
zoeken binnen de website
nieuws
Online ordeverstoringen; wat kan binnen de APV?
door: Redactie iBestuur, 31 oktober 2022

Niet veel, helaas. Tot die conclusie komt Lector lokaal bestuur en digitalisering Willem Bantema van NHL Stenden Hogeschool en zijn team in een onderzoek in opdracht van het Districtelijk Veiligheidsoverleg IJsselland. De Algemene Politie Verordening, maar ook de Gemeentewet zijn in een hele andere tijd tot stand gekomen en gericht op het fysieke domein.
Lourens Visser 'European digital leader of the year' 2023
door: Redactie iBestuur, 27 oktober 2022

CIO Rijk Lourens Visser is door CIONET uitgeroepen tot ‘European digital leader of the year 2023’ in de categorie Overheid. Hij ontving de prijs omdat hij volgens de jury een expert is binnen zijn eigen domein, maar ook een leider die de Nederlandse overheidsorganisaties helpt om de uitdagingen die de moderne wereld bepalen, te omarmen.
E-zine 'Arbeidsmarkt onder druk'
door: Redactie iBestuur, 26 oktober 2022

Samen met onze collega’s bij Sijthoff Media maakten we een digitale special ‘Arbeidsmarkt onder druk’. We zoomen in op de trends en ontwikkelingen in verschillende sectoren. Daar laten we het echter niet bij. En we kijken naar oplossingen voor arbeidsmarktvraagstukken en hoe oplossingen uit de ene branche mogelijk ook kunnen werken in een andere branche.
Raad van State kritisch over wetsvoorstel open data
25 oktober 2022

De Raad van State (RvS) raadt het kabinet aan om het Wetsvoorstel implementatie Open data richtlijn nog niet in te dienen bij de Tweede Kamer, maar deze eerst op een aantal punten aan te passen. Het biedt volgens de RvS nog onvoldoende bescherming van persoonsgegevens. Ook maakt het inbreuk op het intellectueel eigendom van wetenschappers.
OM vraagt Ondernemingskamer onderzoek in te stellen naar Centric
door: Jasper Bakker, 25 oktober 2022

Het bestuur van Centric heeft de terugkeer van de omstreden eigenaar Gerard Sanderink als bestuurder niet teruggedraaid Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te verzoeken een onderzoek in te stellen naar Centric. Dit “om redenen van openbaar belang”.
Detectie en multi-factor authenticatie tegen cybercrime
door: Redactie iBestuur, 24 oktober 2022

Detectiemaatregelen en multi-factor authenticatie kunnen een hoop ellende voorkomen, maar ‘bestuurlijk en politiek gezien zijn dit operationele details voor de bedrijfsvoering’, constateert de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). ‘Het is echter de vraag hoe politici en bestuurders hier grip op kunnen hebben en houden.’
Mensen moeten digitaal veerkrachtiger worden
door: Redactie iBestuur, 20 oktober 2022

Criminele hackers proberen niet alleen in iemands computer te komen, maar ook in de hoofden van de gebruiker. Ze proberen echter ook de publieke opinie te manipuleren via cyberaanvallen, waarschuwden verschillende sprekers tijdens de ONE Conference in Den Haag, Europa’s belangrijkste cybersecurity-evenement.
Steeds meer cyberincidenten bij gemeenten
door: Redactie iBestuur, 20 oktober 2022

De VNG heeft vorig jaar 300 verzoeken om hulp gekregen van gemeenten bij cyberincidenten, een verdubbeling ten opzichte van 2021. Volgens de Informatiebeveiligingsdienst is ook ransomware in opmars. Er moet actie worden ondernomen, de gemeentesecretaris moet hierin de spil zijn. Dat staat in het tweejaarlijkse ‘Dreigingsbeeld’ van de IBD.
Coalitie roept op tot integrale aanpak duurzame digitalisering
door: Redactie iBestuur, 19 oktober 2022

Een nationale aanpak moet Nederland internationaal koploper duurzame digitalisering maken, stelt de ‘Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering’ in een manifest dat 18 oktober is aangeboden aan minister Adriaansens (EZK). De transitie naar een duurzame digitale infrastructuur moet worden versneld en de ecologische footprint van ons digitale systeem geminimaliseerd.
Open Overheid: Hoe doen andere Europese landen het?
door: Redactie iBestuur, 18 oktober 2022

Frankrijk stelt alleen ‘voltooide documenten beschikbaar’, Denemarken beperkt de openheid tot externe e-mails en officiële documenten, Finland geeft hiernaast ook toegang tot SMS-, WhatsApp-, Signal- en andere berichtenapps, Estland stelt ook interne e-mails beschikbaar. De Universiteit Leiden voerde in opdracht van het ministerie van BZK een vergelijkend onderzoek uit.
Big Tech en Europese Digitale Identiteit
door: Redactie iBestuur, 18 oktober 2022

Is de Europese Digitale Identiteit een kans of bedreiging voor Big Tech? De EU wil de datamacht van Big Tech graag breken door burgers baas over eigen data te maken. Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah kijkt er met gemengde gevoelens naar. Volgens hem kan de in gebruik name van de EID er zelfs toe leiden dat burgers juist nóg meer data gaan delen met de techgiganten.
Overheid overtreedt wet met verzameling tweets
door: Redactie iBestuur, 17 oktober 2022

Zonder dat Twitteraars het weten, verzamelt de overheid hun berichten om reacties op beleid in de samenleving te peilen. Onder meer het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op die manier te werk, blijkt uit een rondvraag van AG Connect, iBestuur & Binnenlands Bestuur in samenwerking met dagblad Trouw.
Omgevingswet met een half jaar uitgesteld
door: Redactie iBestuur, 16 oktober 2022

Minister De Jonge schuift de invoering van de Omgevingswet met een half jaar op. Hij negeert met dit vijfde uitstel het advies van het Adviescollege ICT-Toetsing dat bij nieuw uitstel een fundamentele herbezinning op het digitale stelsel aanraadde. Voor die laatste optie schrijft de minister ‘geen steun bij de medeoverheden en het bedrijfsleven’ te hebben gehoord.
Centrum voor Veiligheid en Digitalisering officieel geopend
door: Redactie iBestuur, 13 oktober 2022

Deze week is in Apeldoorn het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering( CVD) geopend. Het centrum, gevormd uit een samenwerkingsverband tussen Aventus Hogeschool, Universiteit Twente en Hogeschool Saxion wil hét kennisbolwerk van Nederland worden om cybercriminaliteit te bestrijden.
Adviescollege ICT-toetsing waarschuwt voor invoering Omgevingswet
door: Redactie iBestuur, 11 oktober 2022

De maatschappelijke risico’s van de inwerkingtreding van de Omgevingswet op of kort na 1 januari 2023 zijn groot, concludeert het ICT Adviescollege. Als het kabinet de invoering van de wet toch wil doorzetten, leidt dat waarschijnlijk tot forse problemen voor de vergunningsverlening, zoals vertraging bij bouwprojecten. Het is nu aan de Eerste Kamer om hierover te beslissen.