Zorgen over toegankelijkheid overheid via DigiD na 1 juli
De ontwikkeling van een centraal aansluitpunt voor organisaties als UWV, de Belastingdienst en gemeenten, nodig om de zwaardere beveiliging bij het gebruik van overheidsdiensten mogelijk te maken, lijkt niet gereed te zijn voor 1 juli 2023. Dat heeft consequenties voor het inloggen via DigiD. Tweede Kamerleden Evert Jan Slootweg (CDA) en Hawre Rahimi (VVD) vrezen dat burgers die (nog) met een sms-code inloggen bij de overheid dan niet meer in kunnen loggen bij de diensten.
De Wet digitale overheid, die per 1 juli in werking treedt, regelt dat burgers veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de overheid. In een centraal aansluitpunt moeten alle authenticatiemiddelen van de overheid samenkomen. Ook burgers die nu nog altijd met een sms-code inloggen bij de overheid moeten daar dan terecht kunnen. Wanneer het centrale aansluitpunt er niet op tijd is, ontstaat het risico dat zij niet meer kunnen inloggen bij de overheid.
Kamervragen
De Kamerleden Slootweg (CDA) en Rahimi (VVD) stelden hierover vragen aan staatssecretaris Van Huffelen. Ze waarschuwen dat dit een ‘potentieel maatschappelijk ontwrichtende werking heeft’. Ook willen ze weten in hoeverre het niet nakomen van het organiseren van een ordentelijk aansluitpunt in strijd met de wet Markt en Overheid, bedoeld om oneerlijke concurrentie door de overheid te voorkomen.
Waarschuwing van de Rekenkamer
De Rekenkamer waarschuwde onlangs ook al voor de gevolgen van zwaardere beveiliging bij het gebruik van overheidsdiensten van burgers. De Nederlandse overheid zou onvoldoende onvoorbereid zijn op alle nieuwe vormen van digitale identificatie die hiermee geaccepteerd moeten gaan worden.
DigiD steeds populairder
Volgens Logius is DigiD in 2022 514 miljoen keer gebruikt om gegevens te bekijken bij of om zaken te doen met publieke dienstverleners 1. Het aantal actieve DigiD’s is inmiddels gestegen tot meer dan 18 miljoen gebruikers.