Het is een raadsel waarom het zo lang duurt voordat iedereen in de publieke ruimte veilig en gemakkelijk online kan.
Een kleine drie jaar geleden pleitte ik op deze plaats al voor een veilig wifi voor iedereen. Maar ondanks dat zo ongeveer iedereen overtuigd is van de noodzaak en van de voordelen van publicroam is het nog niet echt van de grond gekomen.
Studenten en docenten kunnen soepel en veilig online met eduroam, een Nederlands initiatief dat inmiddels door ruim honderd landen is overgenomen. Voor ambtenaren is er al het even veilige en gebruiksvriendelijke govroam, waarvan opmerkelijk genoeg lang niet elke (semi-)overheidsorganisatie nog gebruikmaakt. Voor burgers daarentegen blijft het behelpen in publieke ruimten als stations, musea, bibliotheken en gemeentehuizen. Ze zijn aangewezen op weinig gebruiksvriendelijke (semi-) open wifi-netwerken waarvan de veiligheid niet is gegarandeerd, met alle risico’s op een hack vandien. Bovendien is het onmogelijk om te roamen van het ene naar het andere netwerk.
Waarom toch? Net zoals de aanleg van autowegen zouden veilige digitale snelwegen moeten behoren tot de basisinfrastructuur van een land, zodat burgers na één keer inloggen overal veilig online kunnen. De techniek is er. Publicroam is geënt op dezelfde techniek als govroam en eduroam: WPA2-Enterprise, de meest veilige wifi-vorm op dit moment. Om te controleren of een apparaat of wifi-toegangspunt te vertrouwen is wordt gebruik gemaakt van RADIUS, een protocol dat door vrijwel alle wifi-netwerken wordt ondersteund. Ook geruststellend: publicroam verzamelt geen gebruiksgegevens om daaraan geld te verdienen.
Alle reden dus voor de overheid om een fikse slinger te geven aan publicroam. Het is technisch eenvoudig te realiseren, het is niet duur, hoeft niet veel tijd te kosten en het is een uitkomst voor de burgers, zo wijzen de ervaringen van de gemeente Den Haag, de A-2 Samenwerking, ECP en Wigo4it met publicroam uit. Het is mij een raadsel waarom het zo lang moet duren voordat iedereen in de publieke ruimte veilig en gemakkelijk online kan gaan. Mijn dringende advies: Ondersteun dit mooie initiatief en je zult zien dat er een beweging op gang komt naar een veilig wifi voor iedereen. Een goed voorbeeld doet immers goed volgen. Dus na de musea, de ziekenhuizen en de gemeentehuizen zullen de sportkantines, de restaurants, en de campings vanzelf volgen.
Larissa Zegveld is algemeen directeur van Wigo4it, de coöperatie van de sociale diensten van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht op het gebied van informatievoorziening. Begin 2019 werd zij benoemd tot voorzitter Forum Standaardisatie, ingesteld door de Nederlandse overheid met als doel het gebruik van open standaarden in de publieke sector te stimuleren.
Beste Larissa,
Een duidelijke boodschap welke wij als gemeente Alkmaar volledig ondersteunen, sinds de invoering van Publicroam bij ons hebben wij onze klanttevredenheid verhoogd.
groet,
Patrick Langendijk
Projectleider ICT en Vastgoed
Gemeente Alkmaar
Ik vraag me een beetje af wat de toegevoegde waarde van publiek wifi nog is. inmiddels koop je voor 2 tientjes 20 Gb data per maand. Daarnaast is helemaal niets veilig wat publiek is, dus ik zou er ook nooit gebruik van maken.
Gemeente Amsterdam denkt er precies zo over. Daarom hebben wij ook een project gestart om zoveel mogelijk buurthuizen, gemeentelijke locaties en andere plaatsen te ondersteunen bij de uitrol van PublicRoam. Het project is in volle gang, en daarmee hopen we een belangrijke slag te maken in het toegangkelijk maken van comfortabel en veilig wifi voor iedereen in Amsterdam.
Mooi stukje. Net als gov- en eduroam, een prima faciliteit idd en betaalbaar. Het valt op dat het soms best lastig is om organisaties mee te krijgen om het ook aan te bieden. Immers, hoe meer punten waar Publicroam, hoe meer nut het heeft voor het individu, de persoon die veilig gebruik wil maken van de digiservices, al of niet via smartphone. Vaak ligt de eerste weerstand bij ICT-ers. Soms omdat men denkt dat het een extra provider of wifi-kanaal is (het is snel uitgelegd dat dit niet het geval is); soms omdat men niet begrijpt dat de toegevoegde waarde voor personen is omdat zij zonder extra handelingen wifi-verbonden worden op plekken waar Publicroam is en zeker weten dat het veilig is (‘ons wifi is veilig en goed, dus niet nodig’ vaak een argument tegen); soms omdat men denkt dat ‘wij; het dan gaan overnemen qua beheer terwijl dat niet aan de orde is etc etc. Soms ligt het bij het management, beducht voor extra risico’s. Dat is ook uitlegbaar want die zijn er feitelijk niet. Tot nog toe is de ervaring dat de aansluiting van deze faciliteit – mits een goed basis wifi aanwezig is – een fluitje van een cent is.
Dank voor de reacties!
Klopt dat je voor weinig geld veel data koopt. En intussen blijft ook wifi nog steeds enorm veel gebruikt. En is er nog steeds geen daling in gebruik in zicht. Dus alle reden om er op in te zetten.