door: Seger de Laaf, 10 juni 2020
Hoe vaak schieten we niet met een mug op een olifant bij het zoeken naar overheidsinformatie? Gelukkig is er Google.
Seger de Laaf blogt sinds mei 2015 op iBestuur op persoonlijke titel. Hij is programmamanager klantsignalen en digitaal adviseur bij de Rijksoverheid.
“Veel publieke IT is te ingewikkeld ontworpen en gebouwd en dat heeft miljarden gekost. Dat kan niet langer. Het wordt tijd dat we de gebruiker op één zetten. Niet voor niets zijn Google en Apple met deze filosofie ongekend succesvol. En ja, ook de overheid is alleen waard wat het toevoegt.
Alle blogs van Seger de Laaf
door: Seger de Laaf, 10 juni 2020
Hoe vaak schieten we niet met een mug op een olifant bij het zoeken naar overheidsinformatie? Gelukkig is er Google.
door: Seger de Laaf, 31 januari 2020
As je het algemeen belang van 17 miljoen mensen dient en daar riant voor betaald wordt, moet je lef/leiderschap tonen.
door: Seger de Laaf, 19 december 2019
De buurtpreventieapp: het leek zo’n mooi initiatief, compleet met stickers op lantaarnpalen. Maar werkt het ook?
door: Seger de Laaf, 8 november 2019
Gehuurde adressenbestanden. Net als je denkt alles gezien te hebben, blijkt de waarheid nog vreemder dan de fictie.
door: Seger de Laaf, 29 oktober 2019
Het unieke vermogen van de overheid om zelfs de simpelste zaken ingewikkeld te maken, uit zich ook in functietitels.
door: Seger de Laaf, 11 juli 2019
Als er mensen ergens nog harder van gaan zuchten dan publieke IT, dan zijn het aanbestedingen voor IT.
door: Seger de Laaf, 12 april 2019
Het is tijd om bij de overheid het effect te benoemen in plaats van het probleem. Breng ook de horrorscenario’s in beeld!
door: Seger de Laaf, 12 maart 2019
De crux van iedere succesvolle digitale staat, zit hem in vier simpele oplossingen. Hoe makkelijk wil je het hebben?
door: Seger de Laaf, 21 januari 2019
Sommige ambtenaren lanceren non-stop nieuwe initiatieven en laten onbewust een spoor van verbijstering achter.
door: Seger de Laaf, 2 augustus 2018
Het woord burgerpanel kan écht niet meer. Laat, net zoals TenderNed deed, je gebruikers gewoon beslissen. Waarom dat moet? Als overheid hebben wij de wijsheid niet in pacht. Daarom!
door: Seger de Laaf, 10 juli 2018
Een oproep aan topambtenaren als politici: Luister naar je onderbuik en vraag door tot je een ons weegt. Draai iedere belastingcent om. Want als jij het niet snapt, snapt niemand het.
door: Seger de Laaf, 22 mei 2018
Wij (van het vak dienstverlening) moeten veel meer op onze strepen gaan staan. Niemand zou zich nog op moeten dringen met zaken die irrelevant zijn voor ons primaire proces.
door: Seger de Laaf, 11 april 2018
Na het onderzoek van I&O Research kunnen we spreken van een vertrouwenscrisis in ons digitaliseringbeleid. Daarmee hebben we te maken met een serieus probleem.
door: Seger de Laaf, 27 maart 2018
Overheidsambtenaren moeten binding houden met het bedrijfsleven. Al was het alleen maar omdat je daar leert dat er voor vrijwel iedere oplossing een probleem is.
door: Seger de Laaf, 20 februari 2018
We blijven het maar hebben over blockchain, maar worden de mensen bij de overheid niet hoofdzakelijk betaald om diensten te verlenen en regels te maken? Laten we dat dan ook doen.
door: Seger de Laaf, 18 januari 2018
Werken voor Nederland als IT’er? Echt vlotten wil het vooralsnog niet. Maar wat wil je ook als de afkorting van je afdeling meer letters bevat dan een gemiddeld potje Wordfeud?
door: Seger de Laaf, 9 november 2017
Technologie verandert alles: Oók het gebruik van overheidsdiensten. Toch denkt diezelfde overheid – net als het bedrijfsleven tot voor kort – voor de eeuwigheid te zijn. Dat is best wel hypocriet.
door: Seger de Laaf, 3 oktober 2017
Waarom draait de digitale overheid van Estland als een geoliede machine en hier niet? Twee antwoorden: onze legacy is gigantisch en daarnaast hebben we gewoon te veel geld.
door: Seger de Laaf, 7 augustus 2017
We moeten vaker ‘nee’ zeggen. Geen hond zit te wachten op de zoveelste feedbackknop of robot bij de ingang of touchscreen voor een open-koffieknuffelsessie.
door: Seger de Laaf, 21 april 2017
Ik voelde een onbeschrijfelijke drang iets te schrijven over het iBestuur Mobility congres. Mijn hoofd bruiste gisterenavond zo van energie, dat het een wonder mag heten dat ik in slaap ben gevallen.
door: Seger de Laaf, 22 februari 2017
Laten we niet gelijk streven naar de beste interfaces op aarde, maar gewoon eens beginnen met een logische klantreis, ons vormen naar de mensen die we bedienen.
door: Seger de Laaf, 20 december 2016
Veel beleidsmakers en ministers zitten wat publieke IT betreft nog altijd op een andere planeet. Ambtenaren die het gewoon niet interesseert.
door: Seger de Laaf, 5 december 2016
Wat moet ik regelen als ik wil scheiden? De klantreis komt nog niet verder dan een checklist. Het is een drama. Dat kan mijn neefje van 16 echt beter.
door: Seger de Laaf, 21 november 2016
Als je echt vertrouwen wilt moet je wegsnijden wat niet deugt, diensten met een wow factor creëren. Maar bestuurders kijken weg of ze zien het niet.
door: Seger de Laaf, 26 oktober 2016
En nu, eind 2016, geeft ook regelwaakhond Actal toe: het werkt niet. Dat we daar 4 jaar en 129 miljoen voor nodig gehad hebben, vind ik niets anders dan diep triest.
door: Seger de Laaf, 19 oktober 2016
Gaat straks iedereen met zijn mobiel alle producten scannen? Als iemand al zo’n app wil gebruiken, dan heeft de markt waarschijnlijk nu al een app die 10x beter is dan de overheid ooit zal ontwikkelen.
door: Seger de Laaf, 10 oktober 2016
We zouden kunnen leren van mijnpensioenoverzicht.nl, die hetzelfde kunstje met ander materiaal al eens heeft geflikt. Misschien mogen we zelfs hun software kopiëren.
door: Seger de Laaf, 19 september 2016
Organisaties die vragen managen met systemen, managen effectief niets – behalve hun eigen werkgelegenheid. Zou onze democratische monarchie het anders kunnen?
door: Seger de Laaf, 25 augustus 2016
Tegen beter weten in blijven wij er maar content uit stampen, terwijl 99 procent van onze klanten daar maar 1 procent van leest. Hoe nuttig is dat?
door: Seger de Laaf, 12 augustus 2016
Beveiliging, privacy of auteursrechten vliegen de deur uit, zodra iets te leuk is om te laten liggen. Dat kun je de gebruiker niet aanrekenen.
door: Seger de Laaf, 14 juli 2016
Waarom is Pokémon zo succesvol en wij niet? Wij bekijken alles door een systeembril. Roepen dat we vanuit ‘de burger’ moeten denken is niet genoeg.
door: Seger de Laaf, 22 juni 2016
Als één man drie bedrijfstakken binnen tien jaar compleet kan herordenen, dan kunnen wij IT toch ook geweldig maken? Daarvoor hoeven we alleen te strippen.
door: Seger de Laaf, 20 april 2016
Vertrouwen in de overheid? Wij doen het helemaal verkeerd. We analyseren niet of nauwelijks wat onze afnemers willen. Dat gaat veranderen.
door: Seger de Laaf, 6 april 2016
Digitalisering georkestreerd vanuit Brussel is een dure droom met een slecht plot. Waarom eigenlijk zo ingewikkeld als het fundament niet op orde is?
door: Seger de Laaf, 9 maart 2016
Dingen gaan vaak mis omdat de gebruiker niet centraal staat. Bedrijven als Bol.com en Coolblue hebben dat al lang begrepen, maar de overheid nog niet.
door: Seger de Laaf, 11 februari 2016
Hoe moeilijk kan het zijn om een goede elektronische handtekening te bedenken? Als je de gebruiker op zijn wenken bedient, is het een eenvoudige stap.
door: Seger de Laaf, 22 januari 2016
Bas Eenhoorns betoog op het iBestuur Congres was een regelrechte wakeup-call naar de zaal en in het bijzonder Minister Plasterk. Wat een verademing!
door: Seger de Laaf, 27 november 2015
De wetgevende macht lacht, de rechtelijke macht wacht en de uitvoerende macht smacht. Je kunt uitvoering niet veranderen zonder beleid daarin mee te nemen.
door: Seger de Laaf, 9 oktober 2015
Ambtenaren gaan dag in dag uit maar verder met hoe het altijd is gegaan. De overheid is minstens zo kwetsbaar als het financiële systeem dat Joris Luyendijk beschreef.
door: Seger de Laaf, 6 augustus 2015
Bij de overheid ontwerpen wij als het ware graag pennen voor mobiele apparaten – tenenkrommende systemen. Hou het nou eens simpel en zeg ‘nee, dat gaan we niet doen’.
door: Seger de Laaf, 2 juli 2015
Mijn nekharen gingen voor de zoveelste keer overeind, toen ik las dat men testers zocht voor de Informatie-Rijksoverheid-app. De wat? Precies. Laat het maar even op je inwerken.
door: Seger de Laaf, 13 mei 2015
De Rijksoverheid is goed in het bedenken van overbodige websites en apps. Hoeveel ambtenaren denken echt eerst aan de klant? De Rijksoverheid zou eens moeten kijken naar het bedrijfsleven.