Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt moet nieuwe prioriteitenlijst opstellen
De Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft veel kritiek te verduren vanwege de recent gepubliceerde lijst van bedrijven en instellingen die de komende jaren voorrang moeten krijgen bij vraag naar uitbreiding op het stroomnet. Maar liefst 14 partijen hebben tegen het besluit beroep aangetekend. En terecht, stelt Michiel Steltman, de prioriteitenlijst moet er volgens hem heel anders uit gaan zien.
Ik las dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) flink heeft geworsteld met die lijst. Begrijpelijk, want niemand kan zonder stroom. Iedereen claimt dus voorrang of een uitzonderingspositie. De ACM heeft uiteindelijk – om die lastige discussie te vermijden – gekozen voor een oude lijst van organisaties die door moeten kunnen draaien in crisistijd, zoals de brandweer.
Concurrentiepositie
Ik vind dat een slechte keuze. Want het gaat niet over door kunnen draaien of over de levering van stroom vandaag, maar het gaat over uit mogen uitbreiden of groeien. En daarmee krijgt dit besluit een rechtstreeks effect op het economisch beleid. Van welke bedrijfstakken en instellingen zien we dat groei noodzakelijk is voor onze toekomstige welvaart? En wie blijft er dan over, voor wie groei nu eventjes niet het belangrijkste is? Onze concurrentiepositie is al niet briljant, met die boodschap heeft Draghi ons onlangs weer wakker geschud. Dan hoort, met alle respect, niet de ACM het instituut te zijn dat de-facto over die economische toekomst beslist, het gaat over een groter belang.
Het ministerie van Economische Zaken had in 2023 in hun economische toekomstvisie uitgezocht en opgeschreven wie essentieel zijn voor dat toekomstig verdienvermogen. Er is een lijst van Topsectoren opgesteld waar Nederland z’n geld mee moet verdienen in 2030 en later. Waaronder overigens ook de sector ICT. Die toekomstvisie moeten we dus uitvoeren, juist nu het er echt op aankomt waar we voor gaan kiezen.
Datacenters
Daarbij is dan de vervolgvraag: staan datacenters daar expliciet in genoemd? Het antwoord is: niet specifiek als losse gebouwen, maar wel indirect. In de individuele strategieplannen van de Topsectoren staan IT en data expliciet genoemd als kritieke succesfactoren. Kortom zonder IT en data gaat het geen van die sectoren lukken om Topsectoren te worden en te blijven. IT en data vereisen op hun beurt verbindingen en digitale stacks – waarvan alle hardware tegenwoordig in datacenters staat, of opgesteld staat als antennes, op daken. I rest my case…
Nu hoor ik ook: ja maar ze slurpen zoveel stroom. Zeker zeg ik dan, en dat is maar goed ook. Want gelukkig hebben we in de afgelopen 10 jaar onze IT stacks fors gecentraliseerd, anders was het probleem nog veel groter. Die rekensommen zijn klip en klaar: moderne datacenters zijn veel efficiënter dan de oude decentrale IT die opgesteld stond in suboptimale en energie-inefficiënte kelders en bezemkasten.
Iemand maakte me ook attent op de parallellen met de start van de COVID-crisis. Toen stonden datacenters ook niet op de lijst van belangrijke assets die bereikbaar moesten zijn tijdens een lock-down. Dat werd gelukkig snel gecorrigeerd in het besef dat als storingen in datacenters niet snel kunnen worden verholpen er onvermijdelijk voor de samenleving essentiële functies tot stilstand komen. En daarbij, dankzij de enorme rekenkracht – ook in datacenters- werden RNA vaccins mogelijk die de crisis relatief snel konden bezweren. Iets dergelijks zien we nu ook weer. Duurzame oplossingen, smart grids, werken aan verminderen van congestie vereist ook software en rekenkracht. En die staat waar ??…
Prioriteitenlijst
Kort en goed, de ACM moet echt nog eens goed kijken naar deze puzzel. Met de blik naar een duurzame toekomst , werken aan onze concurrentiepositie en toekomstige welvaart, lijkt het me evident dat de prioriteitenlijst er echt anders uit gaan zien.
Lees ook: