Digitale weerbaarheid
Nieuws

VVD: Maak technische rapporten over Chinese cyberaanvallen vaker openbaar

Silvio Erkelens in de Tweede Kamer
VVD-Kamerlid Erkens wil met openbaarheid de weerbaarheid op het gebied van cyberveiligheid vergroten. | Beeld: VVD

De VVD heeft het kabinet, indien de nationale veiligheid het toelaat, verzocht om vaker de technische werkwijzen van cyberaanvallen op de overheid openbaar te maken. VVD-Kamerlid Erkens diende daarover een motie in.

De motie werd ingediend naar aanleiding van een rapport van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over malware die het vorig jaar op FortiGate-apparaten van Defensie werd gevonden.

De malware is gevonden op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht. Dat netwerk werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development (R&D).  Het netwerk telde minder dan vijftig gebruikers.

De VVD hoopt dat door de technische rapporten over aanvallen te publiceren het bewustzijn en de weerbaarheid in Nederland op het gebied van cyberveiligheid wordt vergroot. Een woordvoerder van de VVD laat weten dat de motie specifiek gericht is op de MIVD, maar ook breder kan worden gezien. “Bijvoorbeeld in het licht van lokale overheden.”

China ontkent aanval

China ontkent momenteel nog met klem cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op computernetwerken van het ministerie van Defensie. In een persverklaring op de website van de Chinese ambassade in Nederland spreekt een woordvoerder van “kwaadaardige speculaties en ongegronde beschuldigingen”, aldus de NOS.

‘We zullen niet toestaan dat welk land dan ook, of een individu, via Chinese infrastructuur dergelijke illegale activiteiten uitvoert’, aldus de ambassade.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren