eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 45

Nummer 45 van iBestuur magazine is verschenen op 19 januari 20232. Abonnees op iBestuur Magazine ontvangen ieder kwartaal per e-mail een link naar het online magazine. iBestuur is gratis voor voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector. U kunt hier als voorbeeld nummer 38 digitaal bekijken. Een online abonnement kost 29 euro.

"Het gaat mis waar te snel naar de techniek wordt gesprongen"

door: Peter Olsthoorn, 14 maart 2023

“Automatiseren van wetgeving behelst primair het goed managen van kennis; heel lang een kwestie van de I, het scherp krijgen van informatie. En vooral ook van de C, communicatie tussen betrokken partijen uit alle disciplines. Als die I en C op orde zijn, dan hoeft het inrichten en beheren van de T niet meer zo ingewikkeld te zijn.” iBestuur sprak met Mariëtte Lokin.

lees meer

Spyware als macht

door: Sophie in 't Veld, 6 maart 2023

Met spyware in de handen van zo’n beetje iedere nationale regering in de EU is de machtsbalans tussen Europese burgers en hun overheid drastisch uit het lood. Machtsdenken over privacy is een vereiste voor de fase waarin dit politieke onderwerp is beland.

lees meer

Open overheid, honing en hoop bij de Trevifontein

door: Serv Wiemers, 27 februari 2023

Eind 2022 vond in Rome de Europese bijeenkomst van het Open Government Partnership plaats. Positieve voorbeelden waren er genoeg voor ons land. En we hebben het gelukkig ook steeds meer over openheid in ons land, zeker na de toeslagenaffaire en de invoering van de Woo. Maar vaak weten we nog niet hoe, en ontbreekt de echte drijfveer. Een vrij verslag.

lees meer

Overheid: Richt Open Source Program Offices op!

door: Pieter Verbeek, 8 februari 2023

Opensourcewerken is de norm bij de overheid. Het Rijk is al een paar jaar bezig met beleid, maar echt lekker komt het nog niet van de grond. Waarom gaat het zo moeizaam? Volgens Sander van der Waal, onderzoeksdirecteur Waag, zouden we, net als in verschillende andere landen, Open Source Program Offices moeten inrichten.

lees meer

M, V, X

door: Piek Visser-Knijff, 8 februari 2023

Ik beschouw het werken met data graag taalfilosofisch. Hoe data een representatie zijn van onze complexe werkelijkheid en (taal)handelingen zijn om die werkelijkheid hanteerbaar te maken. Hoe het daarmee áltijd tekort doet aan die complexiteit van de wereld om ons heen.

lees meer

Smart City World Expo Barcelona

door: Karina Meerman, 31 januari 2023

De Smart City World Expo in Barcelona mocht in het staartje van 2022 weer helemaal los. Veel sensoren en dashboards, samenwerkingsverbanden en mooie plannen. Data en mobiliteit stonden hoog op ieders agenda, alsook allerhande licht-laad-zendpalen en slimme verlichtingsproducten voor de openbare ruimte. iBestuur zag een aantal opmerkelijke initiatieven.

lees meer

MIDO: belangrijke drager voor vernieuwing digitale overheid

door: Pieter van den Brand, 23 januari 2023

Met een eerste gemeenschappelijk programmeringsplan zet het MIDO overheidsbreed de inhoud, planning en budgetten op een rij voor het beheren en vernieuwen van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). De ambities zijn stevig, toch is een sterke prioritering nodig. Voorzitter Dick Heerschop van de PGDI licht de gemaakte keuzes toe.

lees meer

Blijven pielen

door: Sander Klous, 23 januari 2023

Er woedt al jaren een (woorden-)strijd tussen techno-optimisten die geloven in een mooie utopie en doemdenkers die ons – onder meer in Hollywoodproducties – dystopische scenario’s voorschotelen. Is ‘Protopia’ het medicijn in deze strijd? Later we proberen elke dag een klein stapje te zetten om de wereld beter te maken.

lees meer

GovTech heeft momentum

door: Karina Meerman, 17 januari 2023

Overheid en technologie is een krachtige combinatie, mits goed ingezet en met de juiste partners. GovTech NL is een samenwerkingsverband van technische professionals, bedrijven en kennisinstellingen. Hun missie is mens en overheid nader tot elkaar te brengen met behulp van technologie. Hun methode: niet alleen maar praten, maar vooral doen.

lees meer

iBestuur magazine: binnenkort weer op de mat

door: Redactie iBestuur, 11 januari 2023

Eind januari ligt het nieuwe magazine van iBestuur weer bij u op de (digitale) mat. We spraken onder andere met Lorena Boix Alonso, directeur Digitale Samenleving bij de Europese Commissie en ambtelijk verantwoordelijk voor de Europese digitale identiteit. Een onderwerp dat ook hoog op de agenda staat in Nederland.

lees meer