Data en ai
Nieuws

Strijd om AI-heerschappij barst nu pas goed los

Donald Trump
Beeld: Shutterstock

President Trump maakte dinsdag bekend dat de VS in samenwerking met techbdrijven 500 miljard dollar steken in digitale infrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI). Wereldwijd zijn land in een strijd verwikkeld om een ‘superpower’ op het gebied van AI te worden. De investeringen zijn navenant.

Stargate

President Trump heeft dinsdag een samenwerkingsverband aangekondigd tussen OpenAI, SoftBank en Oracle dat ten minste 500 miljard dollar (ongeveer 480 miljard euro) aan computerinfrastructuur moet creëren om AI aan te drijven. Hij deed de aankondiging tijdens een persconferentie in het Witte Huis, waarbij ook OpenAI-topman Sam Altman en Oracle-oprichter Larry Ellison spraken.

De onderneming, genaamd Stargate, is een aanvulling op investeringen van technologiebedrijven in Amerikaanse datacenters. Het AI-initiatief staat open voor andere investeerders en begint met een eerste datacenter in Texas. Dinsdag maakte Trump ook een einde aan het presidentiële bevel van zijn voorganger Joe Biden dat een zekere mate van veiligheid en verantwoording afdwong bij de ontwikkeling van AI.

The AI Opportunities Action Plan

De Verenigde Staten is niet het enige land dat een ‘superpower’ op het gebied van AI wil zijn. Onlangs maakte de Britse premier Keir Starmer bekend dat het Verenigd Koninkrijk 14 miljard pond (ongeveer 16,5 miljard euro) investeert in een plan om AI voor publieke diensten te ontwikkelen. Verschillende techbedrijven steunen het The AI Opportunities Action Plan. Het plan moet onder meer leiden tot een efficiëntere overheidsdienstverlening.

Het Britse plan moet onder meer leiden tot een efficiëntere overheidsdienstverlening.

Project Transcendence

Ook Saudi Arabië is van plan om een eigen AI fonds in het leven te roepen, een potje van 100 miljard dollar (ongeveer 96 miljard euro), zo onthulde Bloomberg in november 2024. Project Transcendence zal investeren in datacenters, startups en andere infrastructuur die cruciaal is voor de ontwikkeling van AI, alsmede het aantrekken van talent.

DeepSeek

China investeert ondertussen 8 miljard dollar (ongeveer 7,6 miljard euro) in de AI-startup DeepSeek, die taalmodellen ontwikkelt die moeten concurreren met die van OpenAI.

Nederlandse AI-fabriek

In de Tweede Kamer werden dinsdag twee moties aangenomen om een AI-fabriek te laten bouwen in Nederland. Deze Nederlandse supercomputer voor AI-onderzoek moet ons land minder afhankelijk maken van andere landen op het gebied van AI. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken heeft hiervoor 300 miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft wordt gefinancierd door de Europese Commissie. De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) gaat onderzoeken of de AI-fabriek in Groningen kan komen.

Lees ook: 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren