zoeken binnen de website

Alle blogs van Peter Mom

Even niet naar Boat House

door: Peter Mom, 3 november 2016

Met de kennis van nu over de ondernemingsraad van de politie komt een vruchteloze correspondentie van vijf maanden in een ander daglicht te staan.

lees meer

The Netherlands Goes Digital

door: Peter Mom, 9 augustus 2016

Hoe een eenmalige uitgave van een of twee ministeries de aandacht kan vestigen op al dan niet verminderde complexiteit van plannen voor handig inloggen. Helder is anders.

lees meer

Iedereen is weer helemaal bij

door: Peter Mom, 17 december 2015

Een beetje organisatie heeft een nieuwsbrief. Ook een beetje overheidsorganisatie. En een nieuwsrubriek op de website. Met het nieuws dat de nieuwsbrief is verstuurd!

lees meer

Geldverslindende zinloosheid

door: Peter Mom, 30 oktober 2015

Bank en fauteuil versleten. Grofvuil bellen. Bellen? Nee, moet online. Aanbiedregels gezien? Twaalf stuks. Vinkje zetten. Zaak 20151027WBN74330 kan gaan lopen…

lees meer

Ronald participeert door

Exclusief interview met 70 illustraties in kleur

door: Peter Mom, 29 september 2015

Hoe gaat het met Ronald, de Oldenzaalse werkloze die in augustus 2014 gefrustreerd raakte in zijn poging te participeren en afknapte op de website Overheid.nl? We togen naar Twente voor wat zou uitlopen op een marathoninterview met een getormenteerde burger die manmoedig pogingen in het werk blijft stellen om zijn weg te vinden binnen de digitale overheid.

lees meer

‘Ondoordringbare digitale muur’

door: Peter Mom, 8 september 2015

Leg een dossier aan van uw contacten met de (digitale) overheid, leer schrijven en haal de krant. Dat is nodig omdat men zonder dat de ‘dienstverlening’ niet kan verbeteren.

lees meer

Zorgkostentransparantie

door: Peter Mom, 30 juli 2015

De apothekersbond probeert bij de minister de arbeidsvreugde terug te halen nu uw agressie aan de balie de spuigaten uitloopt, maar hoe zit het met uw inzicht in uw zorgkosten?

lees meer

Apotheek zonder pillen

door: Peter Mom, 16 juli 2015

De apothekersbranche sloeg gisteren alarm. Agressieve klanten belagen medewerkers. Wat is er loos bij de winkels voor pillen en poeders?

lees meer

Kaderstellend afvalbeleid

door: Peter Mom, 10 juni 2015

Geen beleidswijzigingen na wijkproef met vuilnisbakkenchips. Maar over gemeentebreed invoeren wordt eind van het jaar besloten.

lees meer

Geen verdere actie nodig…

door: Peter Mom, 3 juni 2015

Praktijkgevalletje overheidsdienstverlening. Niet boos worden. De bureaucratie had het ‘ook op z’n beloop kunnen laten’.

lees meer

Wobstructie

door: Peter Mom, 11 maart 2015

Waar de ene overheid de verslaggever langs 393 gemeenten stuurt om gegevens bijeen te sprokkelen, dient de andere ze handzaam op.

lees meer

Statusterugkoppeling

door: Peter Mom, 25 februari 2015

Bij de e-overheid gaan ook dingen goed. Dat mag best wel eens worden gezegd. Ooit een MOR gepleegd? En een aangemaakte zaak gevolgd? De kapotte straatlantaarns doen het weer.

lees meer

Ronald gaat participeren

Een zomersprookje met 67 illustraties in kleur

door: Peter Mom, 28 augustus 2014

Overheid.nl trakteert bezoekers op hyperlinks die het niet doen, onvindbare pagina’s en op een lijst van deelnemende gemeenten met 180 stuks méér dan de 403 die er momenteel zijn.

lees meer

De minister zegt toe zijn best te doen

door: Peter Mom, 11 december 2013

Ronald Plasterk presenteert zich als daadkrachtig bewindspersoon die de burger centraal stelt en echt van buiten naar binnen denkt. Eh…

lees meer

Vooruitgang

door: Peter Mom, 21 november 2013

Ofschoon een middel om tarieven te verhogen zonder dat men er erg in heeft, moet de OV-chipkaart het leven van de reiziger veraangenamen. Maar stel niet te veel vragen.

lees meer

‘Digitaal monster’ en de menselijke maat

door: Peter Mom, 9 oktober 2013

De digitale overheid brengt betere service en meer gemak, aldus de digitale overheid zelf. Maar de praktijk is anders. Het is een ‘digitaal monster’.

lees meer

Servicenormvervaging

door: Peter Mom, 2 oktober 2013

Leiden wil scoren op e-dienstverlening, maar dat is niet eenvoudig. En: hoe zit het met de privacy schendende afvalbakkenchips?

lees meer

België en Van Gogh

door: Peter Mom, 22 augustus 2013

Het antwoord op de vraag of de Belgen het beter doen (sinds 2003 nogal heftig verkondigd) lijkt tien jaar later te schuilen in een post-impressionistisch korenveld.

lees meer

Registratiedrift

door: Peter Mom, 5 juni 2013

Leiden wil afvalbakken via een chip koppelen aan burgers. Voor de ‘interne bedrijfsvoering’. Maar de voorlichting roept nogal wat vragen op.

lees meer

Ha! Mail van mijn overheid

door: Peter Mom, 20 maart 2013

MijnOverheid stuurt een e-mail: er is een nieuw bericht in de Berichtenbox. Maar voor mijn overheid ligt nog een curieus drempeltje.

lees meer

Click – call – face

door: Peter Mom, 31 januari 2013

GGD Hollands Midden wil burgers zelfredzaam maken door ze hun informatie zelf bijeen te laten klikken. Maar de website is een slordig aangelegde doolhof.

lees meer

DigiD-alarm vanuit Brabant

door: Peter Mom, 5 oktober 2012

Een Waalwijks reclamebureautje is het vertrouwen in de overheid geheel kwijt en waarschuwt nu zelf burgers om verstandig met hun DigiD-inlogcode om te gaan.

lees meer

Doorpakkersprojectie

door: Peter Mom, 27 september 2012

Van Burgerlijke Stand en GBA één systeem maken scheelt honderd miljoen per jaar. Wel even doorpakken.

lees meer

Dood paard mailt niet

door: Peter Mom, 30 augustus 2012

Aan een dood paard moet je niet trekken. U bent een dood paard. Zo kun je eigenlijk geen blog beginnen, maar nu is het al gebeurd.

lees meer

Bericht van e-overheidsfront: alles OK

door: Peter Mom, 16 augustus 2012

Bij de overheid gaat veel om. En de burger mag dat weten. Dus heeft de overheid veel medewerkers communicatie die de burger informeren. Informeren?

lees meer

Hoogrisicovolle ICT-projecten

door: Peter Mom, 1 augustus 2012

Financiën is goed voor bijna de helft van de overschrijdingen van grote ICT-projecten bij het Rijk. Maar het gaat beter: vorig jaar was het ruim de helft.

lees meer

Taartjes + schuimwijn

door: Peter Mom, 6 juli 2012

Over Haagse standaardisatieplannen, Twentse convenanten en Haagse pr, wat ervan terechtkwam en Skype als ondermijnend gebaar naar de calculerende burger.

lees meer

Onderschatte complexiteit

door: Peter Mom, 5 juni 2012

De gateway review van de modernisering van de GBA biedt boeiende lectuur en signaleert spannende uitdagingen in een complexe omgeving.

lees meer

2025: modernisering GBA afgerond

door: Peter Mom, 15 mei 2012

“De GBA-modernisering gaat nu echt hard,” zegt minister Spies. Maar gemeenten weten nog amper hoe ze straks aan hun gegevens moeten komen. Ik doe een tweede oproep aan de lezer.

lees meer

Uitnodiging aan ervaringsdeskundigen

door: Peter Mom, 8 mei 2012

Je kunt een kwart eeuw over ICT schijven, met de overheid als hoofdonderwerp, en nog altijd af en toe met je oren staan klapperen. Ik roep uw hulp in om daarin verandering te brengen.

lees meer