Praktijk

Thuiswerkblog #7 InformatieThuishouding

Ook al werken we als ambtenaar nu massaal vanuit huis, het is en blijft van cruciaal belang dat informatie veilig, vindbaar en duurzaam wordt opgeslagen. Dat betekent onder meer dat je, ook in je thuissituatie, vast moet leggen welke stappen je zet en geen informatie moet weggooien. RDDI heeft een aantal richtlijnen en tips op papier gezet.

Donderdag 2 april

Mijn paprika heb ik vandaag aan de varkens moeten voeren. Te lang gebruikt in mijn tafelverkeerslicht en daar werd de smaak niet beter van. Ik prijs mij gelukkig dat ik op een ongewoon prettige thuiswerklocatie woon. Een woonboerderij in Drenthe met 40.000 vierkante meter eigen grond om op uit te waaien en een rondje met de honden te lopen, daar waar de andere dieren niet staan te grazen. Ooit vanuit de Randstad ‘geëmigreerd in eigen land’, zoals mijn vrienden dan noemen, zijn ze nu jaloers op deze plek. Op m’n werk in Den Haag word ik ook vaak meewarig aangekeken als ik weer op huis aan ga met twee uur trein in het vooruitzicht. Waar anderen een ‘fijne avond’ wordt toegewenst, krijg ik altijd een ‘goede reis’ mee. Was wonen ruim boven NAP zestien jaar geleden een legitiem argument, vandaag de dag zou dunbevolkt een nog betere zijn. Totdat afgelopen weekend een berg plastic van 18.000 kubieke meters in de brand vloog op de VAM-berg. Weliswaar een nog veertig meter hogere veilige haven boven NAP, maar toch ook slechts een paar kilometer hier vandaan. Dikke zwarte rookpluimen over het huis. Plots toch een totale lock-down, 24 uur lang.

De RIVM moest er aan te pas komen om de neerslag in de omgeving te meten. Arme collega’s die het toch al zo druk hadden. En voor even waren mijn vrienden in de Randstad niet zo jaloers meer.

Waar je als niet-ambtenaar ook niet-jaloers op hoeft te zijn, is het voldoen aan door onszelf opgelegde wet- en regelgeving. Want ook in deze bijzondere tijden houden we ons gewoon netjes aan de richtlijnen van onze informatiehuishouding. Terecht natuurlijk. Maar voorwaar geen sinecure met al die verschillende werkomgevingen, chats en video-meetings die we uitvoeren. Om ons tijdens het thuiswerken te ondersteunen heeft het team van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) een campagne opgezet onder de naam ‘InformatieThuishouding’. Of het ons lukt alles keurig volgens de regels op te slaan en bij te houden, is de vraag. Maar dat we bij de Rijksoverheid leuke namen kunnen bedenken, staat vast! Van Dale, we gaan voor het Woord van het Jaar 2020, zodat ook deze goed geconserveerd blijft.

Op de website van RDDI is een korte animatie-video (MP4, 28,2 MB) opgenomen over InformatieThuishouding.

In deze Thuiswerkblog vind je een regelmatige update van tips, belevenissen en tools de komende weken om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven. Blijf deze blog volgen, blijf thuis en blijf gezond.

Meewerken?

Meewerken aan deze blog? Mail me op diederik.leeuwen@rijksoverheid.nl

Diederik van Leeuwen is werkzaam als programmadirecteur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren