zoeken binnen de website

nieuws

Van Engelshoven wil Europees onderwijsplatform ontwikkelen

door: Sjoerd Hartholt, 2 december 2021

De kwetsbaarheid van het onderwijs neemt door security-incidenten toe, net als de afhankelijkheid van grote techbedrijven. Onze demissionair minister van onderwijs heeft in de Europese raad het initiatief genomen voor de ontwikkeling een Europees onafhankelijk onderwijsplatform. Dat meldde ze woensdag in debat met de Tweede Kamer over ICT en onderwijs.

lees meer

Politiek akkoord over Data Governance Act

door: Redactie iBestuur, 1 december 2021

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben 30 november een politiek akkoord bereikt over een Europese wet inzake gegevensbeheer. De weg is nu vrijgemaakt voor de definitieve goedkeuring van de wetstekst door het Europees Parlement en de Raad. Margrethe Vestager, zei: “Deze verordening is een eerste bouwsteen voor het tot stand brengen van een solide en eerlijke datagestuurde economie.”

lees meer

Negen succesfactoren voor datagedreven innovatieprojecten

door: Redactie iBestuur, 30 november 2021

In de afgelopen jaren hebben gemeenten veel geëxperimenteerd met nieuwe technologie, maar veel van deze vernieuwingen werden niet ingevoerd. A&O Fonds Gemeenten onderzocht wat de succesfactoren waren voor innovatie en het daadwerkelijke toepassing hiervan. We hebben vaardige projectleiders nodig, multidisciplinaire teams en sterke drijfveren om te vernieuwen.

lees meer

VNG Trendrapport Informatiesamenleving 2022: 'Pas op voor techno-optimisme'

door: Redactie iBestuur, 30 november 2021

Overheden moeten waken voor te veel ‘techno-optimisme’, schrijft de VNG in een analyse van technologietrends. Digitalisering blijkt niet langer slechts het middel om te komen tot maatschappelijke oplossingen, maar vormt in toenemende mate het vraagstuk zélf. Het is van invloed op het fundament van onze samenleving, de democratische rechtsstaat.

lees meer

Met Tchap kunnen Franse ambtenaren onderling veilig communiceren

door: Eveline Meijer, 23 november 2021

Voor onderlinge communicatie bestaan tal van digitale oplossingen. Maar ze voldoen lang niet altijd aan de eisen en wensen die overheden hebben voor communicatie tussen ambtenaren: ze zijn niet veilig genoeg, de servers staan in het buitenland of de apps zijn closed source. Frankrijk ontwikkelde daarom zelf een communicatie-app: Tchap.

lees meer

Commissie van Europees Parlement stemt voor Digital Markets Act

Europa

23 november 2021

Volgende maand stemt het Europees Parlement voltallig over het wetsvoorstel Digital Markets Act (DMA), de techwet die de macht van grote tech bedrijven als Google, Amazon en Facebook moet beteugelen. Hierna volgen dan onderhandelingen over de definitieve versie met de verantwoordelijke ministers van de EU-landen. Het is de bedoeling dat de regels in 2023 ingaan.

lees meer

Voorstel Interbestuurlijke datastrategie naar Tweede Kamer

door: Redactie iBestuur, 22 november 2021

Data zijn cruciaal voor beleid en samenleving. Samen met andere departementen, uitvoeringsorganisaties, VNG, Unie van Waterschappen en IPO stelde staatssecretaris Knops een interbestuurlijke datastrategie op. Hierin wordt geschetst hoe de overheid maatschappelijke opgaven beter kan aanpakken met behulp van data. Hij stuurde het voorstel 18 november jl. naar de Tweede Kamer.

lees meer

Delftse principes voor digitale soevereiniteit

door: Redactie iBestuur, 22 november 2021

De gemeenteraad in Delft heeft 18 november jl. het initiatiefvoorstel ‘Delftse principes voor digitale soevereiniteit’ unaniem aangenomen. Het voorstel is ingediend door de fracties van STIP, Onafhankelijk Delft, D66 en GroenLinks. “Door digitale soevereiniteit te omarmen houdt de gemeente zeggenschap over haar digitale infrastructuur en haar gegevens,” stelt STIP-raadslid Marcel Harinck.

lees meer

Safeonweb: Belgen krijgen app die waarschuwt voor cyberdreigingen

door: Redactie iBestuur, 17 november 2021

De Belgische overheid heeft een app uitgebracht waarmee Belgen kunnen zien of hun eigen WiFi-netwerken geïnfecteerd zijn. Ook toont de app nieuws over andere, meer algemene digitale dreigingen. In de ontwikkelingsfase hebben burgers miljoenen verdachte berichten naar Centrum voor Cybersecurity België gestuurd.

lees meer

Justitiële ict wordt nieuw agentschap

door: Redactie iBestuur, 17 november 2021

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil per 1 januari 2022 de nieuw te vormen Justitiële ICT Organisatie als agentschap van start laten gaan. Hij heeft de Tweede Kamer in een brief gevraagd met dit voornemen in te stemmen.

lees meer

Bits of Freedom nomineert drie kabinetsleden voor Big Brother Award

door: Redactie iBestuur, 16 november 2021

Geen genomineerden vanuit het bedrijfsleven. De prijs voor de grootste privacyschender van Nederland gaat dit jaar naar een lid van het kabinet. De drie genomineerden zijn de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). U kunt nu uw stem uitbrengen.

lees meer

Lisa van Ginneken gekozen tot meest digibewuste Kamerlid 2021

door: Redactie iBestuur, 11 november 2021

Tijdens het ECP Festival op 11 november is Lisa van Ginneken, Kamerlid voor D66, door een vakjury van experts en ex-Kamerleden uitgeroepen tot meest digibewuste Kamerlid van 2021. ‘Bevlogen, visionair en duidelijk zichtbaar met moties, Kamervragen en op sociale media’, noemde Auke Plas haar, die namens de jury de uitspraak bekend maakte.

lees meer

WRR waarschuwt: Nederland is onvoldoende voorbereid op impact van AI

door: Redactie iBestuur, 11 november 2021

Kunstmatige intelligentie (AI) gaat ons leven fundamenteel veranderen. ‘Keer op keer blijkt dat de digitalisering van onze samenleving niet of onvoldoende politiek wordt gemaakt. De overheid laat het op zijn beloop’, stelt WRR-voorzitter Corien Prins in de Volkskrant. Vanmiddag presenteert ze het nieuwste rapport over AI op het ECP Jaarfestival. Minister Stef Blok van EZK neemt het rapport in ontvangst.

lees meer

AP aan Eerste Kamer: Blokkeer nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus

door: Adriaan de Jonge, 9 november 2021

De Autoriteit Persoonsgegevens is uitermate kritisch over een voorstel voor een nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) dat bij de Eerste Kamer ligt. Die wet zou de deur openzetten voor privacyschendingen die nog verder gaan dan wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire of bij het omstreden fraudeopsporingssysteem SyRI.

lees meer

Zuidelijke veiligheidsregio's ontwikkelen digital twin Zeeland

door: Redactie iBestuur, 2 november 2021

De veiligheidsregio Zeeland ontwikkelt in samenwerking met de vijf zuidelijke veiligheidsregio’s een zogenaamde digital twin van Zeeland. In deze digitale kopie van de provincie, wordt data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de verschillende risico’s binnen het gebied. Zo ontstaat een ‘real time’ veiligheidsbeeld van de steden en dorpen in Zeeland.

lees meer