eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 14

iBestuur nummer 14
Nummer 14 van iBestuur magazine is verschenen op 3 april 2015.

'Zeggen dat iets niet mag, is niet genoeg'

door: Peter Mom, 10 april 2015

Begin maart veranderde bij het Agentschap BPR één ding: het heet sindsdien Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). De directeur blijft dezelfde en zit er in april vijf jaar. Bijpraten met Gerdine Keijzer-Baldé, die steeds dieper de gegevens induikt.

lees meer

Betere data, beter beleid?

Big Data: geavanceerde analyses kunnen beleid doelmatiger maken

door: Fred van der Molen, 5 maart 2015

Geen dag zonder nieuws over weer een nieuw onderzoek. Toch kan op veel terreinen beleid nog beter op de feiten worden gebaseerd. Een beter samenspel van overheid, wetenschap en bedrijfsleven kan dit dichterbij brengen. Mits de privacy is gewaarborgd. Want de alarmbellen rinkelen snel.

lees meer

Boerenbandbreedte

door: Chris Verhoef, 12 maart 2015

Prof. Chris Verhoef

Breedbandaanleg in het buitengebied kun je niet zomaar aan de markt overlaten. Succes hangt af van de combinatie van overheden, creatieve financiële constructies, slimme rechtspersonen en innovatieve marktpartijen. Het is lovenswaardig dat Minister Kamp komt met een stimulans voor breedband in buitengebieden.

lees meer

Btw-fraudeurs opgespoord met big data

door: Cyriel van Rossum, 29 april 2015

Btw-fraudeurs gaan massaal voor de bijl in België. Het geheime wapen van de belastinginspecteur heet intelligence by datamining. “Ik zou haast zeggen dat we inmiddels een kristallen bol hebben”, zei een inspecteur die op het iBestuur Congres een boekje opendeed over de aanpak.

lees meer

Data zaaien in vruchtbare grond

CIO van gemeente Palo Alto benadrukt belang van open data voor beleid

door: Freek Blankena, 11 maart 2015

Palo Alto, midden in Silicon Valley, heeft in een paar jaar tijd een ICT-achterstand weggewerkt en is meteen ook voorloper geworden op het gebied van de inzet van open data. CIO Jonathan Reichental is ervan overtuigd dat je daarmee maatschappelijke problemen kunt aanpakken, de gemeenschap mobiliseert en kansen creëert voor burgers en bedrijven.

lees meer

De kracht van netwerkvisualisaties

door: Arnout Ponsioen, 24 april 2015

Een groeiend deel van het publieke debat vindt online plaats; op blogs, fora en sociale media. Hoe duid je die ogenschijnlijke chaos van tweets, likes, comments en postings? Wat is kaf en wat is koren? En hoe krijg je meer zicht op onderlinge relaties? Een online netwerkvisualisatie kan je daarbij helpen.

lees meer

Dit gaat over besturen, niet over ICT

Top rijksoverheid schoolt zich in ICT

door: Mariëlle de Groot, 26 maart 2015

De commissie-Elias adviseerde dat topmanagers binnen de overheid zich meer in ICT moeten scholen. Sinds 2011 verzorgt de Algemene Bestuursdienst de leerlijn ICT. De nadruk ligt op verkenning van handelingsperspectieven en basiskennis.

lees meer

Het wilde westen van Europa

door: Sophie in 't Veld, 29 april 2015

Sophie in 't Veld

Hoe kunnen advocaten, NGO’s, journalisten, artsen of politici hun werk doen als ze niet zeker zijn van veilige communicatie en ze door overheden en veiligheidsdiensten worden afgeluisterd? We hebben een Europese ‘commissie stiekem’ nodig.

lees meer

Integriteit is vooral een kwestie van waarden

door: Petra Pronk, 2 april 2015

Nog maar net bekomen van de schrik van de commissie-Elias, schudt de ICT-wereld alweer op zijn grondvesten. Door de documentaires van Zembla staat integriteit nu boven aan de agenda. iBestuur onderzoekt de integriteit in de praktijk: “Goed samenwerken vraagt om goed contact. Laten we er vooral voor zorgen dat we op een normale manier met elkaar kunnen blijven omgaan.”

lees meer

Kampen transformeert

Op zoek naar een levend sociaal Kompas

door: Frits de Jong, 18 maart 2015

De verbinding tussen mensen en hun netwerk. Dat is de Levende Sociale Kaart, een instrument dat de gemeente Kampen wil inzetten bij de transformatie in het sociaal domein. Een proces waarbij het met name draait om vertrouwen en flexibiliteit.

lees meer

Niet meer zeuren over autonomie

Jan Westmaas, voorzitter VNG-commissie D&I

door: Bas Linders, 3 april 2015

Gemeenten zullen meer moeten delen op het gebied van informatisering, ‘ontschotten’ en samen inspelen op nieuwe wetgeving. Maar ze doen maar al te makkelijk een beroep op hun autonomie. Werk aan de winkel dus voor Jan Westmaas, die de VNG-commissie leidt die daarover gaat.

lees meer

Simsalabim … value engineering!

door: Peter van Schelven, 12 mei 2015

Peter van Schelven

Het is een bekend gezegde uit de handel: prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Tussen die twee dingen bestaat idealiter een redelijke verhouding. Ook in de handel van ICT. U trekt uw knip graag open voor een investering in nieuwe ICT-spullen als u door de inzet ervan meer omzet en winst kunt realiseren of uw productie beter, duurzamer of goedkoper kunt maken. Misschien bent u zelfs bereid uw ICT-leverancier te laten delen in de toegevoegde waarde die het gebruik van ICT voor u oplevert.

lees meer

Toenemende bewolking

door: Peter Mom, 26 februari 2015

Stadhuis Eindhoven - GemCloud

Twee grote gemeenten, Den Haag en Eindhoven, stapten in een gemeentecloud-avontuur met een piepklein bedrijfje van een boomlange kerel zonder blad voor de mond. Wat bewoog hen, wat leverde het op en hoe gaat het verder?

lees meer

‘De conclusies van Elias zijn onze lessons learned’

Goede publiek-private samenwerking in P-Direkt

door: Marieke Vos, 17 april 2015

P-Direkt, stapsgewijs uitgegroeid tot het HR shared service centrum van bijna de hele rijksoverheid, gaat met haar systeemlandschap geheel over naar SSC-ICT Haaglanden. Een omvangrijke operatie en een nieuwe test voor de samenwerking tussen P-Direkt en haar huidige ICT-partners. Een samenwerking die in de afgelopen zeven jaar heeft laten zien dat markt en overheid samen succesvol kunnen zijn.

lees meer