
zoeken binnen de website
nieuws
Inge Bryan van Fox-IT over de relatie AIVD en NCSC
door: Redactie iBestuur, 24 januari 2022

‘De AIVD wordt enkel ingezet voor het belang van de staat,’ zegt ze in een interview in de Volkskrant. De organisatie zou een grotere rol kunnen spelen in de strijd tegen gijzelsoftware. De Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zou los moeten komen van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). ‘Terrorisme is een top-downactiviteit, cyber is het omgekeerde.’
EU-parlement: strengere regels voor internetbedrijven
23 januari 2022

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid gestemd voor nieuwe regels die de macht van grote internetbedrijven moeten beperken en consumenten beter beschermen. Het parlement gaat nu onderhandelen met de lidstaten en de Europese Commissie over definitieve wetgeving. Dat kan wel een paar maanden duren.
Klimaat- en digitale transitie: regie nemen én geven
door: Redactie iBestuur, 18 januari 2022

Secretaris-generaal Lidewijde Ongering (ministerie van EZK) wijdde haar jaarlijkse nieuwjaarsartikel aan de vraag wat we verstaan onder ‘regie nemen’. In de klimaat- en energietransitie moet de overheid de regie nemen omdat de transitie anders onvoldoende op gang komt. De digitale transitie vraagt volgens haar om een andere vorm van regie, gericht op het ingrijpen bij uitwassen.
Taken staatssecretaris Digitale Zaken
door: Redactie iBestuur, 11 januari 2022

Hoewel Koninkrijksrelaties ook tot de taken van Alexandra van Huffelen behoort, draait het takenpakket van de nieuwe staatssecretaris vooral om de digitale dienstverlening van de overheid. De taken van de nieuwe bewindspersonen werden na de beëdiging van het nieuwe kabinet op 10 januari werden bekend gemaakt.
Te weinig vorderingen met digitale toegankelijkheid
door: Alexander Leeuw, 3 januari 2022

Nederlandse overheden maken te weinig vorderingen met digitale toegankelijkheid. Het aanjaagteam dat door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is opgezet, levert volgens demissionair staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) nog niet de gewenste resultaten op. Hij wil beter toezicht en betere handhaving.
Komst van mega-datacentrum in Zeewolde nog lang niet zeker
22 december 2021

De komst van het mega-datacentrum in Zeewolde is nog lang geen feit. Een meerderheid van de Eerste Kamer nam dinsdag de motie-Koffeman (Partij van de Dieren) aan om de verkoop van landbouwgrond voor hyperscale-datacenters op te schorten. Ook blijkt dat het hergebruiken van restwarmte technisch en economisch niet haalbaar is.
Uitbreidingsplannen datacenters; nog 20 tot 25 op komst
20 december 2021

Er lopen nog zo’n 20 tot 25 projecten ‘voor de vestiging en uitbreiding van datacenters in Nederland’. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yesilgöz. Het gaat om projecten die behoorlijk uiteenlopen wat betreft grootte, en ook in hoeverre de projecten al vast staan verschilt. De bewindsvrouw spreekt van ‘zeer globale tot concretere plannen’.
OVV: Nederlandse aanpak van digitale veiligheid schiet tekort
door: Redactie iBestuur, 17 december 2021

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert dat Nederlandse overheidsorganisaties en bedrijven zijn zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen. ‘Er is geen nationale structuur waarbinnen alle potentiële slachtoffers van cyberaanvallen tijdig worden gewaarschuwd,’ aldus Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de OVV, bij de presentatie van het rapport naar aanleiding van het grote Citrix-securitygat van eind 2019
Regeerakkoord: Nederland wil het digitale knooppunt van Europa worden
door: Alexander Leeuw, 15 december 2021

Alle delen van het land moeten robuust, veilig en supersnel internet krijgen om het digitale knooppunt van Europa te worden. Dat valt te lezen in het nieuwe coalitieakkoord. In Europees verband wil het nieuwe kabinet de macht van Big Tech aanpakken. Verder blijft open source belangrijk en komt er een ‘algoritmetoezichthouder’. Een minister van Digitale Zaken wordt niet concreet genoemd.
Wereldwijde zorgen om beveiligingslek via Log4j
13 december 2021

IT’ers wereldwijd zijn sinds afgelopen weekend in de hoogste staat van paraatheid nadat een kwetsbaarheid ontdekt is in de populaire logsoftware Log4j van Apache. Het lek kan hackers toegang geven tot duizenden overheden, bedrijven, servers en apps. Het NCSC heeft een lijst online geplaatst op Github met applicaties die kwetsbaar zijn als gevolg van de ernstige kwetsbaarheid in Log4j.
Gemeenten zijn toe aan richtlijnen voor Chinese technologie
door: Sjoerd Hartholt, 9 december 2021

De omgang van lokale overheden met Chinese organisaties verschilt sterk. Waar sommigen ‘gewoon’ nog met technologie van Chinese techreuzen blijven werken, zweren anderen samenwerkingen voorlopig af. Volgens experts is het hoog tijd voor duidelijke richtlijnen. Een onderzoek onder 27 gemeenten.
Internetdiensten onbereikbaar door storingen bij cloudplatforms
door: Redactie iBestuur, 8 december 2021

De impact van storingen in cloudplatformen en contentdistributienetwerken wordt de laatste jaren steeds zichtbaarder. Gistermiddag ondervond het cloudplatform van Amazon Webservices (AWS) een grote storing. In november was het bij Google raak. Het maakt pijnlijk zichtbaar hoe afhankelijk een groot aantal internetdiensten zijn van een betrekkelijk klein aantal partijen.
Tegenvallend gebruik van standaarden maakt overheden kwetsbaar
door: Alexander Leeuw, 6 december 2021

Overheden maken te weinig werk van het implementeren van afgesproken informatieveiligheidstandaarden en dat maakt ze kwetsbaar. Afgesproken doelen voor eerdere jaren zijn nog niet gehaald. Tot die conclusie komt Forum Standaardisatie, dat elk half jaar de vorderingen onderzoekt. Het zorgt voor risico’s op bijvoorbeeld phishing, ransomware en ceo-fraude.
Kritiek uit Telecomsector: 5G-plannen EU niet haalbaar
door: Redactie iBestuur, 6 december 2021

Politici moeten hun beleid aanpassen en beter afstemmen op marktontwikkelingen. Digitale ambities moeten omgezet worden in concrete acties, anders zijn de EU-doelstellingen voor 5G-dekking en glasvezelaansluitingen in het jaar 2030 niet haalbaar. Dat schrijven elf CEO’s van grote telecombedrijven in een open brief aan de Europese Unie.
Gartner: Nationale kritieke infrastructuur is een 'niet-aangegeven slagveld'
door: Redactie iBestuur, 2 december 2021

De komende jaren vormt de kritieke infrastructuur van een land, communicatie-, energie-, water-, gezondheidszorg- en vervoersbedrijven, het digitale strijdtoneel. Maar liefst 30 procent van de kritieke infrastructuurorganisaties zal in 2025 een cyberaanval hebben meegemaakt waardoor de werkzaamheden of kritieke cyber-fysieke systemen plat komen te liggen, voorspelt Gartner.