Tweede Kamer wil impactanalyse AI op de arbeidsmarkt
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vorige week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor een voorstel van Volt-kamerlid Laurens Dassen om per ministerie de impact van AI op de arbeidsmarkt, beleidsontwikkeling en onze manier van werken te analyseren.
Kunstmatige intelligentie heeft grote invloed op onder andere arbeidsmarkt, klimaat en mensenrechten, stelde Dassen in zijn motie, mede ondertekend door Denk, D66, Den Haan, PvD, GroenLinks, Ja21 en BBB, De toekomstige effecten zijn onduidelijk.
Ze willen dat de regering een impactanalyse per ministerie uit gaat voeren met betrekking tot de effecten en de toepassing van kunstmatige intelligentie door de overheid op de banen van de toekomst, beleidsontwikkeling en onze manier van werken.
Het demissionair kabinet stond echter niet te trappelen zo’n omvangrijke analyse te doen. Volgens demissionair premier Rutte leidt het tot een hoop onnodige bureaucratie. Hij vroeg Dassen zijn motie aan te houden totdat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) eind dit jaar komt met haar visie op (generatieve) ai. Dassen diende de motie toch in.
Visie op generatieve AI
Het ministerie van BZK werkt op dit moment in samenwerking met andere departementen, waaronder het ministerie van EZK, JenV en OCW, aan een visie op de impact van generatieve AI. De visie beschrijft de impact op de samenleving en de verschillende juridische, ethische en technische gevolgen van deze technologie. Betrokken departementen brengen momenteel kansen én risico’s in kaart, in samenwerking met de EU, wetenschappers, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders. Er is gekozen voor een open dialoog vanwege het grote politieke en maatschappelijke belang.
De visie wordt eind dit jaar met de Kamer gedeeld.