Digitale weerbaarheid
Nieuws

Techbedrijven willen versoepeling veiligheidstoets bij investeringen

Nederlandse techbedrijven maken bezwaar tegen de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames die volgend jaar ingaat. Met de wet wil de overheid checken of een investeerder geen gevaar voor de nationale veiligheid vormt. Volgens brancheverenigingen leidt een strenge uitvoering van de wet tot minder investeringen uit het buitenland.

China en Rusland zouden op zoek zijn naar technologie op het gebied van fotonics en quantum computing. | Beeld: Shutterstock

De Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames is inmiddels aangenomen door de Tweede- en Eerste kamer. De Nederlandse overheid gaat vanaf 2023 iedere investeerder met meer dan 10 procent aandelen in een Nederlands techbedrijf controleren of deze geen gevaar vormt voor de nationale veiligheid. De wet is vooral gericht op het uit handen houden van geavanceerde technologie van landen als China en andere autoritaire staten.

Bezwaar brancheverenigingen

Nederlandse hightechbedrijven maken zich in toenemende mate ongerust over de aankomende maatregelen, brancheverenigingen maken hiertegen steeds meer bezwaar, schrijft het FD, die de wet aanduidt als anti-Chinawet. Volgens de belangenorganisaties leidt een strenge uitvoering van de wet tot minder investeringen uit het buitenland. Hierdoor zouden Nederlandse techbedrijven niet meer kunnen groeien en komt de internationale markpositie in het geding.

Nederlandse inlichtingendiensten zijn juist tegen versoepeling.

In Europese buurlanden lijkt de wet- en regelgeving op dit terrein minder strikt te zijn. In Duitsland en Frankrijk vinden pas onderzoeken plaats vanaf een belang van 25 procent. In het Verenigd Koninkrijk ligt de grens bij 15 procent, schrijft het FD. Het ministerie van Economische Zaken wordt verzocht de uitvoering van de wet voor bedrijven te versoepelen, met name in sectoren als fotonica en quantum technologie. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn volgens het FD juist tegen een versoepeling van de wet. Volgens hen zijn landen als China en Rusland juist op zoek naar technologie op het gebied van fotonica en quantum computing.

Onderzoekstermijn

Volgens het FD heeft de sector in principe geen bezwaar tegen de toets, maar is de wet dusdanig van opzet, dat een toets heel lang kan gaan duren. En dat maakt het problematisch; kleine bedrijven hebben kapitaal nodig en hebben daarmee een slechte onderhandelingspositie ten opzichte van investeerders.

Inspiratiesessie Cybersecurity

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren