Markt en overheid
Blog

Steeds meer samenwerking

Overheden moeten een gelijkwaardige bijdrage leveren aan een digitaal ecosysteem. | Beeld: Shutterstock

Hoe kunnen markt en overheid effectiever samenwerken? iBestuur vroeg het de IT-partners van het iBestuurcongres. Shalini Mathur, Vice President & Business Head, International Public Services, Tata Consultancy Services: “Voor succesvolle digitalisering moeten overheden een integraal onderdeel zijn van en een gelijkwaardige bijdrage leveren aan een digitaal ecosysteem.”

“Een ecosysteem dat bestaat uit IT- en technologiepartners, startups en academische instellingen. Ik zie een toenemende samenwerking tussen overheden en IT-bedrijven, omdat technologie steeds meer mogelijkheden biedt om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken Die samenwerking zien we niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ik noem vier gebieden waar technologie een meerwaarde kan bieden.

Ten eerste in de zorg. Veel landen hebben te maken met een toenemende druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van de vergrijzing. Digitale gezondheidsmonitoringsystemen en elektronische medische dossiers kunnen gepersonaliseerde kwaliteitszorg buiten een ziekenhuisomgeving mogelijk maken, waardoor de druk op ziekenhuisfaciliteiten wordt verminderd.

Een tweede gebied is de klimaatverandering. Technologie kan, bijvoorbeeld met behulp van sensoren, data verzamelen die wetenschappers betere inzichten geeft en kan worden gebruikt om mensen in een vroeg stadium te waarschuwen voor bijvoorbeeld extreem weer.

Op het gebied van energie kan technologie ervoor zorgen dat energie veel efficiënter wordt gebruikt. En tot slot kan technologie overheidsinstanties helpen hun taken effectiever uit te voeren. Intelligente systemen zorgen ervoor dat voordelen snel en accuraat worden geleverd. Artificiële Intelligentie (AI) speelt in al deze domeinen een steeds belangrijkere rol, enerzijds door het werk van werknemers gemakkelijker te maken en anderzijds door de dienstverlening aan burgers te verbeteren. We onderzoeken de toepassingen van AI in verschillende overheidsdomeinen, uiteraard met de noodzaak van ‘vangrails’ in het achterhoofd.”

“Ik werk samen met overheden over de hele wereld en ik merk dat de Nederlandse overheid erg open staat voor samenwerking. In marktconsultaties en dialogen doet de Nederlandse overheid graag kennis op en leert ze van de ervaringen en innovaties van IT-leveranciers.”

Shalini Mathur, Vice President & Business Head, International Public Services, Tata Consultancy Services

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren