Nieuws

Sneak preview iBestuur magazine april

9 april ligt het nieuwe magazine bij u op de mat. Wat kunt u in dit nummer verwachten? Europarlementariër Paul Tang vertelt over de regelgeving voor de digitale inrichting van de EU en dus van Nederland. Helemaal belangrijk nu in eigen land de verkiezingen eraan komen. En in een speciaal katern 'Digitale Zaken' aandacht voor de vraag: wat moet het nieuwe kabinet oppakken om grip te krijgen op de digitale toekomst van Nederland?

Paul Tang | Beeld: Beeldredaktie / Lex Draijer

Belangrijk blijft de beoordeling van de grote ICT-projecten van de overheid. Voorzitter Hans Verkruijsse, sinds 1 januari voorzitter van het nieuwe Adviescollege-ICT toetsing (het voormalige BIT), vertelt hoe hij dat aan wil pakken.

Informatieverstrekking

Een ding is duidelijk: de informatiehuishouding van de overheid moet op orde om de (digitale) samenleving vorm te kunnen geven. Rechtmatig en transparant. Albert Meijer, hoogleraar publieke innovatie, vertelt in een interview over de bestuurlijke uitdagingen in de complexe informatiesamenleving. In een tv-optreden bij EenVandaag liet hij zich al kritisch uit over de gebrekkige informatieverstrekking in de kindertoeslagaffaire. Collega-wetenschapper Marlies van Eck ziet in hetzelfde dossier de keerzijde van het automatiseren van beslissingen.

Burgemeesters over datagestuurd werken

Maar de bestuurder van 2021 kan natuurlijk niet om data heen, zo wordt duidelijk in een gesprek tussen Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein, en Miranda de Vries, burgemeester van Etten-Leur. In een beschouwend interview zoeken zij de balans tussen datagestuurd werken en sturen op visie.
En dat data en visie een sterke twee-eenheid kunnen vormen laat voormalig Kamerlid Staf Depla zien aan de hand van de ‘twin challenge green deal en digitalisering’ in de EU: hoe hangen duurzaamheidstransities en digitalisering met elkaar samen?

U leest het op 9 april in iBestuur magazine!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren