things’. Zo leer je nog eens wat.

Rijksmuseum

Terug naar Amsterdam. Het Rijksmuseum, zo bleek later op de middag, is geheel voorzien van een onzichtbaar draadloos netwerk waardoor bezoekers onder meer de app van het museum kunnen gebruiken. Onzichtbaar, omdat de directie niets dan kunst in het zicht wil hebben. Voor de technisch geïnteresseerden onder ons betekent dit een leuke speurtocht door het Rijksmuseum. Zoek de wifi access points! Een tip: kijk hoog en (heel) laag.
De sensoren die de gemeente over een jaar of zeven in alle lantaarnpalen en vuilnisbakken wil hebben, zullen ook niet erg zichtbaar zijn. Maar wel met elkaar verbonden en ‘always on’. Behalve wanneer Obama langs komt rijden, dan doet niets het meer en zijn de vuilnisbakken weer even ouderwets dom.

Marieke@vosverheldert.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren