eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

De I-strategie in vijf bedrijven, deel I

door: Fred van der Molen | 7 maart 2013

Zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s) moeten deelnemen aan de rationalisatie- en integratieslag voor de rijksdiensten die in de I-Strategie is uitgezet. Vindt het nieuwe kabinet. Maar hebben clubs als de UWV al niet genoeg op hun bordje? iBestuur vroeg het aan Frans Haverkamp, CIO UWV.

Frans Haverkamp

“Juist daarom is er alle reden om de mogelijkheden tot gemeenschappelijk gebruik en hergebruik te onderzoeken. Veel diensten en onderdelen hebben een hoog generiek karakter. Dat geldt niet alleen voor rijksdiensten onderling maar ook voor ZBO’s. Je hebt toch vaak met dezelfde onderwerpen te maken. Toch is tot dusver het hergebruik marginaal. Samenwerking, kennisdelen en hergebruik is niet vanzelfsprekend. Ik vind het een hele goede zaak dat we op dit vlak zoveel mogelijk aansluiten bij lopende initiatieven en concrete gezamenlijke initiatieven gaan ontplooien.”

“IT-afdelingen hebben van nature de neiging om alles zelf te willen doen. En leveranciers remmen dat niet af, om het eufemistisch te zeggen. Dus wordt vaak het wiel opnieuw uitgevonden. De houding moet worden: comply or explain. Dus kies standaard voor hergebruik of gemeenschappelijke diensten, tenzij je kunt uitleggen waarom alleingang of maatwerk noodzakelijk is. En omgekeerd: ontwikkel zelf producten waarin de mogelijkheid tot hergebruik zit ingebakken. Financiële sturing helpt daarbij natuurlijk. Ik vind het een goede zaak als minister Blok de vrijblijvendheid rond samenwerking terugdringt.”

“Wij kijken bij UWV bijvoorbeeld of we kunnen aansluiten bij de standaarden van de rijkswerkplek. En bij het aflopen van ons datacentercontract zullen we natuurlijk nagaan of het niet aantrekkelijker is over te stappen naar een van de vier nieuwe rijkscentra. Van belang is welke houding je aanneemt. Wacht je op dictaten uit Den Haag of neem je zelf ook initiatieven? Ik heb daarvoor weleens de term sturende zelfregulering gebruikt.
Er lopen overigens al gemeenschappelijke initiatieven. Zo hebben SVB, Belastingdienst, DUO en het UWV een gemeenschappelijk Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy opgericht. Dit competence center krijgt vanaf 2014 een eigen begroting vanuit de deelnemende partijen. Zo ontstaat er een kenniscentrum waar alle publieke diensten hun voordeel mee kunnen doen.”

tags: , , , , , , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.