Hoe beschermen we ons tegen financiële criminaliteit
Elk jaar gaan er enorme sommen geld verloren door het witwassen van geld. Het juiste gebruik van kunstmatige intelligentie kan de financiële sector jaarlijks miljoenen besparen en is een kans die Europese banken optimaal zouden moeten benutten.
Positief of negatief, technologie heeft onze samenleving veranderd en financiële instellingen gedwongen om snel te moderniseren. In de EU groeit de Digital Economy and Society Index (DESI), die de vooruitgang op digitaal gebied in EU-lidstaten bijhoudt, consistent. Enwereldwijd zullen de uitgaven aan digitaletransformatietechnologieën en -diensten tegen 2026 naar verwachting 3,4 biljoen dollar bedragen.
We leven in een digitaal tijdperk, wat betekent dat we grenzeloze nieuwe kansen creëren voor banken en financiële dienstverleners om de manier waarop we geld beheren te verbeteren met behulp van technologie. Maar net zoals deze kansen beschikbaar zijn voor bankorganisaties, zijn ze beschikbaar voor criminelen.
In heel Europa zien we enorme financiële schade nu witwassers steeds geavanceerder te werk gaan in de digitale wereld. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is het witwassen van illegaal geld in Nederland jaarlijks goed voor bijna 13 miljard euro. In Duitsland werden alleen al in 2020 8.942 gevallen van witwassen gemeld. Wereldwijd gaat er jaarlijks meer dan twee biljoen dollar verloren aan het witwassen van geld.
Het wordt ook kostbaar voor banken zelf als de anti-witwaswetten niet nauwgezet worden nageleefd. In de afgelopen jaren hebben Europese banken boetes van honderden miljoenengekregen voor onvoldoende anti-witwaswerk en klantencontrole – ook wel bekend als het ken-uw-klant-principe.
Banken zouden veel geld besparen als ze witwaspraktijken zouden kunnen voorkomen. Net zoals AI nuttig kan zijn voor regelgevers en criminelen, is het optimaal benutten van de mogelijkheden van AI ook voor banken een efficiënte manier om dit te bereiken. Hoewel de dagelijkse werkzaamheden in financiële instellingen nu digitaal en grotendeels gemoderniseerd zijn, zijn grote delen van compliance-functies nog steeds handmatig,waardoor er ruimte is voor grote digitale verbeteringen.
Het werk met betrekking tot witwasbestrijding en compliance kan voor een groot deel efficiënter worden gemaakt door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en machine learning, omdat deze technieken bedreven zijn in het doorspitten van gegevens en het identificeren van verdachte patronen of informatie. Met andere woorden: omdat de technologie gemakkelijk enorme hoeveelheden gegevens kan doorzoeken en ervan kan leren, kan de technologie worden gebruikt om automatisch fraude en transacties te identificeren die wijzen op het witwassen van geld en deze snel te markeren voor verdere behandeling. Vooral wanneer de technologie op de juiste manier en in samenwerking met menselijke specialisten wordt gebruikt, kunnen we een hybride toekomst van compliance opbouwen waarincomputers onregelmatigheden identificeren terwijl individuen zich richten op het bestrijden van financiële criminaliteit op basis van de door AI gegenereerde inzichten.
De mogelijkheden zijn enorm, maar deze strategische veranderingen hebben tijd nodig. Het is al meer dan twee jaar geleden dat de European Banking Authority richtlijnen publiceerde om banken te helpen bij het opzetten van real-time monitoring om witwaspraktijken te voorkomen. Vandaag de dag heeft slechts één bank stappen aangekondigd om real-time monitoring in te voeren die kan helpen voorkomen dat zwart geld in handen van criminelen komt – de Bank of Valletta in Malta. Verandering kost tijd en financiële instellingen gebruiken niet altijd de juiste hulpmiddelen, ondanks de potentiële verliezen die op het spel staan.
Hoewel sommige Europese banken kunstmatige intelligentie-gedreven oplossingen hebben geïmplementeerd om financiële criminaliteit te bestrijden, is er nog een lange weg te gaan voordat een bank zich kan beroepen op een sterke verdediging die bestaat uit een combinatie van mensen, processen en platforms.
Om te kunnen blijven profiteren van het vertrouwen dat zowel particulieren als andere instellingen in de financiële sector hebben, moet de sector bijblijven met de technologische ontwikkelingen. Europese financiële instellingen moeten de leiding nemen om ervoor te zorgen dat we geen regio worden waar geraffineerde criminele netwerken en illegale geldstromen in het duister kunnen opereren.
Dit is een bijdrage van Sujata Dasgupta, Global Head of Financial Crime Compliance Advisory & Transformation bij Tata Consultancy Services.