eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 14

 • Simsalabim … value engineering!

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  Het is een bekend gezegde uit de handel: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Tussen die twee dingen bestaat idealiter een redelijke verhouding. Ook in de handel van ICT. U trekt uw knip graag open voor een investering in nieuwe ICT-spullen als u door de inzet ervan meer omzet en winst kunt realiseren of uw productie beter, duurzamer of goedkoper kunt maken. Misschien bent u zelfs bereid uw ICT-leverancier te laten delen in de toegevoegde waarde die het gebruik van ICT voor u oplevert.

 • Btw-fraudeurs opgespoord met big data

  door: Cyriel van Rossum

  Btw-fraudeurs gaan massaal voor de bijl in België. Het geheime wapen van de belastinginspecteur heet intelligence by datamining. “Ik zou haast zeggen dat we inmiddels een kristallen bol hebben”, zei een inspecteur die op het iBestuur Congres een boekje opendeed over de aanpak.

 • Het wilde westen van Europa

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Hoe kunnen advocaten, NGO’s, journalisten, artsen of politici hun werk doen als ze niet zeker zijn van veilige communicatie en ze door overheden en veiligheidsdiensten worden afgeluisterd? We hebben een Europese ‘commissie stiekem’ nodig.

 • De kracht van netwerkvisualisaties

  door: Arnout Ponsioen

  Een groeiend deel van het publieke debat vindt online plaats; op blogs, fora en sociale media. Hoe duid je die ogenschijnlijke chaos van tweets, likes, comments en postings? Wat is kaf en wat is koren? En hoe krijg je meer zicht op onderlinge relaties? Een online netwerkvisualisatie kan je daarbij helpen.

 • ‘De conclusies van Elias zijn onze lessons learned’

  Goede publiek-private samenwerking in P-Direkt

  door: Marieke Vos

  P-Direkt, stapsgewijs uitgegroeid tot het HR shared service centrum van bijna de hele rijksoverheid, gaat met haar systeemlandschap geheel over naar SSC-ICT Haaglanden. Een omvangrijke operatie en een nieuwe test voor de samenwerking tussen P-Direkt en haar huidige ICT-partners. Een samenwerking die in de afgelopen zeven jaar heeft laten zien dat markt en overheid samen succesvol kunnen zijn.

 • 'Zeggen dat iets niet mag, is niet genoeg'

  door: Peter Mom

  Begin maart veranderde bij het Agentschap BPR één ding: het heet sindsdien Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). De directeur blijft dezelfde en zit er in april vijf jaar. Bijpraten met Gerdine Keijzer-Baldé, die steeds dieper de gegevens induikt.

 • Niet meer zeuren over autonomie

  Jan Westmaas, voorzitter VNG-commissie D&I

  door: Bas Linders

  Gemeenten zullen meer moeten delen op het gebied van informatisering, ‘ontschotten’ en samen inspelen op nieuwe wetgeving. Maar ze doen maar al te makkelijk een beroep op hun autonomie. Werk aan de winkel dus voor Jan Westmaas, die de VNG-commissie leidt die daarover gaat.

 • Integriteit is vooral een kwestie van waarden

  door: Petra Pronk

  Nog maar net bekomen van de schrik van de commissie-Elias, schudt de ICT-wereld alweer op zijn grondvesten. Door de documentaires van Zembla staat integriteit nu boven aan de agenda. iBestuur onderzoekt de integriteit in de praktijk: “Goed samenwerken vraagt om goed contact. Laten we er vooral voor zorgen dat we op een normale manier met elkaar kunnen blijven omgaan.”

 • Dit gaat over besturen, niet over ICT

  Top rijksoverheid schoolt zich in ICT

  door: Mariëlle de Groot

  De commissie-Elias adviseerde dat topmanagers binnen de overheid zich meer in ICT moeten scholen. Sinds 2011 verzorgt de Algemene Bestuursdienst de leerlijn ICT. De nadruk ligt op verkenning van handelingsperspectieven en basiskennis.

 • Kampen transformeert

  Op zoek naar een levend sociaal Kompas

  door: Frits de Jong

  De verbinding tussen mensen en hun netwerk. Dat is de Levende Sociale Kaart, een instrument dat de gemeente Kampen wil inzetten bij de transformatie in het sociaal domein. Een proces waarbij het met name draait om vertrouwen en flexibiliteit.

 • Boerenbandbreedte

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  Breedbandaanleg in het buitengebied kun je niet zomaar aan de markt overlaten. Succes hangt af van de combinatie van overheden, creatieve financiële constructies, slimme rechtspersonen en innovatieve marktpartijen. Het is lovenswaardig dat Minister Kamp komt met een stimulans voor breedband in buitengebieden.

 • Data zaaien in vruchtbare grond

  CIO van gemeente Palo Alto benadrukt belang van open data voor beleid

  door: Freek Blankena

  Palo Alto, midden in Silicon Valley, heeft in een paar jaar tijd een ICT-achterstand weggewerkt en is meteen ook voorloper geworden op het gebied van de inzet van open data. CIO Jonathan Reichental is ervan overtuigd dat je daarmee maatschappelijke problemen kunt aanpakken, de gemeenschap mobiliseert en kansen creëert voor burgers en bedrijven.

 • Betere data, beter beleid?

  Big Data: geavanceerde analyses kunnen beleid doelmatiger maken

  door: Fred van der Molen

  Geen dag zonder nieuws over weer een nieuw onderzoek. Toch kan op veel terreinen beleid nog beter op de feiten worden gebaseerd. Een beter samenspel van overheid, wetenschap en bedrijfsleven kan dit dichterbij brengen. Mits de privacy is gewaarborgd. Want de alarmbellen rinkelen snel.

 • Toenemende bewolking

  door: Peter Mom

  Stadhuis Eindhoven - GemCloud

  Twee grote gemeenten, Den Haag en Eindhoven, stapten in een gemeentecloud-avontuur met een piepklein bedrijfje van een boomlange kerel zonder blad voor de mond. Wat bewoog hen, wat leverde het op en hoe gaat het verder?