eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 29

 • Nieuw als ziekte

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  De overheid grijpt vaak naar nieuw. Nieuwe methoden, technieken, tools, programmeertalen, gadgets, enzovoort. Het moet modern, van deze tijd, realtime, online, via de app, digitale transformatie, AI. Dat is een ziekte, en het heet: neomanie. Prachtig omschreven door Rolf Dolbelli in ‘De kunst van het verstandige doen’. Hij vat onder andere filosoof Nassim Nicholas Taleb samen door te stellen dat nieuwe technologieën net diersoorten zijn. Wat snel komt, gaat ook snel, maar technologie die al 50 jaar bestaat, zal nog wel 50 jaar bestaan.

 • Next Step

  door: Diederik van Leeuwen

  Diederik

  Op het JenV Innovatiecongres van 20 november jongstleden is de Rijks Innovatie Community (RIC) van start gegaan. Met een soft launch. Want net als bij een start-up geldt: we zijn nog volop in ontwikkeling (en natuurlijk nooit ‘af’).

 • Bouw zoekt vrouw

  door: Sander Klous

  Sander Klous

  Als er 700 mannen en 300 vrouwen reageren op een vacature bij een bouwbedrijf en de verhouding in de selectie wijkt daar sterk van af, dan roept dat natuurlijk vraagtekens op. Want ‘vrouwen kunnen niet bouwen’, daar zitten we niet op te wachten, maar ‘bouw zoekt vrouw’ leidt ook tot gefronste wenkbrauwen.

 • Cassandra vs Zuckerberg

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Het is nog niet zo lang geleden dat zorgen over privacy werden weggewoven. Wie waarschuwde voor privacyrisico’s was als Cassandra uit de Griekse mythologie: de zieneres wier voorspellingen door een godenvloek nooit werden geloofd. Ze waarschuwde voor de inname van Troje, maar werd genegeerd. De Trojanen moesten hun ongeloof duur bekopen.

 • Klapband

  door: Marens Engelhard

  Marens Engelhard

  Hebt u weleens een buitenband om een fietswiel gelegd en dat dan de binnenband eronder vandaan floept als je hem oppompt? Plotseling ontstaat er een gezwel, meestal waar je het net niet ziet. Als je er niet als de kippen bij bent knapt ie. Is openbaarheid van overheidsinformatie zo’n uitstulpende binnenband, of hebben we hem nu te pakken? Er zijn twee wetten in de maak die proberen ons openbaar bestuur openbaarder te maken, maar of dat zonder slag of stoot gaat lukken…

 • De Uber-boete: fair play van de AP?

  door: Peter van Schelven

  Uber

  Zes ton geldboete. Die sanctie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onlangs Uber in de maag gesplitst wegens een wereldwijd datalek uit het najaar van 2016. De feiten logen er niet om. Persoonsgegevens van ruim 57 miljoen klanten en chauffeurs waren betrokken bij het cybervoorval dat de oorzaak was. De data van zo’n 174.000 Uber-gebruikers in ons land waren bij het incident betrokken.