Technologie Kieswijzer: welke politieke partij komt het beste op voor technologische belangen?
Precies een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft Nederland er een online stemhulp bij. De Technologie Kieswijzer. Voor burgers die willen weten hoe politieke partijen omgaan met de impact van technologie op onze economie, onderwijs of zorg. De kieswijzer is mogelijk gemaakt door Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in samenwerking met Het Nieuwe Kiezen.
KLIK HIER om de kieswijzer in te vullen
Er wordt veel geschreven over fake news, online privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google. Toch wordt er tijdens verkiezingscampagnes nauwelijks aandacht besteed aan deze onderwerpen. Hoe willen politieke partijen fake news bestrijden en online privacy bevorderen? Het is inmiddels geen geheim meer dat er in de Tweede Kamer weinig kennis is over digitale zaken en ICT. Maar ook voor veel burgers is het lastig om door de bomen het bos te zien. Een belangrijk doel van deze kieswijzer is dan ook om de kennis te vergroten en technologie toegankelijker te maken. Technologie heeft steeds meer invloed op de manier waarop we leven, wonen en werken. Toch wordt er tijdens verkiezingscampagnes nauwelijks aandacht besteed aan deze onderwerpen.
De Technologie Kieswijzer helpt kiezers om zich te oriënteren op de technologie-onderwerpen in de Tweede Kamerverkiezingen, maar maakt meteen duidelijk hoe complex de materie is. Deelnemers aan de Kieswijzer beantwoorden zeventien vragen over de rol van technologie in de samenleving. Niet in de vorm van stellingen waar je voor of tegen kunt zijn, maar er worden concrete issues voorgelegd waarna je uit vijf mogelijke oplossingen voor het probleem kunt kiezen. Een voorbeeld: bij nepnieuws wordt opzettelijk misleidende informatie verspreid om mensen te manipuleren. Hoe vind jij dat de negatieve impact ervan het best bestreden kan worden?
In de Technologiekieswijzer staan zowel partijen die nu in de Tweede Kamer zitten als enkele nieuwe partijen, waaronder Volt, Splinter en de Piratenpartij. Een klein aantal partijen, met name de PVV en BIJ1, wilden niet meewerken aan de stemwijzer en staan daarom ook niet opgenomen in de resultaten.
De tool is gemaakt door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Primaire doel is de mediawijsheid bij burgers en overheid te bevorderen. De resultaten van de kieswijzer worden ook gebruikt voor onderzoek naar ‘hoe Nederlanders denken over technologie’.
De Technologie Kieswijzer wordt mogelijk gemaakt door Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in samenwerking met Het Nieuwe Kiezen.
Contactpersoon voor meer informatie: Rudy van Belkom
Rudy van Belkom is onderzoeker, innovator, spreker en auteur met een focus op de samenhang tussen technologische en maatschappelijke ontwikkelingen en werkzaam bij STT. Hij is lid van de iBestuur redactieadviesraad Digitalisering en Democratie