Nieuws

Sneak preview iBestuur magazine juli

Het komende iBestuur magazine ligt op 8 juli bij u op de mat. We interviewden o.a. Lisa van Ginneken (D66), nieuw in de Tweede Kamer maar vastbesloten om digitalisering stevig op de kaart te zetten. En we blikken uitgebreid vooruit op het IBestuur Congres 2021 dat op 15 september gehouden wordt.

Beeld: Lex Draijer | De Beeldredaktie

Wat kunt u verwachten? Lisa van Ginneken (D66) is nieuw in de Tweede Kamer. Ze is vastbesloten om de kennis over Digitale Zaken, net zoals Kees Verhoeven dat deed, stevig te vergroten en te verankeren in Kamer en kabinet. “De portefeuille digitale zaken is een technische portefeuille, maar ook een die alle mensen raakt.”

Digitalisering is ook voor de Raad voor het Openbaar Bestuur een belangrijk thema. De ROB bracht met ‘Sturen of gestuurd worden’ advies uit over de rol van de overheid als het gaat over sturen met data. Martiene Branderhorst, voorzitter van de ROB-werkgroep: “Het openbaar bestuur heeft nog een achterstand in te halen, we moeten nu voorkomen dat het uit onze handen glipt.”

En uiteraard is sturen met data onlosmakelijk verbonden met een informatiehuishouding die op orde is. Het Actieplan moet een grootscheepse verbetering van de informatiehuishouding van het Rijk teweegbrengen. Het kabinet neemt daarvoor de tijd tot en met 2026 en investeert er 780 miljoen euro in. Aan de nieuw aan te stellen regeringscommissaris de taak om daarop toe te zien. Kwartiermaker Jaap Haenen weet wat hem of haar te wachten staat: “Automatisering is een groot goed, maar informatie zoeken en vinden is er wel steeds lastiger door geworden. Er is een grote versnippering ontstaan, niet alleen in ICT-systemen, maar ook in wetgeving.”

In iBestuur #39 natuurlijk ook aandacht voor onze congressen: vooruitblikken op het iBestuur Congres van 15 september aanstaande en terugblikken op het congres dat we op drie meidagen samen met Binnenlands Bestuur organiseerden. Dat doen we met Cokky Hilhorst, hoogleraar business en IT aan Nyenrode Business Universiteit, die in gesprek ging met een aantal prominente overheidsspelers over samen werken aan betrouwbare gegevensuitwisseling, het thema van het congres.

Nieuwsgierig, maar nog geen abonnement op iBestuur?
Dat is zo geregeld via deze website

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren