Digitale toekomst eu
Nieuws

VNG onderzoekt impact Europese cyberwetten

Vlaggen wapperen voor de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel
Beeld: Shutterstock

De VNG heeft de impact in kaart gebracht van nieuwe Europese cyberveiligheidswetgeving. Het is de eerste van een reeks uitvoeringsanalyses. De rapporten moeten het rijk helpen om nieuwe Europese wetten in het kader van het Digital Decade te vertalen naar uitvoerbare nationale regelgeving.

27 nieuwe wetten voor 2026 (en het einde is nog niet in zicht)

122 experts van 57 gemeenten werkten mee aan het rapport Uitvoeringsanalyse regelgeving beveiliging netwerk -en informatiesystemen. Het rapport analyseert de impact van 4 Europese wetten: de beveiliging van netwerk -en informatiesystemen richtlijn (NIS2), de cyberbeveiligingsverordening, de cyberweerbaarheidsverordening en de Critical Entities Resilience richtlijn (CER).

In het kader van het Digital Decade krijgen gemeenten de komende jaren te maken met een groot pakket aan nieuwe Europese wetten. Op dit moment zijn het er 27 en het aantal groeit nog steeds. In 2023 voerde de VNG een impactanalyse uit. Een belangrijke conclusie was toen dat de wetten in samenhang moeten worden bekeken, niet apart.

In het kader van het Digital Decade krijgen gemeenten de komende jaren te maken met een groot pakket aan nieuwe Europese wetten.

Uitvoeringsproblemen vroegtijdig opmerken

Om dat voor elkaar te krijgen, zijn de nieuwe wetten geclusterd. Voor 6 verschillende wetgevingsclusters voert de koepelorganisatie een uitvoeringsanalyse uit. Zo kunnen eventuele problemen in de uitvoering vroegtijdig worden opgemerkt en doorgegeven aan het rijk, dat de EU-wetgeving moet vertalen naar nationale regelgeving.

Nog veel onduidelijk

Voor het eerste cluster, het beleid dat betrekking heeft op cyberveiligheid, geldt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat, zo blijkt uit de uitvoeringsanalyse. Hoeveel het gemeenten gaat kosten bijvoorbeeld; dat hangt sterk af van de keuzes die het rijk nog moet maken. Ook is er nog veel onduidelijk over de invulling van begrippen en de mate waarop toezicht wordt georganiseerd.

De komende periode gaat de VNG aan de slag met het tweede wetgevingscluster, ‘data en informatie-uitwisseling’. Na de zomer kome de overige vier clusters aan bod. Een bijdrage leveren aan de expertgroepen kan nog.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren