eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 29

omslag iBestuur magazine 29
Nummer 29 van iBestuur magazine is verschenen op 25 januari 2019.

Nieuw als ziekte

door: Chris Verhoef, 12 maart 2019

Prof. Chris Verhoef

De overheid grijpt vaak naar nieuw. Nieuwe methoden, technieken, tools, programmeertalen, gadgets, enzovoort. Het moet modern, van deze tijd, realtime, online, via de app, digitale transformatie, AI. Dat is een ziekte, en het heet: neomanie. Prachtig omschreven door Rolf Dolbelli in ‘De kunst van het verstandige doen’. Hij vat onder andere filosoof Nassim Nicholas Taleb samen door te stellen dat nieuwe technologieën net diersoorten zijn. Wat snel komt, gaat ook snel, maar technologie die al 50 jaar bestaat, zal nog wel 50 jaar bestaan.

lees meer

Next Step

door: Diederik van Leeuwen, 28 februari 2019

Diederik

Op het JenV Innovatiecongres van 20 november jongstleden is de Rijks Innovatie Community (RIC) van start gegaan. Met een soft launch. Want net als bij een start-up geldt: we zijn nog volop in ontwikkeling (en natuurlijk nooit ‘af’).

lees meer

‘We moesten het wiel uitvinden’

Experimenteren met datagedreven beleid

door: Brigit Kooijman, 25 februari 2019

Rotterdam - datagedreven beleid

In Rotterdam werkt een consortium aan een innovatief, experimenteel project dat meer kennis moet genereren over datagedreven beleidsontwikkeling. De komst van de AVG afgelopen mei zorgde voor verwarring, en voor vertraging, maar alle partijen – de gemeente Rotterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en TNO – zijn niettemin enthousiast over de samenwerking. “Niemand kan het meer alleen.”

lees meer

Bouw zoekt vrouw

door: Sander Klous, 19 februari 2019

Sander Klous

Als er 700 mannen en 300 vrouwen reageren op een vacature bij een bouwbedrijf en de verhouding in de selectie wijkt daar sterk van af, dan roept dat natuurlijk vraagtekens op. Want ‘vrouwen kunnen niet bouwen’, daar zitten we niet op te wachten, maar ‘bouw zoekt vrouw’ leidt ook tot gefronste wenkbrauwen.

lees meer

'We bouwen dit voor 17 miljoen Nederlanders'

MijnApp Eindhoven

door: Peter Olsthoorn, 14 februari 2019

MijnApp

Met MijnApp werkt de gemeente Eindhoven, samen met gemeenten, VNG en BZK aan een instrument om burgers digitale dienstverlening te bieden met toegang tot alle informatie en transacties van overheden en andere partijen, met regie over ‘mijn eigen gegevens’.

lees meer

Cassandra vs Zuckerberg

door: Sophie in 't Veld, 11 februari 2019

Sophie in 't Veld

Het is nog niet zo lang geleden dat zorgen over privacy werden weggewoven. Wie waarschuwde voor privacyrisico’s was als Cassandra uit de Griekse mythologie: de zieneres wier voorspellingen door een godenvloek nooit werden geloofd. Ze waarschuwde voor de inname van Troje, maar werd genegeerd. De Trojanen moesten hun ongeloof duur bekopen.

lees meer

‘Zo uniek is lokale belastingheffing niet’

Maatwerk de deur uit

door: Fred van der Molen, 6 februari 2019

DBGA

In december 2013 knetterde het op het hoofdstedelijke stadhuis toen het door Jan Flippo genoemde ICT-monster toesloeg bij de Amsterdamse Belastingen. Een miljoenenblunder noopte de dienst tot nadenken. Met een wellicht verrassende uitkomst: maatwerk moest plaatsmaken voor standaardprogrammatuur.

lees meer

Amsterdamse ICT: vijf jaar later

Jan Flippo, CIO en directeur hoofdstedelijke ICT

door: Fred van der Molen, 4 februari 2019

Amsterdam

In de zomer van 2010 kon de hoofdstedelijke burgerlijke stand tot drie keer toe geen rijbewijzen en paspoorten uitgeven. Daarbij liepen de ICT-uitgaven gierend uit de hand. Jan Flippo nam per 1 juli 2012 de opdracht aan om van Amsterdam – althans op ICT-terrein – een ‘normale stad’ te maken. Wat is daarvan terechtgekomen?

lees meer

Realiteit met ambitie

Tussenstand NL DIGIbeter

door: Quita Hendrison, 29 januari 2019

NL DIGIbeter

NL DIGIbeter, de agenda voor de digitale overheid belooft ‘debat en aan de slag’. Voortvarendheid is immers het devies van verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops. Daarom kloppen we nu, ruim een halfjaar later, voor een tussenstand aan bij Katja Verhulst. Met een data agenda, een Kamerbrief, een waaier aan hackatons, challenges en pilots lijkt het erop dat de vaart er goed in zit.

lees meer

Klapband

door: Marens Engelhard, 28 januari 2019

Marens Engelhard

Hebt u weleens een buitenband om een fietswiel gelegd en dat dan de binnenband eronder vandaan floept als je hem oppompt? Plotseling ontstaat er een gezwel, meestal waar je het net niet ziet. Als je er niet als de kippen bij bent knapt ie. Is openbaarheid van overheidsinformatie zo’n uitstulpende binnenband, of hebben we hem nu te pakken? Er zijn twee wetten in de maak die proberen ons openbaar bestuur openbaarder te maken, maar of dat zonder slag of stoot gaat lukken…

lees meer

‘Algoritmes vervangen niet het stadsbestuur’

door: Cyriel van Rossum, 24 januari 2019

Saskia Bruines

De grootste uitdaging voor de overheid op het vlak van big data, is voorkomen dat grote ondernemingen en technologieën het publieke belang kapen. “De overheidsrelevantie is heel erg groot”, zegt de Haagse wethouder Saskia Bruines. Zij voert het initiatief aan van de vijf grote steden om gezamenlijk op te trekken in de ontwikkeling van het concept Smart City.

lees meer

Sleutels voor een succesvolle transitie

Implementatie Basisregistratie Grootschalige Topografie

door: Jan Bruijn en Rosemarie Mijlhoff, 17 januari 2019

bgt 585

Het is uitzonderlijk dat een organisatieoverstijgend project als het ontwikkelen en implementeren van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) binnen de geplande tijd succesvol gerealiseerd is. Wat heeft ervoor gezorgd dat de betrokken publieke en private organisaties dit voor elkaar hebben gekregen?

lees meer

Goed archief is grondslag voor transparantie

De nieuwe Archiefwet

door: Rineke van Houten, 10 januari 2019

Archiefkasten

Er komt een nieuwe Archiefwet. Dat is voor overheidsorganisaties geen reden tot overhaaste acties om de boel op orde te brengen, maar rustig afwachten is ook niet verstandig. Al was het maar vanwege de voorgenomen halvering van de overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar.

lees meer

De Uber-boete: fair play van de AP?

door: Peter van Schelven, 9 januari 2019

Uber

Zes ton geldboete. Die sanctie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onlangs Uber in de maag gesplitst wegens een wereldwijd datalek uit het najaar van 2016. De feiten logen er niet om. Persoonsgegevens van ruim 57 miljoen klanten en chauffeurs waren betrokken bij het cybervoorval dat de oorzaak was. De data van zo’n 174.000 Uber-gebruikers in ons land waren bij het incident betrokken.

lees meer

‘Goed informatiebeheer is een burgerrecht’

Arie Slob versus de dementerende overheid

door: Bas Linders, 20 december 2018

Arie Slob

De afgelopen vijftien jaar is steeds meer overheidsinformatie gedigitaliseerd. Vaak zonder rekening te houden met digitale archivering. Om te kunnen garanderen dat overheidsinformatie vindbaar en bruikbaar blijft, wil minister Slob de Archiefwet moderniseren. Het wetsvoorstel moet nog voor komende zomer klaar zijn.

lees meer