eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 23

 • Feit of fictie?

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  Overheden proberen zonder enige twijfel goed werk te verrichten, ook als het om IT-projecten gaat. Zij gaan te rade bij experts en sparen kosten noch moeite om de lessen uit het verleden ter harte te nemen, maatregelen te treffen, good practices te gebruiken. Toch valt het vaak tegen.

 • Justitie & onveilige ICT

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  De overheid is een vat vol tegenstrijdigheden. Terwijl de Cyber Security Raad volop werk verzet om de aandacht voor informatiebeveiliging te vergroten, is de Nederlandse wetgever bezig wetgeving die de security van ICT ondermijnt.

 • De Belgen deden het beter

  door: Peter Mom

  Belgie - Nederland

  Hoe doen de zuiderburen het? In een bestuurlijk zeer gecompliceerde omgeving proberen gemeenten er het beste van te maken met beperkte middelen. Veel is herkenbaar. Een reportage.

 • Onzichtbare boeven

  door: Marijke van Hees

  Marijke van Hees

  Als gebruikers van smartphones en computers in de digitale wereld weten we dat het veilig bewaren van gegevens een eigen zorg is. In de echte wereld kunnen we dit vergelijken met het afsluiten van deuren en ramen, het op slot doen van fiets of auto en het niet onbeheerd laten staan van bezittingen als tassen en koffers.

 • An offer you can refuse…

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  In het digitale tijdperk hebben we 24/7, elk moment van de dag, informatie en nieuws gratis tot onze beschikking. Een simpele muisklik brengt ons naar nieuwsberichten, achtergrondartikelen, opiniestukken of social media. Gratis en voor niks. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het dan ook.

 • Wilt u even tekenen?

  door: Tim Aarts

  visual quotes

  Online val je zonder plaatje of video niet meer op. Algoritmes plaatsen berichten met visuals nu eenmaal hoger op de tijdlijn. Maar ook in de vergaderzaal neemt visueel communiceren een hoge vlucht. Steeds vaker via visual quotes.

 • De gebruiker centraal, maar nu echt

  door: Fred van der Molen

  Mensen Centraal

  Digitalisering verandert de verhouding tussen burger en overheid en slaagt alleen als de gebruiker centraal komt te staan. Het is méér dan de volgende fase van automatisering; digitalisering vraagt om een totaal andere ambtelijke organisatie. Digicommissaris Bas Eenhoorn in gesprek met Carolien Nicolai, actief lid van Gebruiker Centraal.

 • Bruggenbouwers gezocht!

  door: Peter Olsthoorn

  Bruggenbouwers gezocht

  Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) oordeelde in 2000 in ‘De digitalisering van de leefwereld’ dat de Nederlandse overheid niks hoefde te doen om een digitale tweedeling te voorkomen. De almachtige vrije markt zou deze kloof als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Niet dus.