Blog

We gaan een spannend jaar tegemoet

De kunst is ook in 2017 om nieuwe initiatieven mogelijk te maken en tegelijkertijd hetzelfde doel voor ogen te houden: een overheid die in de digitale wereld de mens centraal stelt.

Terwijl ieder elkaar al het goede wenst voor het nieuwe jaar hangt er spanning in de lucht. Het lijkt erop dat 2017 voor verrassingen kan zorgen. In internationaal geopolitiek opzicht is de onzekerheid bijzonder groot. Ondanks alle goede dingen van en uit Europa lijkt ook daar de sfeer kritischer. En in eigen huis? Voorop in alle commentaren op het nieuwe jaar staan de verkiezingen.

Hoe gaat dat lopen? Wat voor een kabinet zal er uit voortvloeien? En staan onze boodschappen al klaar voor de nieuwe ministersploeg en wat zullen ze ermee doen? Veel onzekerheden, maar binnen ieders verantwoordelijkheid kunnen we ons best doen en zoveel als mogelijk de gewenste ontwikkeling beïnvloeden.

Voor de nationale digitale infrastructuur worden een aantal zaken voorbereid. Een groot onderwerp is uiteraard de wet op de Generieke Digitale Infrastructuur, in het bijzonder nu de eerste tranche ervan. De consultatieronde is begonnen en datzelfde geldt ook voor de ‘uniforme set van eisen’ voor middelen ter identificatie, zoals het bankmiddel iDIN. Het experiment was succesvol; de vraag is nu hoe private en publieke sector hier een verbinding kunnen leggen in profijt voor beiden, maar vooral in het belang van de mens. Daarnaast verwachten we eind maart de uitkomsten van de studiegroep ‘informatiesamenleving en overheid’, waarmee het kabinet aan de slag kan. De kans is groot dat daar duidelijke ideeën uitkomen voor de digitale infrastructuur en de digitale dienstverlening, die daar in belangrijke mate op is gebaseerd. Uiteraard is het Digiprogramma voor 2017 dat helemaal aan het eind van vorig jaar naar naar de Tweede Kamer is gestuurd een belangrijk basisstuk. Met de duurzame financiering van de digitale infrastructuur zullen vóór het nieuwe kabinet aantreedt stevige stappen worden gemaakt.

Ondertussen worden her en der belangrijke bewegingen gemaakt. Zoals bij de gemeenten Wassenaar en Voorschoten, die als eersten in Nederland de aansluiting en implementatie van eIDAS hebben gerealiseerd. Een prachtig voorbeeld van doorpakken. Zo zullen er velen volgen, dat is zeker, want de experimenten met blockchain bij de overheid bijvoorbeeld, die nog in 2016 succesvol zijn afgesloten, krijgen uiteraard een gevolg dit jaar. De kunst, zo blijkt steeds weer, is om nieuwe initiatieven mogelijk te maken en tegelijkertijd hetzelfde doel voor ogen te houden: een overheid die in de digitale wereld de mens centraal stelt en de regie aan haar/hem geeft. We gaan een spannend jaar tegemoet; ik wens iedereen geluk en wijsheid!

  • Jan Willem Boissevain | 5 januari 2017, 18:15

    eIDAS staat voor: Electronic Identification and Trust Services for electronic transactions in the Internal Market

    Inwoners kunnen door eIDAS eenvoudiger overheidsdiensten afnemen in een ander land.Dit biedt voordelen voor de vele expats die in ons mooie dorp wonen.

    Zie communicatie van de gemeente: http://www.wassenaar.nl/por…

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren