Nieuws

Strengere inkoopvoorwaarden voor tech uit China?

Staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken wil onderzoeken of strengere inkoopvoorwaarden gesteld kunnen worden voor hardware en software van niet-Europese makelij, met name uit landen die bekend zijn met een offensief cyberprogramma (spionage/hacking), zoals China. Aanleiding zijn zorgen over mogelijke spionage door de Chinese overheid via camera's.

Van Huffelen zei afgelopen dinsdag tijdens het een debat in de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken toe onderzoek te gaan doen naar strengere inkoopeisen voor technologie uit landen met een offensief cyberprogramma. VVD-Kamerlid Queeny Rajkowsi had opheldering gevraagd over het gebruik van camera’s van Chinese makelij. Vorige maand bleek dat diverse Nederlandse gemeenten hier gebruik van maken.

In elke gemeente hangen duizenden camera’s en dat aantal blijft groeien. Daarmee neemt ook het risico toe op spionage of een hack. De gemeentelijke camera’s liggen onder een vergrootglas na onderzoek van Follow The Money waaruit blijkt dat ze vaak van Chinese bedrijven zijn gekocht.

Modelovereenkomst

“Zomaar Chinese bedrijven weigeren kan niet,” vertelde de Haagse wethouder Saskia Bruines (tevens VNG portefeuillehouder Smart Society) tegen AGconnect. “Een gemeente moet dan altijd aan kunnen geven waarom. Discriminatie op basis van land is daarbij niet mogelijk. Met VNG kijken we naar de oprekbaarheid van de bestaande regels hiervoor.”
Ze relativeert tegelijkertijd de zorgen tegenover camera’s van Chinese makelij. Ook Europese of Amerikaanse camera’s kunnen onveilig zijn of Chinese onderdelen gebruiken. “Ook de Amerikaanse overheid wordt wel eens beschuldigd van spionage. Wat belangrijk is, is dat je als gemeente heel voorzichtig bent in wát je precies verzameld. De gegevens moeten niet terug te voeren zijn op mensen en beelden mogen niet blijvend bewaard worden.”

Met de VNG is eerder een modelovereenkomst ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken bij het inkopen van slimme technologie . Deze wordt de komende tijd uitgebreid zodat gemeenten die ook kunnen gebruiken bij het inkopen van dit soort specifieke technologie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren