Markt en overheid
Nieuws

Topsectoren willen alternatief voor uitgefaseerd Nationaal Groeifonds

Carmen van Vilsteren (Topsector Health Holland) overhandigt het bidbook aan Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken

Het nieuwe kabinet heeft besloten het Nationaal Groeifonds uit te faseren. Hiermee komt volgens de topsectoren en TKI’s een belangrijk instrument voor het stimuleren van economische groei en innovatie te vervallen. Ze roepen het kabinet-Schoof, in het bijzonder de minister van Economische Zaken, op om samen te werken aan een alternatief plan met andere investeringsarrangementen en rendementsagenda’s. Minister Beljaarts (EZ) kreeg een bidbook aangeboden.

De topsectoren en TKI’s willen in gesprek over een samenwerking met departementen en hun vele publieke en private (consortia)partners en andere investeerders en financiers, zodat projecten die klaarstaan of die in de nabije toekomst worden ontwikkeld ook kunnen doorgaan. “Natuurlijk streven wij ernaar om zoveel mogelijk impact te halen uit de lopende groeifondsprojecten en werken we graag samen aan een alternatief plan om ook de nieuwe innovatieplannen te ondersteunen en nieuwe financieringsmogelijkheden, publiek en privaat, mogelijk te maken.”

Klik hier voor het bidbook, de brief en de vervolgstappen

Waar wel in wordt geïnvesteerd

Minister Beljaarts vindt het uiteraard van belang om de investeren in kennis, technologie en innovatie. Hij wees bij er bij de overhandiging op dat het kabinet wil dat in 2030 3% van het bruto binnenlands product (bbp) wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling. “Daarom investeren we volgend jaar 900 miljoen euro extra via Invest-NL in innovatief MKB en de doorgroei van veelbelovende startups. De subsidie voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stijgt in 2025 naar 1,5 miljard euro. Zo hoeven bedrijven minder belasting te betalen voor hun onderzoek en ontwikkeling en kunnen ze goedkoper innoveren. Bovendien verwachten we de komende jaren de eerste mooie resultaten van de 51 Nationaal Groei Fonds projecten waarin we ruim 11 miljard investeren.”

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren