
Feit of fictie?
door: Chris Verhoef, 19 september 2017

Overheden proberen zonder enige twijfel goed werk te verrichten, ook als het om IT-projecten gaat. Zij gaan te rade bij experts en sparen kosten noch moeite om de lessen uit het verleden ter harte te nemen, maatregelen te treffen, good practices te gebruiken. Toch valt het vaak tegen.
Justitie & onveilige ICT
door: Peter van Schelven, 4 september 2017

De overheid is een vat vol tegenstrijdigheden. Terwijl de Cyber Security Raad volop werk verzet om de aandacht voor informatiebeveiliging te vergroten, is de Nederlandse wetgever bezig wetgeving die de security van ICT ondermijnt.
De Belgen deden het beter
door: Peter Mom, 30 augustus 2017

Hoe doen de zuiderburen het? In een bestuurlijk zeer gecompliceerde omgeving proberen gemeenten er het beste van te maken met beperkte middelen. Veel is herkenbaar. Een reportage.
Onzichtbare boeven
door: Marijke van Hees, 23 augustus 2017

Als gebruikers van smartphones en computers in de digitale wereld weten we dat het veilig bewaren van gegevens een eigen zorg is. In de echte wereld kunnen we dit vergelijken met het afsluiten van deuren en ramen, het op slot doen van fiets of auto en het niet onbeheerd laten staan van bezittingen als tassen en koffers.
De weerbare stad
door: Brenno de Winter, 21 augustus 2017

De gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben een Chief Resilience Officer aangesteld om hun weerbaarheid te vergroten en treden toe tot het netwerk van 100 Resilient Cities. Met deze stap wordt niet alleen de fysieke weerbaarheid verbeterd, maar vooral de digitale weerbaarheid.
An offer you can refuse…
door: Sophie in 't Veld, 17 augustus 2017

In het digitale tijdperk hebben we 24/7, elk moment van de dag, informatie en nieuws gratis tot onze beschikking. Een simpele muisklik brengt ons naar nieuwsberichten, achtergrondartikelen, opiniestukken of social media. Gratis en voor niks. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het dan ook.
Wilt u even tekenen?
door: Tim Aarts, 14 augustus 2017

Online val je zonder plaatje of video niet meer op. Algoritmes plaatsen berichten met visuals nu eenmaal hoger op de tijdlijn. Maar ook in de vergaderzaal neemt visueel communiceren een hoge vlucht. Steeds vaker via visual quotes.
De overheid is er niet om het de burger lastig te maken
door: Liesbeth Jongkind, 10 augustus 2017

De overheid wil dat burgers zelfredzaam zijn. Maar ja, die zijn dat niet altijd. Het WRR-rapport ‘Weten is nog geen doen’ roept op tot een realistischer beeld, gebaseerd op gedragswetenschap. ‘De mens centraal’ betekent dan: processen zó ontwerpen dat een moment van onoplettendheid geen desastreuze gevolgen heeft.
Erik Gerritsen: ‘Ik roep patiënten op tot guerrilla!’
door: Liesbeth Jongkind, 3 augustus 2017

Door eHealth wordt de zorg beter. Daar is Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, van overtuigd. Jammer dat nog maar zo weinig mensen die innovatieve zorg aangeboden krijgen. Cliënten de best mogelijk zorg geven, inclusief eHealth: dát is pas de mens centraal stellen.
De gebruiker centraal, maar nu echt
door: Fred van der Molen, 2 augustus 2017

Digitalisering verandert de verhouding tussen burger en overheid en slaagt alleen als de gebruiker centraal komt te staan. Het is méér dan de volgende fase van automatisering; digitalisering vraagt om een totaal andere ambtelijke organisatie. Digicommissaris Bas Eenhoorn in gesprek met Carolien Nicolai, actief lid van Gebruiker Centraal.
Bruggenbouwers gezocht!
door: Peter Olsthoorn, 27 juli 2017

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) oordeelde in 2000 in ‘De digitalisering van de leefwereld’ dat de Nederlandse overheid niks hoefde te doen om een digitale tweedeling te voorkomen. De almachtige vrije markt zou deze kloof als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Niet dus.
Overheid monitoren vanuit je luie stoel
door: Frits de Jong, 20 juli 2017

Sinds enkele jaren is er veel aandacht voor het vergroten van de transparantie van het overheidsoptreden. Een van de instrumenten daarbij is de ‘armchair audit’, waarbij burgers zich kunnen informeren over bijvoorbeeld overheidsuitgaven en de effecten daarvan. Daarbij worden steeds vaker thematische kaarten gebruikt. Welke rol hebben die kaarten?
De snoepwinkel van Stef Blok
door: Bas Linders, 4 juli 2017

“Er is een disbalans tussen de aandacht voor het toetsen op juridische voetangels en klemmen van nieuwe wetgeving en de mate waarin wordt gekeken naar de gevolgen voor de ICT-uitvoerbaarheid.” Stef Blok is geen tech-optimist, maar wel overtuigd van de kansen die ICT biedt voor het moderniseren van de overheidsorganisatie en nieuwe diensten voor burgers en bedrijven.