Nieuws

Uur te winnen met politiegame

De Nationale Politie wil serious gaming inzetten voor professionalisering en organisatieontwikkeling. Een in juli gestarte prijsvraag moet binnenkort een ‘Backbone Professional Gaming’ (BPG) opleveren.

Met de BPG kunnen games op de (vaste en mobiele) werkplek worden aangeboden en gespeeld. De nieuwe voorziening start voorzichtig en moet geleidelijk draagvlak verwerven. Op termijn moet ze door alle 60.000 politiefunctionarissen te gebruiken zijn.

Een eerste game is er al: een netwerkgame voor teamchefs van basiseenheden. Zij worden virtueel geconfronteerd met een jeugdbende die zich in uiteenlopende gedragingen manifesteert. Ze moeten de juiste interventies zien te plegen. “We willen er ervaring mee opdoen, kijken of het aanslaat en het aanbod verbeteren en stapsgewijs uitbreiden”, zegt Wim Broer, programmadirecteur Professional Gaming bij het Korps Nationale Politie.
Met de vier bedrijven die in de prijsvraag het hoogste eindigen (waaronder de winnaar die de backbone bouwt), worden mantelcontracten gesloten voor het ontwikkelen van games.

Spanning in de gesimuleerde werkelijkheid en competities moeten medewerkers verleiden een nieuwe game te starten of verder te gaan met een lopende game. In plaats van een praatje bij de koffieautomaat, hoopt Broer. Het reglement van de prijsvraag omschrijft het doel zo: “Het aanbieden van een continu beschikbare ‘alter wereld’ (alternate reality) waarmee het concept van ‘het 25e uur’ wordt ondersteund. Een notie die ervan uitgaat dat er binnen de politie als organisatie die 24/7 beschikbaar is er in elk etmaal 1 uur kan worden ‘inverdiend’ als de medewerkers via hun smart devices een ‘alter wereld’ kunnen bezoeken waar ze zich intuïtief kunnen ontwikkelen.” De game-omgeving wordt dan ook geïntroduceerd als ‘25/7’.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren