
iBestuur organiseert regelmatig bijeenkomsten.
Hoogst actueel, kort maar krachtig. Kennisdeling voor bestuurders en beslissers.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze bijeenkomsten? Dat kan!
U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief
17 mei Live Event 'Digitale Infrastructuur en data-economie'
door: Redactie iBestuur
Digitale soevereiniteit, data-economie & innovatie, Europees beleid, datacenters & energietransitie en digitale weerbaarheid. Al deze thema’s komen op tafel tijdens een live event in Nieuwspoort Den Haag. Met onder andere Michiel Boots (DG Economie en Digitalisering i.o. van het ministerie van EZK en Siim Sikkut, voormalig CIO bij de Estlandse overheid). U kunt er bij zijn.
30 en 31 mei: EU Open Procurement with impact: How?
door: Jesse Renema
Publieke inkoop moet en kan transparanter. Op 30 en 31 mei organiseren het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Open State Foundation en het Open Contracting Partnership het evenement “Open Procurement with Impact: How?”. In verschillende workshops en een panelgesprekken gaan we hiermee aan slag tijdens dit evenement.
23 juni: Congres Innovatieve datatoepassingen bij gemeenten
door: Redactie iBestuur
Gemeenten hebben de afgelopen jaren volop geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en toepassingen om met data. Op 23 juni gaan we kijken welke innovatieve datatoepassingen succesvol zijn en hoe deze toepassingen nog beter kunnen worden gebruikt. Kernwoorden daarbij zijn beheersen, duiden, toepassen en voorspellen. Hoe ontwikkelt een gemeente zich tot een datagedreven gemeente?
14 september: iBC 2022 met Alexandra van Huffelen, Arre Zuurmond en Arno Visser
door: Redactie iBestuur
Op 14 september vindt het iBestuur Congres 2022 plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Met een actueel plenair programma en interessante sprekers als staatssecretaris Alexandra van Huffelen, regeringscommissaris Arre Zuurmond en president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser belooft het weer een interessante dag te worden.
Eerdere bijeenkomsten
2 mei: Ontbijtsessie ‘Goed geopend’
Op 1 mei 2022 treedt de Wet open overheid (Woo) in werking. Reden voor Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond om op 2 mei een ontbijtsessie te wijden aan deze nieuwe wet. De dillema’s en kansen van de Woo worden belicht. Evenals het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat.
10 februari: Webinar 'Datacenters en energietransitie'
door: Redactie iBestuur
Veel datacenters waarop clouddiensten draaien zijn in Nederland gevestigd. Datadeling en AI vragen om enorme hoeveelheden computercapaciteit. En daarmee energiecapaciteit. Tegelijk moet een energietransitie gerealiseerd worden naar duurzaam opgewekte stroom. Kan dit samengaan? Een gesprek over energiebehoeften en capaciteit in de toekomst en de ontwikkeling van datacenters. Onderdeel van iBestuur Voorjaarscongres 2022.
25 januari: Boekpresentatie 'Volwassen Digitale Overheid'
Arjan Widlak, directeur van de Stichting Kafkabrigade, presenteert 25 januari zijn nieuwe boek ‘Volwassen Digitale Overheid’. Over openbaar bestuur met een menselijk gezicht; een appèl aan politiek en bestuur. Kamerleden van zowel regerings- als oppositiepartijen zullen het boek als eerste in ontvangst nemen tijdens deze online lunchbijeenkomst. En u kunt daarbij zijn.
20 januari: Webinar 'Investeren in de data-economie'
door: Redactie iBestuur
Met de inzet van digitale technologie en data kunnen we economische waarde creëren. Maar de internationale concurrentie ligt op de loer. Om koploper te blijven, moeten we investeren en innoveren. Met welke strategie, investeringen en innovaties? Webinar met Henk Volberda, Martijn van Gruijthuisen en Stijn Grove. Onderdeel van iBestuur Voorjaarscongres 2022.
7 oktober: Webinar 'Digitale soevereintiteit'
Is meer publiek-private samenwerking mogelijk om eigen, meer open platformen op te richten? Moeten we aansluiten bij de Europese Cloud? Op 7 oktober gaat Michiel Steltman hierover in gesprek met Queeny Rajkowski (Tweede Kamer, VVD), Witte Wijsmuller (Europese Commissie) en Kees Verhoeven (Duth Datacenter Association).
29 juni: webinar 'Dienstbaar aan regels of aan mensen?'
Het leven zit vol fundamentele veranderingen. Vaak heeft de overheid hierin een belangrijke rol. Het programma ‘Mens Centraal’ helpt overheidsinstanties om vanuit levensgebeurtenissen hun communicatie en dienstverlening te verbeteren. In dit webinar gaan we uitgebreid in op het spanningsveld tussen maatwerk en gelijke behandeling en de complexiteit van organisatieverandering.
1 juni: Webinar ‘Monitor Open Standaarden 2020: de best scorende ICT-trajecten van het jaar!’
Ieder jaar onderzoekt Forum Standaardisatie het gebruik van open standaarden van de ‘Pas toe of leg uit’-lijst in aanbestedingen. Welke organisaties deden dit heel goed en wat is het geheim achter hun succes? Wat kunnen we van hen leren?
31/5 - 4/6 Webinars in de week van CIP
In de week van 31 mei – 4 juni organiseert het CIP elke dag van 13:00 – 14:00 uur een interessant webinar. Thema’s zijn onder andere: cyberweerbaarheid, digitale soevereiniteit, privacy in tijden van crisis en informatiebeveiliging. Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig.
18 mei: Webinar 'Online overheid: dweilen met de kraan open'
Hoe krijg je regie op je internetdomeinen? En hoe voorkom je ‘dweilen met de kraan open’? In gesprek met Jacqueline Rutjens (RDDI), Güldeniz Isik (Logius), Richard van Schaik (SZW) en Seger de Laaf (AZ) delen we lessen uit de praktijk en geven we aanknopingspunten om nu te kunnen beginnen. Dinsdag 18 mei van 15:00 – 16:00 uur, graag even aanmelden.
Vanaf 11 mei: Online masterclass Digitale Fitheid voor ambtenaren
door: Redactie iBestuur
Ontdek wat digitale fitheid voor u kan betekenen en vergroot uw digitale veiligheid. We organiseren een reeks van vijf webinars van 1,5 uur met Martijn Aslander waarmee u uw digitaal bewustzijn en vaardigheden vergroot. We starten op 11 mei a.s.
21 april: Kick-off 'Open op Orde'
door: Redactie iBestuur
Woensdag 21 april organiseren iBestuur en Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) een kick-off bijeenkomst rond het Actieplan Open op Orde. Doel van het plan: een grote verbeterslag voor de informatiehuishouding van de gehele Rijksoverheid. Wat zijn de achtergronden, de actielijnen en doelstellingen en wat moeten de departementen doen om hun informatiehuishouding aan de doelstellingen te laten voldoen?
15 april: iBestuur Thuisdebat: 'De klassieke manier van aanbesteden is niet meer van deze tijd'
door: Redactie iBestuur
Voldoen de samenwerkingsmodellen zoals we die gewend zijn bij aanbestedingen nog wel? We praten erover met Lourens Visser, CIO Rijk, Mariëlle van der Zanden, CIO gemeente Utrecht, en Stefan van Oirschot, chief digital advisor Red Hat.
15 maart: iBestuur Thuisdebat 'Digitale Zaken in een nieuw kabinet'
Digitale Zaken
door: Redactie iBestuur
Welke ‘digitale zaken’ moet het nieuwe kabinet beslist op gaan pakken de komende regeerperiode? En hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe leden van de Tweede Kamer voldoende toegerust zijn om de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken tot een factor van betekenis te maken in de besluitvorming over de digitalisering van Nederland en de dienstverlening van de overheid? Kijk, luister en denk live mee tijdens ons volgende Thuisdebat.
11 maart: De nieuwe ‘data-beleidscyclus’
'Van beleids- naar datacyclus'
door: Redactie iBestuur
De klassieke beleidscyclus moet volgens Jan van Ginkel en Paul Strijp op de schroothoop. Is de datacyclus een goed alternatief? In een speciale Design Sprint is op 18 februari met experts een aanzet gemaakt voor een nieuw model. U kunt op 11 maart van 12:00 – 13:00 uur online bij de presentatie aanwezig zijn. Wel even aanmelden.
8-10 februari Conferentie Nederland Digitaal 2021
Op 8, 9 en 10 februari vindt de tweede editie van de landelijke Conferentie Nederland Digitaal plaats. Deels vanuit Groningen, dankzij de samenwerking met Noorden Digitaal. Alle groepen die bepalend zijn voor de digitalisering in Nederland worden in beeld gebracht. De conferentie wordt georganiseerd door de ministerise van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie en Veiligheid (JenV) in samenwerking met ECP.
3-5 februari: Fieldlab DoIT
Op 3, 4 en 5 februari vindt het online Fieldlab 2021: Digitale Overheid in Transitie (DOiT) plaats. Een initiatief van BZK, VNG, IPO, Het Waterschapshuis en het Netwerk van Publieke Dienstverleners. Doel: aan de slag om de volgende fase te bereiken in innovatie van de digitale dienstverlening.
4 februari: iBestuur gesprek over ICT-inkoop en open source beleid: ‘Open tenzij’
Op 4 februari kunt u een live interview bijwonen met Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie, en Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid VWS, over ICT-inkoop en open source beleid bij de overheid. Een open gesprek onder leiding van Arjan Widlak, Stichting Kafkabrigade, met als insteek: hoe stuur je als bestuurder op deze beleidslijn?
11 december: Dag van de Actieve Openbaarmaking
De overheid moet open en transparant zijn in haar informatievoorziening, zo stelt het kabinet. Maar wat betekent actieve openbaarmaking voor de dagelijkse praktijk bij de Rijksoverheid? Op vrijdag 11 december organiseerde iBestuur de Dag van de Actieve Openbaarmaking, in samenwerking met het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) .
1 december: webinar ‘Samenwerken op afstand’
Hoe zorg je ervoor dat je blijft innoveren, terwijl je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten? Hoe draag je hier zelf aan bij? Bij IBM hebben ze hier de nodige ervaring mee bij onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken in België, Royal BAM, RWS en Tennet. In dit webinar introduceerden ze de ‘Garagemethode’.
12 november: iBestuur Thuisdebat: Publiek belang, publieke software?
Op donderdag 12 november hield het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met stichting Kafkabrigade en iBestuur, een online debat over de mitsen en maren voor het vrijgeven van broncode.
11 november: iBestuur Thuisdebat Special 'Do's and don'ts van Shared Services'
Op woensdag 11 november vond een iBestuur Thuisdebat Special plaats. Thema van het debat was ‘Do’s and don’ts van Shared Services’.
3 november: Webinar 'Het API-ecosysteem van de overheid'
Vrijwel alle organisaties binnen de overheid maken momenteel de omslag van een traditioneel IT naar een API-ecosysteem. Er is API beleid, een API strategie en een Kennisplatform API’s. Op dinsdag 3 november Frank Terpstra (Geonovum) en Gino Laan (BZK) praatten deelnemers bij over de activiteiten, resultaten en de plannen voor de toekomst.
iBestuur Thuisdebat #7: Van beleids- naar datacyclus
Op donderdag 8 oktober vond het zevende iBestuur Thuisdebat plaats. Thema van het zesde debat was ‘Van beleids- naar datacyclus’. De beleidscyclus heeft afgedaan, zo wordt gezegd, maar wat is het alternatief?
Binnenlands Bestuur congres ICT & Overheid; de praktijk van Common Ground
Welke stappen heeft uw gemeente al genomen?
Inmiddels zijn de Common Ground ontwikkelingen in volle gang. Diverse gemeenten hebben cases lopen die met de Common Ground principes werken. Maar wat zijn nu de lessen uit de praktijk? Hoe komen we tot invoer van Common Ground. Waar staan we nu en welke weg moeten we nog gaan?
Op weg naar het iBestuur Congres 2020: de digitale stroomversnelling
iBestuur Thuisdebat Special
Op donderdag 2 juli (10.30 – 11.00 uur) vond een iBestuur Thuisdebat Special plaats. Dit Thuisdebat Special was de opmaat naar het iBestuur Congres van vrijdag 11 september.
Ontbijtbijeenkomst Future Lab: ‘De waarde van de informatiehuishouding voor goed bestuur’
Op woensdag 1 juli hielden iBestuur en het Rijksprogramma Duurzaam Digitale informatievoorziening (RDDI) een ontbijtbijeenkomst over het thema ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’.
iBestuur Thuisdebat #6 - 'Duurzaam digitaliseren moet… of nu even niet?'
Op donderdag 25 juni (10.30 – 11.00 uur) vond het zesde iBestuur Thuisdebat plaats. Thema van het zesde debat was ‘Duurzaam digitaliseren moet… of nu even niet?’.
Webinarserie digitalisering: open the black box
In een vierdelige webinarserie van Waag, Interprovinciale Digitale Agenda (IDA), Provincie Utrecht en iBestuur bekijken we hoe de overheid grip op digitalisering kan krijgen en hoe rollen verschuiven.
iBestuur Thuisdebat #5 - Eisen aan de digitale veiligheid van leveranciers
Op donderdag 11 juni (10.30 – 11.00 uur) vond het vijfde iBestuur Thuisdebat gehouden. Thema van het vijfde debat was ‘Eisen aan de digitale veiligheid van leveranciers’.
iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’
Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer deelden op dinsdag 9 juni, in een tijdsbestek van 60 minuten, hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen. Moderator was Larissa Zegveld, voorzitter van Forum Standaardisatie.
iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’
Bij de overheid is digitale informatie goud voor de organisatie zelf, maar ook voor de samenleving. Maar dan moet de informatiehuishouding hier wel op aangesloten zijn. In dit online college introduceren we een raamwerk dat handvatten biedt voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige informatiehuishouding, met oog voor wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.
iBestuur Thuisdebat #4 - Data delen
Donderdag 28 mei vond het vierde iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘data delen.
iBestuur Thuisdebat #3: Digitale identiteit
Donderdag 14 mei vond het derde iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘digitale identiteit.
iBestuur Thuisdebat #2: Privacy in tijden van corona
Donderdag 30 april vond het tweede iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘Privacy in tijden van corona.
iBestuur Thuisdebat #1: Thuiswerken: kansen en risico’s
Donderdag 16 april vond het eerste iBestuur Thuisdebat plaats. Onderwerp was ‘Thuiswerken: kansen en risico’s’.
Strategische Conferentie Gebruikersvereniging Centric '2020 and beyond..'
Locatie: Capital C | Amsterdam
Tijdens de ‘Strategische Conferentie Gebruikersvereniging Centric 2020 and beyond..’ brengen we de grote uitdagingen in kaart voor de gemeenten in het nieuwe decennium: wat komt er op de gemeenten af, wat kunnen ze daar mee voor burgers en de eigen organisatie; hoe ga je daarmee aan de slag. Dit jaar en de komende jaren.
Symposium 'De Publieksgerichte Overheid' - 20 november 2019
De overheid wil slagvaardig, klantvriendelijk, transparant en efficiënt werken. Maar tussen droom en daad staan stroperige processen en verouderde IT. Proces- en ketengericht werken kan een oplossing zijn, maar hoe implementeer je dit zodanig dat het daadwerkelijk resultaat oplevert? En is het voldoende voor de digitale transformatie waar de overheid voor staat?
Rondetafeldiscussie 'Cloud First!' - 3 juni 2019
“De vraag is niet meer óf we in de cloud gaan, maar hóe!”
Deze vraag houdt alle grote organisaties bezig, publiek en privaat; van de banken en de verzekeraars, via de uitvoerders en ZBO’s tot de kerndepartementen. Én de provincies, zoals u van CIO van de provincie Noord-Brabant zult vernemen.
Rondetafeldiscussie 'Armchair auditing' - 18 februari 2019
Rondetafeldiscussie 'Armchair auditing' - maandag 18 februari
Gemeentefinanciën zijn te belangrijk om exclusief aan de specialisten over te laten. Daarom onderzoeken we tijdens deze rondetafel in Nieuwspoort ‘armchair auditing’: de burger inzage geven in de uitgaven van de overheid ‘vanuit zijn leunstoel’. Hoe werkt dat? Helpt dit de lokale democratie? En kunnen we deze methodiek opschalen naar de centrale overheid? Capelle aan den IJssel probeert het uit in een pilot.
Rondetafeldiscussie ‘Hoe halen we SAAS in huis?’ - 3 december 2018
Cloud-applicaties en aanbestedingsregels
Bent u als bestuurder of beslisser verantwoordelijk voor de ICT binnen uw organisatie of voor de inkoop en aanbesteding van IT-diensten? Of bent u als juridisch adviseur betrokken bij IT-aanbestedingen?
Rondetafeldiscussie ‘Computer says no!’ - 17 september 2018
Kunstmatige intelligentie kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Maar hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt? Praat mee tijdens de rondetafeldiscussie op 17 september.
Rondetafeldiscussie ‘Digitale dienstverlening met de menselijke maat’ - 9 april 2018
Hoe kun je als uitvoeringsorganisatie in digitale communicatie rekening houden met de persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld in geval van problematische schulden? Met aan tafel CJIB, CAK, UWV en het Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders!
Rondetafeldiscussie 'Implementatie van de AVG' - 29 januari 2018
Hoe pak je de technische implementatie aan? Wat kunnen overheden en grote klantgegevens verwerkende bedrijven van elkaar leren? Met Belastingdienst, DSM, Connexxion en Capgemini!
Symposium 'Goed opdrachtgeverschap' - 11 oktober 2017
Bekendmaking winnaars iBestuur Prijs beste IT-opdrachtgevers
Tijdens het iBestuur symposium ‘Goed opdrachtgeverschap op 11 oktober in het Auditorium bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de iBestuur Prijs voor de beste ICT-opdrachtgevers binnen de overheid uitgereikt! Opdrachtnemers kiezen de beste opdrachtgevers.
Symposium 'Innovaties in het DSO' - 8 september 2017
Helemaal bijgepraat én zelf uitgeprobeerd: wat innovatieve technologie en big data kunnen betekenen voor de Omgevingswet! Welke mogelijkheden bieden de digitalisering van de samenleving en technologisch innovaties en hoe vinden die een plek in het DSO. Wat zijn dan de rollen van overheden en bedrijfsleven.
Symposium 'Grip op cybersecurity' - 22 mei 2017
U wordt in één middag bijgepraat over de stand van zaken in cybersecurity en u hoort wat u als bestuurder concreet kunt doen om ‘cybersecure’ te zijn.
Symposium 'Grip op privacy' - 7 februari 2017
Het is een bestuurlijke verantwoordelijkheid om privacybescherming goed te borgen. Binnen de eigen organisatie, maar ook in de keten. Eenvoudig is dat niet, want privacy kent vele aspecten: maatschappelijk, juridisch, bestuurlijk, technisch en informatiebeveiliging. Al deze aspecten kwamen aan bod tijdens dit iBestuur symposium in Nieuwspoort.
Symposium 'De mens centraal, ook digitaal!' - 9 juni 2016
Hoe zorg je er als bestuurder of als manager voor dat de burger of klant daadwerkelijk het uitgangspunt is bij beleid en dienstverlening? In samenwerking met Gebruiker Centraal. Sprekers onder andere: Tof Thissen (WERKbedrijf UWV) en Bas Eenhoorn (Digicommissaris).
Symposium 'Eén gezin, één aanpak, één administratie?' - 30 mei 2016
Complexiteitsreductie in het sociaal domein. Hoe krijg je overzicht, hoe krijg je grip informatiestromen, hoe manage je bijvoorbeeld je zorgaanbieders? Met onder anderen Astrid Oosenbrug, Duco Stuurman, Martin Sitalsing en de gemeente Hamburg.
Symposium 'Digitale Overheid, goed geregeld' - 23 november 2015
Software is niet tastbaar, maar je kunt de kwaliteit ervan wel degelijk controleren. Dat inzicht geeft een opdrachtgever houvast om zijn rol goed in te vullen, zorgt ervoor dat de kwaliteit van software beter wordt en verkleint de risico’s op IT-falen. Dit maakt softwarekwaliteit een onderwerp dat ook bestuurders aangaat.
Symposium 'Uw informatiehuishouding op orde' - 16 juni 2015
Zonder informatie geen politieke besluitvorming, geen beleid en geen uitvoering. Het op orde zijn en houden van de informatiehuishouding is essentieel voor een goed functionerende overheid. Sprekers onder andere Sylvia Bronmans, directeur SSC-ICT Haaglanden en Hans Kaashoek, expert in Enterprise Information Management. Het iBestuur symposium vond plaats in Nieuwspoort (Den Haag) op 16 juni 2015.
Symposium '3D, regie op informatie' - 3 november 2014
De komende decentralisaties moeten de maatschappelijke professionals intensiever met elkaar laten samenwerken, vooral bij meervoudige problematiek. Ze hebben daarbij IT-oplossingen nodig die niet hoofdzakelijk zijn gericht op administreren en rapporteren, maar vooral op verbinden en ondersteunen.
Symposium 'Mobiel werken, meer dan een app' - 30 oktober 2014
‘We hebben een app, dus we zijn mobiel.’ Was het maar zo eenvoudig. Mobiel werken, van informatie opzoeken tot het updaten van de primaire systemen, krijgt ook bij de overheid voet aan de grond. Bij interacties tussen overheid en samenleving, en binnen de eigen organisaties. De ambtenaar wil zijn mobiele device net zo effectief kunnen gebruiken als thuis, maar er zijn extra waarborgen nodig voor bedrijfszekerheid en veiligheid!
Symposium 'De toegevoegde waarde van cybersecurity' - 28 januari 2014
Het is nog steeds niet makkelijk cybersecurity te ‘verkopen’ aan bestuurders. Maar cybersecurity is niet alleen een zorg, het biedt ook kansen – voor het imago, de efficiency en de dienstverlening. Op het iBestuur symposium op 28 januari werd uitgelegd hoe je het onderwerp op de agenda zet.