zoeken binnen de website

Bas Eenhoorn: “Kabinet geeft me doorzettingsmacht”

door: Fred van de Molen | 16 januari 2015

Digicommissaris Bas Eenhoorn heeft het kabinet achter de hand als er iets moet gebeuren, zei hij op het iBestuur Congres 2015. Eenhoorn verwerpt de typering van de commissie Elias dat zijn de Digicommissaris een machteloze figuur is zonder doorzettingsmacht. Eenhoorn: “Ik heb een fantastisch uitgangspunt. Het kabinet is de club die het voor mij regelt als ik vind dat er iets moet gebeuren.“

iBestuur 13 - Bas Eenhoorn

Eenhoorn sprak evenals minister Stef Blok bij de opening van het iBestuur Congres 2015. Hij waarschuwde voor een gebrek aan financiële middelen om de digitale agenda uit te voeren.

“Het wordt nu tijd dat we tempo gaan maken,” hield Eenhoorn zijn gehoor voor, een kleine duizend ICT-managers van de Nederlandse overheid. Het kabinet heeft hem de opdracht gegeven om zaken voor elkaar te brengen. Dat is hij vast van plan, droeg hij uit. Desnoods met hulp van het kabinet. Hij maakte duidelijk dat hij zichzelf niet uitsluitend als het oliemannetje ziet, zoals anderen hem typeren. Als hij vindt dat er iets moet gebeuren zal hij niet schromen dat via een kabinetsbesluit af te dwingen. Hij rapporteert drie maal per jaar aan de ministerraad.

Zijn prioriteit is de generieke digitale infrastructuur (GDI) voor alle publieke diensten voor elkaar te krijgen. Eenhoorn: “Waarom we dat doen? Omdat de economie afhankelijk is van de digitale overheid. Denk aan Digiport in Rotterdam. Daar wordt scheepsladingen in een enorm tempo ingeklaard door de douane. Als we dat niet hadden, zouden reders voor Hamburg of Antwerpen kiezen.”
Hij ziet voor zichzelf drie prioriteiten: aanbevelingen doen over de aansturing en governance voor de digitale overheid. “Vreemd eigenlijk dat we niet specifiek een minister voor informatievoorziening hebben. Ik ga daar over nadenken.”

Het kabinet heeft volgens Eenhoorn onvoldoende geld beschikbaar gesteld om de de geformuleerde digitale ambities te verwezenlijken: “We hebben nog niet de helft structureel in de budgetten geregeld om de DGI te financieren. Er is nog een gat van 2014. Maar ook voor komende jaren is de financiering niet structureel geregeld. Dat herbergt grote risico’s. We zijn met iets bezig wat zich razendsnel ontwikkeld maar waarvoor voldoende financiering ontbreekt.”
Tenslotte wil hij in zijn functie als Digicommissaris duidelijke afspraken maken over de prioriteiten, in samenhang met de beschikbare financiering en de governance.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.