Overheid in transitie
Nieuws

Wereldbank: Gebruikersgerichte dienstverlening kan beter in Nederland

Nederland scoort goed op de GovTech Maturity Index van de Wereldbank. Er zijn mogelijkheden tot verbetering, bijvoorbeeld op het gebied van gebruikersgerichte dienstverlening, gegevensanalyse en innovatie op het gebied van aanbestedingen. Stephen Davenport, Global lead open government en programmamanager GovTech bij de Wereldbank kon door ziekte geen keynote verzorgen tijdens GovTechDay, maar stelt uiteraard zijn presentatie beschikbaar.

De Wereldbank zet zich in om gezamenlijk de digitale transformatie van overheden te versnellen om het vertrouwen, de transparantie, de verantwoording en de dienstverlening van het publiek te bevorderen. Regeringen staan wereldwijd onder druk blijkt uit diverse onderzoeken. Stephen Davenport refereert onder andere aan de Edelman Trust Barometer 2023. Hieruit blijkt dat het vertrouwen in de overheid in 17 van de 27 onderzochte landen gedaald was. Uit hun analyse bleek dat het verbeteren van de “informatiekwaliteit” het meest krachtige potentiële vertrouwensbouwer voor overheden.

Download HIER de presentatie van Steven Davenport tijdens GovTechDay

Vier pijlers van GovTech-investeringen en -ondersteuning

De Wereldbank ontwikkelde vier pijlers waarop ze de GovTech volwassenheid van een overheid meten:

  1. Kernoverheidssystemen; besluitvorming, regulering, gelijk speelveld voor
    bedrijven, investeringsklimaat
  2. Publieke dienstverlening; digitale dienstverlening, sociale mediabescherming, digitale betalingen, burgertevredenheid en inclusiviteit
  3. Burgerbetrokkenheid; digitale open overheid, transparantie, mogelijkheden voor feedback
  4. GovTech Enablers; digitaal leiderschap en digitale vaardigheden, innovatie, strategie en regelgeving

Mogelijke verbeteringen in Nederland

Nederland scoort net lager op het gebied van  Public Cervice Delivery. Er is volgens  Davenport ruimte voor verbetering op het gebied van:

  • Gebruikersgerichte dienstverlening
  • Geavanceerde gegevensanalyse
  • GovTech en de Open Overheid Agenda
  • Innovatie op het gebied van aanbestedingen

GOVtechday 2023

GovTech zijn maatschappelijk-technische oplossingen voor de customer journey van burgers en bedrijven bij de overheid. Op 9 juni 2023 organiseerde iBestuur de eerste GovTechDay bij de TU Delft, met het doel de spelers vanuit de markt, de overheid en de wetenschap bij elkaar te brengen en zo innovatie te stimuleren.

Lees meer op de projectpagina GovTechDay – iBestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren