Nieuws

TCS 2021 Global Financial Leadership Study: The Next Era in FP&A

Uit TCS-onderzoek blijkt dat 50% van de senior financieel managers wereldwijd incorrecte korte termijnprognoses maakt. Bovendien zegt slechts 54% dat hun teams beschikken over voldoende risicobeheersingsvermogen. Toch loopt er een kleine groep finance executives voorop. De studie van TCS noemt hen ook wel de financiële ‘trendsetters’.

Veel financieel leidinggevenden gaan vaak op hun instinct af te gaan in plaats van op data | Beeld: Shutterstock

De studie is gebaseerd op een onderzoek waar ruim 750 senior financieel managers aan deelnamen. De resultaten van dit nieuwe onderzoek laten zien dat veel van deze financieel leidinggevenden toegeven vaak op hun instinct af te gaan in plaats van op data, waardoor hun financiële prognoses tekortschieten – iets wat vooral het geval is tijdens de aanhoudende pandemie.

Het onderzoek brengt aan het licht dat 50% van de respondenten stelselmatig tekortschiet in het leveren van korte termijnprognoses of geregeld significante fouten maakt. Bovendien zegt slechts 54% dat hun teams beschikken over voldoende risicobeheersingsvermogen. Deze executives schatten dat, gemiddeld gezien, 43% van hun financiële planning en prognoses afhankelijk is van intuïtie in plaats van analyses.

Trendsetters

Toch loopt er een kleine groep finance executives voorop. De studie van TCS noemt hen ook wel de financiële ‘trendsetters’. Samen vormen ze slechts 6% van het totale aantal respondenten. Ze hebben beter ontwikkelde digitale capaciteiten, opereren op een flexibelere manier en maken over het algemeen meer gebruik van AI en machine learning. Ook investeren de financiële trendsetters meer in transformationele financiële planning en analysemogelijkheden om hun organisaties toekomstbestendig te maken voor de volgende grote ontwrichting.

In het kort: Trendsetters zijn duidelijke leiders als het aankomt op wendbaarheid, effectiviteit en investeringen, terwijl anderen (de volgers) enkel het tempo proberen bij te benen:

  • 9 op de 10 trendsetters (91%) zegt dat ze hun financiële middelen snel kunnen herverdelen wanneer de zakelijk behoeften verschuiven. Minder dan de helft (48%) van de volgers kan hetzelfde zeggen.
  • 78% van de trendsetters gelooft dat ze hun budgetten effectief kunnen begroten ten opzichte van slechts 43% van de volgers.
  • 83% van de trendsetters zegt van plan te zijn de investeringen in kunstmatige intelligentie en machine learning aankomend jaar te verhogen, vergeleken met 55% van de volgers.

Ondanks deze kloof, drijven de huidige tekortkomingen organisaties over de gehele linie ertoe om op het gebied van financiële planning en prognoses investeringen in technologie te stimuleren:

  • 69% van de respondenten zei in de komende 12 maanden investeringen in cloudgebaseerde systemen te verhogen; 63% gaf aan in het afgelopen jaar al meer te hebben geïnvesteerd in cloudgebaseerde systemen.
  • 67% is van plan om het komende jaar meer te investeren in data en analyses; 61% zei dat ze dit in de afgelopen 12 maanden al deden.

Krishnan Ramanujam, Business Group Head, Business & Technology Services TCS, vertelt: “Niet eerder droegen financieel leidinggevenden zoveel verschillende petten – van crisismanager tot growth officer. Als ze hun digitale investeringen en inzichten kunnen boosten, zal dat hun organisaties helpen om wendbaarder, schaalbaarder en proactiever te worden. Dat zal hen uiteindelijk helpen om alle uitdagingen en kansen die op hun pad komen aan te kunnen grijpen.”

Aan TCS’ 2021 Global Financial Leadership Study namen ruim 750 senior financieel leidinggevenden uit verschillende sectoren deel, waaronder de energiesector, gezondheidszorg, reissector, technologische sector, verzekeringen, finance en de industriële sector. De bedrijven waar de respondenten werkzaam voor zijn hebben een jaaromzet van 5 miljard dollar of meer. De respondenten waren afkomstig uit negen landen: de VS, het VK, Duitsland, Canada, Nederland, Zwitserland, Australië, India en Japan.

TCS Thought Leadership Institute doet onderzoek doet naar hoe het organisaties kan helpen te transformeren voor langdurige, duurzame groei. Het onderzoek biedt aanbevelingen onderbouwd met data die vooruitstrevende financieel leidinggevenden helpt bij het vormgeven van hun strategieën om hun organisaties beter te laten presteren.
Bezoek voor meer informatie en het volledige rapport deze pagina.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren