eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 25

 • Miljoenogenprincipe

  door: Sander Klous

  Sander Klous

  Trust is in crisis, zo bleek opnieuw uit de laatste Trust Barometer van bureau Edelman. Het vertrouwen in het bedrijfsleven, overheden en de media is bedroevend. Dat zal geen verrassing zijn, maar het rapport kent ook een interessante constatering: Peers are now as credible as experts.

 • Waakhond of lokvogel?

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  Toezicht houden is een echt vak. Dat vraagt dus om kunde en wijsheid. Aan een toezichthouder mogen hoge professionele eisen gesteld worden. Dat geldt ook voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de instantie die gaat over de nette omgang met persoonsgegevens in Nederland.

 • Écht toezicht is niet gratis

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  Mensen lezen niet, luisteren niet, zien niet en interpreteren signalen vaak zo simpel mogelijk. Daardoor kun je heel ver komen met fake-verhalen. Oobah Butler wist van zijn tuinhuisje London’s top-rated restaurant te maken, zonder ooit een klant te hebben gehad. Noem het een restaurant, zorg voor positieve reviews, maak een website, leen de reputatie van sterren en misbruik de menselijke slordigheid van geest.

 • America First of America Out?

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Het zou de titel kunnen zijn van een Agatha Christie roman: ‘In the Matter of a Warrant to Search a Certain E‐Mail Account Controlled and Maintained by Microsoft Corporation’. Maar het is de officiële titel van een rechtszaak die nu speelt voor het Amerikaanse Supreme Court, de hoogste gerechtelijke instantie in de VS. Hoewel de meeste mensen in de EU waarschijnlijk nog nooit van deze zaak gehoord hebben, kan hij ingrijpende gevolgen hebben voor ons dagelijks leven.