Digitale weerbaarheid
Nieuws

Zes meldingen met hoog risico gemeld bij Haagse ‘hackdag’

161 hackers in de hal van gemeentehuis Den Haag
De digitale systemen van de gemeente Den Haag werden 2 oktober jl. getest door 116 ethische hackers. | Beeld: Gemeente Den Haag

De digitale systemen van de gemeente Den Haag werden 2 oktober jl. getest door 116 ethische hackers. Tijdens de zes uur durende hackwedstrijd zijn 65 meldingen van kwetsbaarheden ingediend. Zes meldingen zijn gedurende de dag zelf opgelost. Er kwamen vooral veel meldingen binnen die te maken hadden met een fout in de beveiliging van een webapplicatie. Bij zes meldingen ging het om een hoog risico. 

De gemeente Den Haag wil er met Hâck The Hague voor zorgen dat haar digitale systemen nog beter beschermd zijn. Daarom nodigen ze jaarlijks ethische hackers uit die proberen om de computersystemen van de gemeente binnen te dringen. De hackers helpen tijdens de wedstrijd om zwakke plekken in systemen te ontdekken, te beoordelen en op te lossen. Bijvoorbeeld door in te breken in het systeem en gegevens te veranderen of te stelen.

Alle ethische hackers moesten akkoord gaan met speciale spelregels. Zo was het verplicht om alle bevindingen aan de organisatie te rapporteren.

 

Wethouder Saskia Bruines: ”Als stad van vrede en recht zijn we het ‘thuis’ van vele internationale instellingen. Daarnaast is Den Haag de zetel van parlement en regering. Dat geeft ons een bijzondere positie als het gaat om veiligheid. Niet voor niets is juist hier een cluster van organisaties en bedrijven ontstaan dat zich bezighoudt met fysieke en digitale veiligheid. Het is een grote stap om zoveel hackers los te laten op je digitale infrastructuur. Maar toch doen we het dit jaar voor de vijfde keer. Het levert ons opnieuw verschillende bevindingen op waarmee we direct aan de slag kunnen. Sommige punten zijn op de dag zelf al opgelost.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren