zoeken binnen de website

nieuws

Gemeentelijke top beseft belang van digitalisering te weinig

door: Alexander Leeuw , 28 januari 2021

Podium Marc Steen

Het besef dat digitaal het nieuwe normaal is, is nog niet voldoende doorgedrongen tot de gemeentelijke top. Beslissingen worden te vaak aan deskundigen gelaten. Dat blijkt uit de ict-benchmark van M&I/Partners. Ook lijkt het erop dat gemeenten die in de kopgroep zitten qua digitalisering, minder kosten hebben.

lees meer

CTO/CISO Sandor de Coninck van Rijkswaterstaat: ‘Ik geloof in open platforms’

Over de drempel

door: Pieter van den Brand, 27 januari 2021

Rijkswaterstaat wil een volledig datagedreven organisatie zijn. Open data, open platforms en open systemen zijn cruciaal voor deze ambitie, stelt CTO/CISO Sandor de Coninck. De oproep van staatssecretaris Knops om de broncodes open te stellen, vult Rijkswaterstaat al behoorlijk in, maar is niet voor alle software en systemen mogelijk.

lees meer

Hof van Twente: opbouw ICT-infrastructuur duurt twee jaar

Cybersecurity

door: Rian van Heur, 25 januari 2021

Het duurt nog twee jaar voordat de ict-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente weer op het niveau is van voor de ransomware-aanval begin december. Dat schrijft burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van de gemeente. Volgens het crisisteam zijn er geen gegevens van inwoners naar buiten gegaan.

lees meer

Nationale Privacy Conferentie 2021 op 28 januari a.s.

22 januari 2021

Voor de vierde keer organiseren ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en Privacy First op donderdag 28 januari 2021 de jaarlijkse Nationale Privacy Conferentie. Dit is Europese Dag van de Privacy, de dag waarop in 1981 het Europese dataprotectieverdrag werd ondertekend.

lees meer

CoronaMelder: goed voorbeeld doet volgen (1)

door: Larissa Zegveld, 15 januari 2021

Welke lessen kunnen we trekken uit de ontwikkeling van de CoronaMelder? En wat er nodig is om deze wijze van werken een vervolg te geven? Larissa Zegveld gaat vier weken op onderzoek uit. Deel 1: Hoe is de app uiteindelijk tot stand gekomen en hoe werkt die app precies?

lees meer

15 januari: Digitrash presenteert toolkit 'Stoppen met digitale transities'

13 januari 2021

Wilt u eindelijk eens stoppen met bepaalde dingen in uw werk binnen de digitale transformatie maar weet u niet hoe? Op 15 januari presenteert Digitrash de toolkit ‘Over Starten met Stoppen’ en gaan ze met elkaar in gesprek over hoe u kunt starten met stoppen. U kunt er live bij aanwezig zijn.

lees meer

Wendbare krijgsmacht, lenige ICT

Over de drempel

door: Pieter van den Brand, 6 januari 2021

Olivier Sessink van het JIVC

De krijgsmacht ontwikkelt zich naar een flexibele hightech organisatie. Open source is een manier om ook de ICT van de krijgsmacht wendbaar te maken. Vrijgeven van de broncodes van in eigen huis gebouwde software is echter niet in alle gevallen mogelijk. Interview met hoofd technologie Olivier Sessink van het JIVC, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie

lees meer

‘Open’ werken vergt een ‘open’ geest

Over de drempel

door: Pieter van den Brand, 16 december 2020

open source software

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is voor het maken van statistieken in hoge mate afhankelijk van ICT. De volledig in eigen huis gebouwde software stoelt in toenemende mate op open source en is deels vrij toegankelijk. Het vrijgeven van broncodes gebeurt met de nodige voorzichtigheid. Directeur ICT Bas van Essen licht toe.

lees meer

Dag van de Actieve Openbaarmaking: Goed Bewaard Escape Room

1 december 2020

deuren

Op vrijdag 11 december, de Dag van de Actieve Openbaarmaking, hebben we een extraatje voor een beperkt aantal deelnemers: de Goed Bewaard Escape Room. Wellicht hebt u het al eens gedaan: een ontsnappingsspel waarbij je door het oplossen van vraagstukken de deur naar de vrijheid weet te vinden. Zo’n escaperoom kan natuurlijk ook online gespeeld worden én op maat gemaakt worden voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld voor het navigeren door het doolhof van informatie in een overheidsorganisatie.

lees meer

Leveranciers organiseren rond publieke software: Denemarken doet het!

door: Arjan Widlak, 26 november 2020

Deense vlag geprojecteerd op een muur

Hoe overheden leveranciers kunnen organiseren rond publieke software is voor veel organisaties nog een open vraag. Ook Denemarken neemt de eerste stappen op weg naar een andere organisatie van de markt voor overheidssoftware. Daar zijn al voorbeelden van publieke overheidssoftware waar meerdere leveranciers aan werken.

lees meer

‘Haakt Nederland aan bij EU-wetgeving als het gaat om algoritmen?’

19 november 2020

algoritme

Tegenwoordig komt een groot aantal regels en wetten die we binnen de Europese Unie hanteren, uit Brussel. Denk aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), maar ook aan wetgeving rond algoritmen. Volgens Marlies van Eck is het de vraag of Nederland aanhaakt bij EU-wetgeving, of toch zijn eigen pad kiest als het gaat om algoritmen. Van Eck doet haar uitspraken in een interview met AG Connect.

lees meer

Houding van leren en proberen brengt informatiesamenleving verder

Debat dichterbij door digitalisering

door: Marjan Arenoe, 8 oktober 2020

Impressie iBestuur Congres

“Corona heeft blootgelegd wat feitelijk al aan de gang was. De digitale wereld valt steeds meer samen met de echte wereld. Het is een horizontale informatiesamenleving met een rijkdom aan samenwerkingsvormen door alle lagen van de samenleving. Corona heeft het digitale ecosysteem een boost gegeven. De aanpak van leren en proberen moeten we vasthouden.”

lees meer

Het Digitale OverheidsOnderzoek: Gemeente 2030

7 oktober 2020

BCT, organisatie voor enterprise information management, organiseert een groot onderzoek onder gemeenten met als hoofdonderwerp informatietechnologie. Doelgroep: bestuur, (senior) management en leidinggevenden.

lees meer

De sleutel voor verantwoorde AI ligt bij interdisciplinair onderwijs

door: Redactie, 6 oktober 2020

Ethiek

Artificiële Intelligentie (AI) ontwikkelt zich razendsnel en overstijgt landsgrenzen. Hoe leiden we de wereldwijde ontwikkeling van verantwoorde AI in goede banen? Volgens moraalfilosofe Katleen Gabriels (Maastricht University) ligt de sleutel voor morele technologie bij interdisciplinair onderwijs, vertelt ze in een interview met Arine van Heeswijk voor het Rathenau Instituut.

lees meer

'Meer Haagse regie helpt zaken sneller te realiseren'

door: Martin Hendriksma, 1 oktober 2020

Kasja Ollongren

Gemeenten maken zich zorgen over de invoeringskosten van de Omgevingswet en een hausse aan gerechtelijke procedures als de wet straks is ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert op deze en andere actuele kwesties.

lees meer