Praktijk

Thuiswerkblog #4 – Persoonlijk digitaal leiderschap

Van onze leiders/bazen verwachten wij dat zij het voortouw nemen in grote vraagstukken en transities. Dat zij onder andere een visie neerzetten en een veilige werkplek creëren. Maar de baas mag ook wat verwachten van zijn medewerker: persoonlijk digitaal leiderschap. Deze lock-in periode leent zich daar bij uitstek voor.

Beeld: khamkhor / Pixabay

Dinsdag 24 maart:

Op 5 maart van dit jaar werd in de Fokker Terminal in Den Haag de CIO Dag 2020 gehouden, georganiseerd door CIO Rijk. Dat waren nog eens tijden: met bijna 500 collega’s bij elkaar komen om inspiratie op te doen en bij te praten in je netwerk. Nu ik dit schrijf voelt het plots als een historische gebeurtenis van heel lang geleden. Ik mocht daar in de zaal met de toepasselijke naam Motorruimte, mijn visie delen op digitaal leiderschap. Mijn betoog spitste zich toe op het samenspel van de benodigde leiderschap bij digitale transities en innovatie op vier niveaus binnen de Rijksorganisatie. Die van de ambtelijke top, directies, overig management tot aan die van de medewerkers. Jazeker, die laatste groep doet ook aan leidinggeven. Dat is persoonlijk leiderschap. En in deze tijden van hoognodige adoptie van 21ste eeuwse vaardigheden zou ik zelfs willen zeggen: persoonlijk digitaal leiderschap.

Terecht verwachten wij van onze leiders dat ze het voortouw nemen in grote vraagstukken en transities. En dat zou idealiter een samenspel moeten zijn met op de verschillende niveaus ieder zijn eigen rol en inzet. Als in een goed geregisseerd toneelstuk. Helaas heet dat nou net in theaterjargon een drama, en daar moeten we nou juist niet in belanden. Van de top en de leidinggevenden mag je verwachten dat ze een visie neerzetten, resources ter beschikking stellen, heldere werkafspraken communiceren, ondernemerschap tonen, samenwerking stimuleren (onder andere door zelf het goede voorbeeld te geven) en een veilige werkplek creëren. En in een beetje innovatief geïnspireerd praatje van de baas staat dan ook vaak nog de bewering dat ‘fouten maken mag’. Ik verbaas me daar altijd over: alsof je toestemming krijgt (of hebt gevraagd!) om je project te laten mislukken. Nee, we gaan er altijd voor om er een succes van te maken of op z’n minst te leren. De collega die ’s ochtends op z’n werk komt, een kop koffie tapt en vrolijk roept dat ‘ie vandaag fouten gaat maken, ben ik nog niet tegengekomen. Fouten maken mag zeggen is geen veilige werkomgeving creëren. Fouten maken hoort er bij – net als dat kopje koffie. Professor Paul Iske – ook spreker op het congres van 5 maart – heeft daar zelfs een instituut voor opgericht, die van Briljante Mislukkingen.

Maar de baas mag ook wat verwachten van zijn medewerkers. En op dit moment is dat persoonlijk digitaal leiderschap. Deze lock-in periode leent zich daar bij uitstek voor. Ga online cursussen en trainingen volgen, werk de hele 21ste eeuwse vaardigheden schijf af en kom straks terug met een goed gevulde rugzak op je werk. De eerste trainingen waren afgelopen week on-the-job met spoedcursussen video-conferencing en andere werkplek faciliteiten op afstand. Nu is het tijd voor de next step en staan we straks sterker op de planken dan ooit daarvoor. Dat wilde ik vandaag maar eens voor het voetlicht brengen.

21ste eeuwse vaardigheden – Kennisnet / OESO aangevuld met ambtelijke vaardigheden

In deze blog vind je een regelmatige update van tips, belevenissen en tools de komende weken om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven. Blijf deze blog volgen, blijf thuis en blijf gezond.

Meewerken?

Meewerken aan deze blog? Mail me op diederik.leeuwen@rijksoverheid.nl

Diederik van Leeuwen is werkzaam als Programma-Directeur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren