Ruud Leether is voormalig legal counsel bedrijfsvoering van het ministerie van JenV en tegenwoordig zelfstandig legal counsel gespecialiseerd in IT-recht, IE-recht, privacy en aanbestedingsrecht – blogt sinds 2012.
“iBestuur is dé site om nieuwe IT-ontwikkelingen te signaleren en daarbij in een zo vroeg mogelijk stadium aandacht te vragen voor daaraan inherente juridische aandachts- en knelpunten. De overheid laat zich bij dergelijke ontwikkelingen te gemakkelijk de rol van trendsetter aanmeten. Meestal draagt dat niet bij aan een zorgvuldig besluitvormingsproces, waarbij behalve zin en onzin ook maatschappelijke, financiële en juridische risico’s en consequenties in beeld worden gebracht. iBestuur is een mooie plek om de discussie daarover alsnog op gang te krijgen.”
Alle blogs van Ruud Leether
door: Ruud Leether, 23 februari 2021
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie volledig aan markt en wetenschap overlaten is vragen om grote problemen. Daarom een nadrukkelijke oproep aan de politiek om met een brede maatschappelijke discussie over KI het initiatief (deels) naar zich toe te trekken.
data en ai
lees meer
door: Ruud Leether, 16 oktober 2019
Een blockchainrapport van Tilburgse onderzoekers is niet alleen weinig toegankelijk, maar roept ook vele vragen op.
lees meer
door: Ruud Leether, 5 september 2019
Ambtelijk loyaliteit kan en mag geen schaamlap zijn om lastige interne kwesties buiten het publieke debat te houden.
lees meer
door: Ruud Leether, 14 mei 2019
Het BIT is in korte tijd uitgegroeid tot een deskundig en gezaghebbend gremium, maar de vraag is of iedereen dat zo ziet.
lees meer
door: Ruud Leether, 4 april 2019
Transparantie in alle stadia van ICT-projecten bij de overheid is geboden, maar hoe gaat dat eigenlijk bij schikkingen?
lees meer
door: Ruud Leether, 28 februari 2019
Wil het Rijks ICT-dashboard een zinvolle functie krijgen dan moet dat snel anders. Transparantie dient voorop te staan.
lees meer
door: Ruud Leether, 30 november 2018
In het verlengde van de blockchainhype dient zich een relatief nieuw IT-fenomeen aan: het smart contract.
lees meer
door: Ruud Leether, 9 april 2018
Als het gaat om blockchain hebben we veel te maken met namaakdeskundigheid verwoord in ontoegankelijke verhalen van hen die het duidelijk evenmin begrepen hebben.
lees meer
door: Ruud Leether, 12 februari 2018
Van het project KEI schijnt nog maar 5 procent klaar te zijn. Waarom dan niet gewoon stoppen, het gezichtsverlies nemen en bezien wat op de wederpartij kan worden verhaald?
lees meer
door: Ruud Leether, 29 januari 2018
Blockchaintechnologie roept nog tal van vragen op. Zeker voor alfa’s. Misschien helpt het om een discussie van alfa’s en bèta’s op te starten, waarbij al die vragen aan de orde komen.
lees meer
door: Ruud Leether, 30 augustus 2017
Waarom zouden we meer vertrouwen moeten hebben in een geautomatiseerd systeem dat in belangrijke mate afhankelijk is van Chinese miners dan in Nederlandse banken en notarissen?
lees meer
door: Ruud Leether, 11 mei 2017
Ook na de implementatie van de AVG zal behoefte blijven bestaan aan een genuanceerde omgang met dit recht. Of verstokte privacy-fetisjisten dat nu leuk vinden of niet.
lees meer
door: Ruud Leether, 22 december 2016
De voortschrijdende robotisering is risicovol. Een serieus te nemen politieke visie, graag met een perspectief van meer dan 4 jaar, is daarom hard nodig.
lees meer
door: Ruud Leether, 3 november 2016
De VNG heeft een eigen set inkoopvoorwaarden laten ontwikkelen: de GIBIT. Die kunnen bij eerste kennisneming bepaald niet overtuigen.
lees meer
door: Ruud Leether, 17 oktober 2016
Ronddwalend op het ICT-dashboard viel mijn oog op een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie genaamd ToR. Dat project gaat mede over de doorontwikkeling van Radar.
lees meer
door: Ruud Leether, 26 november 2015
Het door minister Blok nogal afgezwakte BIT heeft haar eerste advies afgeleverd. Dat blijkt nogal voorzichtig van aard en weinig inhoudelijk.
lees meer
door: Ruud Leether, 19 oktober 2015
De uitspraak van het EU-Hof over Safe Harbor zou wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen. Praktisch werkbare oplossingen vanuit het Brusselse zijn nog ver weg.
lees meer
door: Ruud Leether, 24 september 2015
Het is opmerkelijk hoeveel moeite bestuurders hebben met transparante besluitvorming en daadkracht, ook als het om ICT gaat. Er zijn dwarsdenkers nodig.
lees meer
door: Ruud Leether, 25 juni 2015
De voorzieningenrechter in Gelderland heeft korte metten gemaakt met een wel erg cryptische BVP-aanbesteding. De uitspraak raakt Best Value Procurement vol in het hart.
lees meer
door: Ruud Leether, 18 juni 2015
De cultuur rondom ICT-projecten bij de overheid deugt niet, constateren zowel de commissie-Elias als minister Blok. Het is te hopen dat er een open ambtelijke dialoog over cultuur ontstaat.
lees meer
door: Ruud Leether, 12 februari 2015
Blok passeert op wezenlijke punten de aanbevelingen van de Commissie Elias, in het bijzonder waar het om het BIT gaat. Zijn reactie is van een hoog ‘pappen en nat houden’-gehalte.
lees meer
door: Ruud Leether, 16 december 2014
Het is dinsdagavond 9 december en je stapt vroeg in bed. In gedachten ben je al bij morgen. Bij het plenaire debat over het spraakmakende onderzoek gaan harde noten gekraakt worden.
lees meer
door: Ruud Leether, 12 februari 2014
Hoe verantwoord is de keus voor een ‘Rijks-cloud’ bezien in de context van de vele besparingen die de politiek op korte termijn binnen de overheid denkt te kunnen realiseren?
lees meer
door: Ruud Leether, 8 juli 2013
Zeker gaat er het nodige aan opdrachtgeverszijde mis maar met zo’n opdrachtnemersmentaliteit is er weinig voor nodig om in horrorscenario’s te verdwalen.
lees meer
door: Ruud Leether, 6 mei 2013
De Patriot Act is geen Nederlands probleem, maar een jurisdictieconflict tussen Amerika en de EU dat alleen op dat niveau kan worden opgelost.
lees meer
door: Ruud Leether, 18 december 2012
De Patriot Act? Hoog tijd voor een goed gesprek met de Amerikanen en een op feiten en juridische (on)mogelijkheden gebaseerde discussie in eigen huis.
lees meer
door: Ruud Leether, 20 september 2012
Wees wijzer en geef juristen de kans en de tijd die ze verdienen. Is het niet uit overwegingen van moraliteit dan toch in ieder geval uit weloverwogen eigenbelang!
lees meer
door: Ruud Leether, 28 juni 2012
Hoog tijd voor een revival van het beginsel van hoor en wederhoor. Het parlementaire onderzoek ICT projecten lijkt mij daarvoor een gelegenheid bij uitstek !
lees meer
door: Ruud Leether, 9 mei 2012
Het ambtelijk imago verslechtert snel. Zorgelijk ook voor de vervulling van ICT-functies. Voor een overheid die optimaal in de informatiemaatschappij wil participeren is behoud van kennis een absolute voorwaarde.
lees meer