Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft ontdekt dat een algoritme van het OM waarmee voorspeld wordt of jongeren in de criminaliteit belanden niet betrouwbaar is. Dat meldt Follow the Money. Het wordt jaarlijks ingezet bij tienduizenden jongeren.
Er wordt bij veel jongeren ten onrechte alarm geslagen, blijkt uit analyses en onderzoeksrapporten in handen van Follow the Money. Het algoritme Preselect Recidive geeft een score die gebruikt kan worden om jongeren tussen de 12 en 18 jaar wel of geen strafblad te geven. Onder meer geslacht, eerdere registraties in de politiesystemen als verdachte, getuige, betrokkene of slachtoffer tellen mee. Ook hoe vaak huisgenoten bij politie in beeld zijn geweest is eveneens een factor.
Niet geïnformeerd
Een hoge score kan een strafrechtelijke vervolging opleveren en dat heeft later nadelige gevolgen bij het vinden van werk. De jongeren, hun ouders en advocaten worden bovendien niet geïnformeerd over het gebruik van het algoritme.
Het algoritme is al zo’n tien jaar lang onderdeel uit van het Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ), waarmee risico’s op toekomstig crimineel gedrag worden ingeschat. Onder meer de politie, het Openbaar Ministerie (OM), de Raad voor de Kinderbescherming, de Jeugdreclassering en jeugdgevangenissen gebruiken het.
Gemeenten
Volgens Follow the Money gebruikten verschillende gemeenten in de afgelopen jaren het algoritme voor het opstellen van lijsten met jongeren van wie ze vermoeden dat die na een delict verder in de fout gaan. De jongeren die worden aangewezen kunnen te maken krijgen met bestuurlijke ingrepen om hun gedrag en keuzes te beïnvloeden. Dat kan een waarschuwingsbrief zijn, maar ook een gebiedsverbod.
Geen vervolgonderzoek
Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat helemaal niet de bedoeling is om Preselect in te zetten voor het opstellen van dergelijke voorspellende lijsten. Over de toepassing in het jeugdstrafrecht zegt Justitie en Veiligheid de komende maanden te werken aan verbetering. Een onderzoek naar het mogelijk onevenredig getroffen jongeren komt er niet.
Lees meer: