eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 16

  • Digitale worsteling

    door: Marijke van Hees

    Marijke van Hees

    Gedoe met apparatuur maakt menig gebruiker zenuwachtig en houdt de angst voor ICT in stand. Zo gaat de technologische revolutie langzamer dan nodig is.

  • Digitalisering: vooral een kwestie van doen

    door: Petra Pronk

    Na alle negatieve publiciteit over overheid en ICT valt het eindrapport van Massaal Digitaal op door de positieve toon. De bereidheid onder digitaal actieve burgers om ook echt digitaal te gaan richting overheid is groot. “Een mooie uitgangspositie die veel kansen biedt”, zegt onderzoekster Ineke Graumans.

  • Juist papier beperkt je

    door: Daniëlle Jansen

    Horden ambtenaren zie je met hun iPad onder de arm naar vergaderingen gaan. Je zou denken dat het papierloos werken dan ook binnen gemeenten een hoge vlucht heeft genomen. Is dat echt zo?

  • Met privacy wint iedereen

    door: Sophie in 't Veld

    Sophie in 't Veld

    In de EU is het recht op privacy een wettelijk grondrecht. Wat we gewoonlijk aanduiden met ‘privacy’ is het recht op een persoonlijke levenssfeer en bescherming van persoonsgegevens. In dit digitale tijdperk – waar overheden over onze schouders meekijken in naam van de nationale veiligheid en bedrijven onze gegevens gebruiken voor commerciële doeleinden – wordt het belang van duidelijke privacyregels alleen nog maar meer benadrukt.

  • Groeten uit Estland

    door: Dirk Jan van der Wal

    De republiek Estland is het eerste land dat e-Residency aanbiedt. Daarmee kan iedereen ter wereld een digitale identiteit verkrijgen en een bedrijf beginnen. Gevestigd in Estland. Maar waarom zou je dat willen, en wat wil de Estse overheid hiermee bereiken?

  • 'Ik hoop dat ze rekening houden met ons'

    86-jarige vrouw wil per brief en telefoon met de overheid blijven communiceren

    door: Martine Hemstede

    De overheid digitaliseert het contact met haar burgers. Binnenkort zijn burgers misschien wel verplicht om in eerste instantie digitaal te communiceren. Hoeveel ruimte is er dan nog voor mensen die geen computer hebben of er niet goed mee kunnen omgaan? Een 86-jarige vrouw die zich daarover zorgen maakt, klom in de pen voor een handgeschreven brief aan minister Plasterk: “Ik hoop dat er met ons rekening gehouden zal worden.”

  • Software is geen auto

    door: Maarten Hillenaar

    Bestuurders zien ICT en met name software als iets dat moeilijk ‘vast te pakken’ is. Software is immers iets heel anders dan een auto. Maar ook de kwaliteit van software is meetbaar. Certificaten uitgeven voor softwarekwaliteit zou geen gek idee zijn.

  • Vakmanschap is meesterschap

    door: Jan Polkerman

    De kwaliteit van software begint met vakmanschap. Het wordt tijd dat we in opleidingen weer leren voorspelbare software te realiseren en dat onzinnige en uiteindelijk dure concessies aan de kwaliteit van die software worden vermeden.

  • Obstakels boerenbandbreedte geslecht

    door: Chris Verhoef

    Prof. Chris Verhoef

    De WIBON verplicht netwerkexploitanten van infrastructuren zoals gas, elektra en riool toegang te verlenen aan glasvezelkabelaars om mee te liften op bestaande infra. Er is veel weerstand, maar de techniek is verre van nieuw. Kijk bijvoorbeeld naar Tokyo.

  • IT-aanbestedingen: bingo!

    door: Peter van Schelven

    Peter van Schelven

    De provincie Utrecht heeft de bingo-ballenmachine tot officieel onderdeel van de IT-aanbestedingspraktijk gemaakt, bij de preselectie van diverse inschrijvers op een aanbesteding van IT-adviseurs. Het stemt tot diepe droefheid.