zoeken binnen de website

nieuws

De eerste iBestuur design sprint komt eraan!

'Van beleids- naar datacyclus'

10 februari 2021

Op 18 februari organiseren we een online design sprint rond het thema ‘van beleidscyclus naar datacyclus’. Een design sprint is een effectieve werkvorm waarin de deelnemers op een gestructureerde en visuele manier snel tot een ontwerp komen. Op 11 maart a.s. van 12:00 – 13:00 uur organiseren we een (online) bijeenkomst waarin we ‘het nieuwe model’ presenteren. Save the date!

lees meer

Branche gaat politici over digitalisering leren

door: Rian van Heur, 9 februari 2021

Tweede Kamer

Acht brancheorganisaties uit de digitale sector gaan politici kennis bijbrengen over de werking van de digitale samenwerking en economie. Daartoe starten de partijen, samen met ECP en iPoort, de Digitale Binnenhof Academy. Politici krijgen kennis en achtergronden over onder andere cyberveiligheid, de cloud, dataverzameling en bescherming en kunstmatige intelligentie.

lees meer

BZK lanceert Innovatiebudget Digitale Overheid 2021

5 februari 2021

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zoekt overheden met innovatieve ideeën om de digitale dienstverlening te verbeteren. Vanaf 1 februari tot en met 31 maart 2021 (23.59 uur) kunt u uw projectvoorstel indienen voor een bijdrage uit het Innovatiebudget Digitale Overheid.

lees meer

CIO SVB Emine Özyenici over de digitale overheid in transitie

door: Quita Hendrison, 3 februari 2021

“Als het makkelijk was, hadden we het al gedaan.” Het is de nuchtere analyse van Emine Özyenici, CIO van de SVB, van de stand van de digitale overheid. “De klassieke manier van ontwikkelen, door eerst het grote geheel uit te tekenen, werkt niet. We moeten gewoon beginnen. Experimenteren, leren en met elkaar de antwoorden vinden. Vanuit de casuïstiek en met commitment van het bestuur.”

lees meer

Jan Middendorp is IT-politicus van het jaar 2020

2 februari 2021

VVD-Kamerlid Jan Middendorp is uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2020. In een nominatieronde onder IT-experts en een online verkiezing onder IT’ers kreeg Middendorp het merendeel van de stemmen. De verkiezing is georganiseerd door AG Connect, het vakplatform voor IT’ers in Nederland. De award gaat naar een politicus die het thema digitalisering en IT het afgelopen jaar op de overheidsagenda heeft weten te zetten.

lees meer

Samen voor de CoronaMelder (2)

door: Larissa Zegveld, 1 februari 2021

Welke lessen kunnen we trekken uit de ontwikkeling van de CoronaMelder? En wat er nodig is om deze wijze van werken een vervolg te geven? Larissa Zegveld gaat vier weken op onderzoek uit. Deel 2: Wat levert een open manier van werken op? Wat vraagt het van de samenwerking tussen de partijen?

lees meer

E-zine Actieve openbaarmaking

Actieve openbaarmaking

28 januari 2021

Het wetsvoorstel Open overheid is door de Tweede Kamer (met een aantal amendementen) aangenomen. De overheid moet meer informatie uit eigen beweging gaan publiceren en toegankelijk maken voor iedereen. In dit digitale magazine interviews, praktijkcases en een digitaal verslag van de debatten en presentaties tijdens de Dag van de actieve openbaarmaking die iBestuur in samenwerking met het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatievoorziening (RDDI) op 11 december jl. organiseerde.

lees meer

Gemeentelijke top beseft belang van digitalisering te weinig

door: Alexander Leeuw , 28 januari 2021

Podium Marc Steen

Het besef dat digitaal het nieuwe normaal is, is nog niet voldoende doorgedrongen tot de gemeentelijke top. Beslissingen worden te vaak aan deskundigen gelaten. Dat blijkt uit de ict-benchmark van M&I/Partners. Ook lijkt het erop dat gemeenten die in de kopgroep zitten qua digitalisering, minder kosten hebben.

lees meer

CTO/CISO Sandor de Coninck van Rijkswaterstaat: ‘Ik geloof in open platforms’

Over de drempel

door: Pieter van den Brand, 27 januari 2021

Rijkswaterstaat wil een volledig datagedreven organisatie zijn. Open data, open platforms en open systemen zijn cruciaal voor deze ambitie, stelt CTO/CISO Sandor de Coninck. De oproep van staatssecretaris Knops om de broncodes open te stellen, vult Rijkswaterstaat al behoorlijk in, maar is niet voor alle software en systemen mogelijk.

lees meer

Hof van Twente: opbouw ICT-infrastructuur duurt twee jaar

Cybersecurity

door: Rian van Heur, 25 januari 2021

Het duurt nog twee jaar voordat de ict-infrastructuur van de gemeente Hof van Twente weer op het niveau is van voor de ransomware-aanval begin december. Dat schrijft burgemeester Ellen Nauta aan de inwoners van de gemeente. Volgens het crisisteam zijn er geen gegevens van inwoners naar buiten gegaan.

lees meer

Nationale Privacy Conferentie 2021 op 28 januari a.s.

22 januari 2021

Voor de vierde keer organiseren ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en Privacy First op donderdag 28 januari 2021 de jaarlijkse Nationale Privacy Conferentie. Dit is Europese Dag van de Privacy, de dag waarop in 1981 het Europese dataprotectieverdrag werd ondertekend.

lees meer

CoronaMelder: goed voorbeeld doet volgen (1)

door: Larissa Zegveld, 15 januari 2021

Welke lessen kunnen we trekken uit de ontwikkeling van de CoronaMelder? En wat er nodig is om deze wijze van werken een vervolg te geven? Larissa Zegveld gaat vier weken op onderzoek uit. Deel 1: Hoe is de app uiteindelijk tot stand gekomen en hoe werkt die app precies?

lees meer

15 januari: Digitrash presenteert toolkit 'Stoppen met digitale transities'

13 januari 2021

Wilt u eindelijk eens stoppen met bepaalde dingen in uw werk binnen de digitale transformatie maar weet u niet hoe? Op 15 januari presenteert Digitrash de toolkit ‘Over Starten met Stoppen’ en gaan ze met elkaar in gesprek over hoe u kunt starten met stoppen. U kunt er live bij aanwezig zijn.

lees meer

Wendbare krijgsmacht, lenige ICT

Over de drempel

door: Pieter van den Brand, 6 januari 2021

Olivier Sessink van het JIVC

De krijgsmacht ontwikkelt zich naar een flexibele hightech organisatie. Open source is een manier om ook de ICT van de krijgsmacht wendbaar te maken. Vrijgeven van de broncodes van in eigen huis gebouwde software is echter niet in alle gevallen mogelijk. Interview met hoofd technologie Olivier Sessink van het JIVC, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie

lees meer

‘Open’ werken vergt een ‘open’ geest

Over de drempel

door: Pieter van den Brand, 16 december 2020

open source software

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is voor het maken van statistieken in hoge mate afhankelijk van ICT. De volledig in eigen huis gebouwde software stoelt in toenemende mate op open source en is deels vrij toegankelijk. Het vrijgeven van broncodes gebeurt met de nodige voorzichtigheid. Directeur ICT Bas van Essen licht toe.

lees meer