zoeken binnen de website

nieuws

Amsterdam sluit zich aan bij Public Spaces

door: Redactie iBestuur, 13 november 2022

De gemeenteraad in Amsterdam nam vorige week een motie aan van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker, waarin werd opgeroepen om aan te sluiten bij PublicSpaces, een coalitie van onder meer publieke organisaties die zich los willen maken van de technologie van grote techreuzen.

lees meer

Vakmanschap en lifecyclemanagement grootste hordes bij ICT-plannen rijk

door: Redactie iBestuur, 9 november 2022

Digitale ambities genoeg in de IV-plannen van departementen. Maar er zijn twee belangrijke hordes te nemen, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in haar Kamerbrief over rijksbrede beschouwing op de meerjarige, departementale informatieplannen. Hoe vinden we gekwalificeerd personeel en hoe krijgen we grip op de digitale landschappen?

lees meer

Overheid investeert extra miljoenen in openbare bibliotheken.

door: Redactie iBestuur, 7 november 2022

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil dat elke gemeente een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening heeft. Gaten in het fysieke bibliotheeknetwerk moeten worden gedicht en online bibliotheken uitgebreid. Gemeenten moeten er voor zorgen dat de toegang tot bibliotheken in de toekomst is gewaarborgd.

lees meer

Nederlandse id-wallet: 'open source en gedecentraliseerd'

door: Redactie iBestuur, 6 november 2022

De Nederlandse versie van de ‘identiteitswallet’ wordt open source ontwikkeld en data wordt decentraal opgeslagen. De ICT-Uitvoeringsorganisatie van het Rijk (ICTU) bouwt aan een eerste proefversie van de nieuwe digitale identiteit: een digitale kluis waarin onder andere een rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens kan worden opgeslagen.

lees meer

Kabinet presenteert Werkagenda Digitalisering

door: Marjolein van Trigt, 4 november 2022

In de Werkagenda Digitalisering die het kabinet 4 november presenteerde, ligt de focus op het borgen van publieke waarden, zoals privacy, toegankelijkheid en transparantie. De staatssecretaris erkent dat er nog veel moet gebeuren voordat de ict-systemen van de overheid de ambities kunnen waarmaken. ‘We hebben in alle opzichten een inhaalslag te maken.’

lees meer

Centric blij met duidelijkheid na periode van onrust

door: Redactie iBestuur, 4 november 2022

Het managementteam van Centric is blij dat er na de uitspraak van de Ondernemingskamer duidelijkheid is over het bestuur van het bedrijf. Dat laten ze weten in een reactie op hun website. In het belang van de continuïteit van het bedrijf blijft Peter Mous, van wie de eerdere schorsing ongedaan is gemaakt, aan als niet uitvoerend bestuurder.

lees meer

Agentschap Telecom wordt Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

door: Eveline Meijer, 3 november 2022

De toezichthouder Agentschap Telecom gaat vanaf 1 januari 2023 verder onder de naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat heeft de overheidsinstantie aan AG Connect laten weten. De toezichthouder behoudt zijn huidige taken, maar gaat ook nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van Nederland.

lees meer

Raad van Europa buigt zich over 'smart cities' en 'fake news'

door: Redactie iBestuur, 1 november 2022

Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa heeft tijdens de zitting op 25 oktober 2022 in Straatsburg, rapporten aangenomen over ‘smart cities’ en ‘hate speech and fake news’. Bij beide rapporten waren Nederlandse afgevaardigden betrokken: Jan Markink (Provincie Gelderland) en Wilma Delissen (Gemeente Raad Peel en Maas).

lees meer

Online ordeverstoringen; wat kan binnen de APV?

door: Redactie iBestuur, 31 oktober 2022

Niet veel, helaas. Tot die conclusie komt Lector lokaal bestuur en digitalisering Willem Bantema van NHL Stenden Hogeschool en zijn team in een onderzoek in opdracht van het Districtelijk Veiligheidsoverleg IJsselland. De Algemene Politie Verordening, maar ook de Gemeentewet zijn in een hele andere tijd tot stand gekomen en gericht op het fysieke domein.

lees meer

Lourens Visser 'European digital leader of the year' 2023

door: Redactie iBestuur, 27 oktober 2022

CIO Rijk Lourens Visser is door CIONET uitgeroepen tot ‘European digital leader of the year 2023’ in de categorie Overheid. Hij ontving de prijs omdat hij volgens de jury een expert is binnen zijn eigen domein, maar ook een leider die de Nederlandse overheidsorganisaties helpt om de uitdagingen die de moderne wereld bepalen, te omarmen.

lees meer

E-zine 'Arbeidsmarkt onder druk'

door: Redactie iBestuur, 26 oktober 2022

Samen met onze collega’s bij Sijthoff Media maakten we een digitale special ‘Arbeidsmarkt onder druk’. We zoomen in op de trends en ontwikkelingen in verschillende sectoren. Daar laten we het echter niet bij. En we kijken naar oplossingen voor arbeidsmarktvraagstukken en hoe oplossingen uit de ene branche mogelijk ook kunnen werken in een andere branche.

lees meer

Raad van State kritisch over wetsvoorstel open data

25 oktober 2022

De Raad van State (RvS) raadt het kabinet aan om het Wetsvoorstel implementatie Open data richtlijn nog niet in te dienen bij de Tweede Kamer, maar deze eerst op een aantal punten aan te passen. Het biedt volgens de RvS nog onvoldoende bescherming van persoonsgegevens. Ook maakt het inbreuk op het intellectueel eigendom van wetenschappers.

lees meer

OM vraagt Ondernemingskamer onderzoek in te stellen naar Centric

door: Jasper Bakker, 25 oktober 2022

Het bestuur van Centric heeft de terugkeer van de omstreden eigenaar Gerard Sanderink als bestuurder niet teruggedraaid Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te verzoeken een onderzoek in te stellen naar Centric. Dit “om redenen van openbaar belang”.

lees meer

Detectie en multi-factor authenticatie tegen cybercrime

door: Redactie iBestuur, 24 oktober 2022

Detectiemaatregelen en multi-factor authenticatie kunnen een hoop ellende voorkomen, maar ‘bestuurlijk en politiek gezien zijn dit operationele details voor de bedrijfsvoering’, constateert de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). ‘Het is echter de vraag hoe politici en bestuurders hier grip op kunnen hebben en houden.’

lees meer

Mensen moeten digitaal veerkrachtiger worden

door: Redactie iBestuur, 20 oktober 2022

Criminele hackers proberen niet alleen in iemands computer te komen, maar ook in de hoofden van de gebruiker. Ze proberen echter ook de publieke opinie te manipuleren via cyberaanvallen, waarschuwden verschillende sprekers tijdens de ONE Conference in Den Haag, Europa’s belangrijkste cybersecurity-evenement.

lees meer