Overheid in transitie

Strategische rol voor HR bij technologische innovatie

“Zorg als HR-afdeling dat je aan de managementtafel zit en op strategisch niveau meedenkt.” Brenda Vermeeren, universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat bij de implementatie van nieuwe technologie in de publieke sector HR een strategische rol heeft. Beleidskeuzes moeten vertaald worden naar de organisatie en haar systemen.

Brenda Vermeeren: “Innovatie kan er toe leiden dat een mens met een robot moet samenwerken. | Beeld: Sushilla Kouwen

”HRM heeft meer invloed op het welslagen van de implementatie van technologische innovatie dan andere bedrijfsonderdelen, stelt Brenda Vermeeren. Veel werk in de publieke sector is immers mensenwerk. Ze zou er graag meer empirisch onderzoek naar doen. Bij de politie was het in ieder geval niet zo, vertelt ze in een interview met iBestuur. “Op onze vraag wat AI in het aangifteproces voor hun werk zou betekenen, antwoordden vertegenwoordigers van alle afdelingen (ook die van HR) heel operationeel. Ze gingen nadenken over welke technologieën zij in hun eigen werk konden inzetten. Dat is óók belangrijk, want als je HR-processen digitaliseert, creëer je tijd en ruimte voor andere zaken. Maar dat was de vraag niet! HR-mensen kunnen veel bijdragen aan het welslagen van technologische ontwikkelingen door over strategische vraagstukken te adviseren.”

Vier soorten ‘fits’

Het gaat erom hoe gemaakte keuzes worden vertaald naar de organisatie en haar systemen. Die moeten bij elkaar passen, benadrukt Vermeeren. Ze onderscheidt hierbij vier soorten ‘fits’:

  • Strategische fit: “De strategie en de vormgeving van de interne organisatie moeten bij elkaar passen. Een sterrenrestaurant en een McDonalds bijvoorbeeld zijn allebei succesvol, maar ze hebben een volstrekt andere organisatie.”
  • Interne fit: “Die betekent dat de instrumenten die je in een organisatie inzet, onderling goed op elkaar zijn afgestemd.” Als voorbeeld noemt ze de politie. Die moet de veiligheid bevorderen, dus zijn ze erbij gebaat de het publiek aangifte doet. “Maar voor het prestatiebeoordelingssysteem van politieleidinggevenden had een hoog aantal aangiften juist een negatief effect. Gevolg was dat zij aangifte doen gingen ontmoedigen.”
  • Organisatiefit: Dit houdt in dat aanpassingen in het primaire proces van de bedrijfsvoering worden doorgevoerd: van facilitair bedrijf tot communicatie en van control tot HR.
  • Fit tussen de organisatie en omgeving: “De publieke sector heeft te maken met veel meer verschillende belanghebbenden. Die moet effectief en efficiënt zijn en tegelijkertijd aansluiten op maatschappelijke behoeften, overeenkomstig wet- en regelgeving.”

Lees het hele interview met Brenda Vermeeren in het nieuwe iBestuur Magazine dat 8 april verschijnt.

Nog geen (gratis) abonnement? Meld u dan nu meteen aan.

iBestuur Magazine 42

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren