eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 17

  • Postcodeperikelen in Ierland

    door: Chris Verhoef

    Prof. Chris Verhoef

    Een postcode, denk je, dat is een simpel dingetje. Niets is minder waar. In juli 2015 is in Ierland een soort postcode ingevoerd, de Eircode. Dat ging niet van een leien dakje: mensen woonden ineens in een andere stad, of zelfs provincie, en een heel vliegveld was ineens van Limerick naar Clare verhuisd.

  • Privacy, best belangrijk?!

    door: Sophie in 't Veld

    Sophie in 't Veld

    De afgelopen jaren staat het recht op privacy zwaar onder druk. Antiterreur, commerciële belangen of de aanpak van criminaliteit: elke gebeurtenis en elke uitdaging lijken EU-lidstaten en bedrijven aan te grijpen om de bescherming van privacy af te breken.

  • Sociale media: het ramptoerisme voorbij

    door: Daniëlle Jansen

    We raken gewend aan filmpjes en ooggetuigenverslagen van rampen en aanslagen. Altijd is er wel een dashboardcamera of smartphone in de buurt die de neerstortende vliegtuigen, ontploffende bommen en aardbevingen vastlegt. Kunnen sociale media, of het Internet of Things, ook een positieve bijdrage leveren in noodsituaties?

  • Onveilige iOverheid

    door: Peter van Schelven

    Peter van Schelven

    Stel, ik tik in de browser op mijn laptop www.burgerservicenummer.nl in. Heb ik dan de zekerheid dat internet mij daadwerkelijk bij dat adres van de rijksoverheid brengt? Of loop ik het risico dat een kwaadwillende ziel ergens halverwege op internet mijn route naar mijn eindbestemming ‘ombuigt’ om mij naar een andere gelijkende, maar malafide website te brengen?

  • Alles is ineens 'smart'

    (Maar wat moet de beleidsambtenaar daarmee?)

    door: Tim Aarts

    Iedereen heeft het erover: ‘The Internet of Things’. Alles is ineens ‘smart’. Maar wat betekent dat voor het werk van een ambtenaar? Moet er een ‘internet of civil servants’ komen? Hoe verbinden we de technologische mogelijkheden met het werk voor het publieke domein?

  • De uitdagingen van de datapolis

    door: Evert-Jan Mulder

    Zonder dat het al te veel opvalt, worden onze steden op dit moment ingrijpend verbouwd. Naast de fysieke infrastructuren in de stad ontstaat ongemerkt ook een digitale infrastructuur, die het mogelijk maakt data over van alles en nog wat vast te leggen.

  • Ten minste houdbaar tot …

    door: Peter Mom

    Een kastplank van Amsterdam naar Maastricht. Langs de A2, 220 kilometer lang. Zo veel papieren archief moet nog worden gedigitaliseerd. Daarover gaat het hier niet. Er is een actuelere opgave. Ook majeur en niet alleen voor archiefmensen, maar voor iedere ambtenaar: hoe blijven nu geproduceerde stukken vind- en leesbaar?

  • De strijd tegen het onderbuikgevoel

    Journalistiek en open data gaan goed samen

    door: Corline van Es

    Datajournalistiek kan helpen om inzicht te geven in de vraagstukken van deze tijd. Argumenten kunnen ermee verrijkt worden, zodat intuïtie geen onderbuikgevoel blijft.

  • Vluchten voor registratie kan niet meer

    door: Marijke van Hees

    Marijke van Hees

    Registratie van ons doen en laten ligt gevoelig, maar vluchten daarvoor is niet meer van deze tijd. Terrorisme en vluchtelingenstromen vragen echter wel om Europees beleid.